Ketahui Punca Sakit Dada Semasa Menstruasi

Jakarta - Mendekati kedatangan tetamu bulanan, alias haid, anda pasti akan merasakan pelbagai tanda dan gejala, baik di dalam badan dan juga fikiran. Pelbagai gejala yang timbul mempunyai tahap keparahan yang berbeza-beza, mulai dari ringan hingga parah sehingga memerlukan rawatan perubatan. Contohnya, sakit dada.

Lalu, adakah sakit dada ini semasa haid adalah perkara biasa? Atau, keadaan ini sebenarnya sangat berbahaya? Tidak perlu risau, lihat penjelasannya di sini.

Sakit Dada Semasa Menstruasi, Adakah Biasa?

Kejadian haid tidak dapat dipisahkan dari peranan dua hormon dalam tubuh, iaitu progesteron dan estrogen. Kedua-dua hormon ini membantu sistem pembiakan serta menyiapkan payudara untuk kehamilan kemudian.

Kejadian perubahan hormon ketika PMS menyebabkan pelbagai gejala, yang pada sesetengah wanita sering merasa terganggu. Perubahan yang berlaku termasuk keadaan mood, sakit di perut dan punggung, hingga penampilan jerawat.

Baca juga: Inilah sebab mengapa haid membuat sakit belakang

Sakit dada juga biasa berlaku jika berlaku pada payudara. Sekiranya kesakitan yang anda alami berlaku di tulang dada, anda perlu berwaspada. Terutama jika diikuti dengan rasa mati rasa, sensasi terbakar, sesak, sehingga anda merasakan tekanan pada tulang dada.

Dalam kes lain, anda perlu berhati-hati jika sakit dada ini bertambah buruk dari masa ke masa, dan tidak hilang walaupun tempoh haid anda hampir berakhir. Segera berjumpa doktor untuk keadaan kesihatan yang lebih spesifik. Doktor akan melakukan pemeriksaan lebih lanjut untuk melihat apakah sakit dada ini berkaitan dengan penyakit jantung.

Tidak mustahil bagi wanita yang sedang haid mengalami angina, yang menyebabkan penyumbatan aliran darah ke jantung. Keadaan ini menyebabkan kesakitan seperti mendapat tekanan pada bahagian belakang tulang dada yang akan merebak ke leher, rahang, dan lengan.

Baca juga: Jangan panik, ini adalah tempoh biasa

Sakit dada semasa haid biasanya berlaku satu hingga dua hari sebelum darah haid keluar. Ini berlaku kerana perubahan tahap hormon yang dikeluarkan oleh ovari. Sekiranya tahap ovari berada pada tahap terendah semasa kitaran haid, angina sangat mungkin.

Sakit Dada Semasa Menstruasi adalah Biasa, Bagaimana?

Sekiranya sakit dada semasa haid berlaku di kawasan sekitar payudara, ini adalah perkara biasa. Payudara akan terasa kenyang, menyebabkan rasa sakit kerana ukuran saluran dan lobus payudara yang membesar akibat perubahan tahap hormon. Kesakitan akan berkurang semasa haid dan hilang ketika haid selesai.

Tidak perlu risau, kerana kesakitan ini adalah semula jadi, bukan tanda masalah kesihatan yang serius seperti barah yang menjadi momok besar bagi wanita. Sebelum haid, tahap progesteron dalam darah meningkat, menyebabkan saluran payudara dan kelenjar susu membesar. Belum lagi bahawa ia juga meningkatkan tahap estrogen yang membuat kedua-dua payudara sakit, malah rasa sakit menyebar dari ketiak ke lengan.

Baca juga: 6 Jenis Tanda-Tanda Menstruasi Akan Segera

Jadi, sekarang anda tahu mengapa sakit dada semasa haid sering berlaku. Sekiranya kesakitan yang anda alami sangat menyusahkan, anda boleh bertanya kepada doktor anda bagaimana mengatasinya. Gunakan aplikasinya untuk memudahkan pertanyaan dan jawapan anda dengan doktor. Caranya adalah dengan muat turun permohonan .