Ketahui 6 Gejala Serangan Jantung yang Berlaku Pada Wanita

, Jakarta - Serangan jantung pada wanita tidak selalu memberi gejala yang sama seperti lelaki. Apabila serangan jantung berlaku, bukan hanya gejala klasik seperti sakit dada yang mungkin dialami wanita. Sebenarnya, gejala, seperti sakit dada yang kemudian memancar ke satu lengan, cenderung jarang atau hanya samar-samar dan boleh diabaikan.

Terdapat enam gejala serangan jantung yang sering terjadi pada wanita. Untuk lebih waspada, sangat penting untuk mengetahui gejala apa yang mungkin muncul sebagai tanda awal serangan jantung pada wanita. Ada apa-apa?

1. Sakit Dada

Salah satu gejala serangan jantung yang paling ketara adalah sakit dada. Namun, kesakitan yang dialami oleh wanita biasanya akan berbeza dengan kesakitan yang dialami oleh lelaki. Pada wanita, gejala serangan jantung boleh menyebabkan rasa sakit, seperti sesuatu yang penuh dan ketat, sehingga menyebabkan perasaan memerah. Kesakitan ini boleh muncul di mana sahaja, yang bermaksud ia tidak selalu muncul di sebelah kiri dada.

2. Kesakitan yang Menyakitkan di Bahagian Atas Badan

Kesakitan yang melampau di bahagian atas badan juga boleh menjadi gejala serangan jantung pada wanita. Biasanya, sakit terasa di lengan, belakang, leher, dan juga rahang. Sayangnya tanda ini sering diabaikan, kerana banyak orang selalu menganggap bahawa tanda serangan jantung hanya mengenai sakit dada.

Kesakitan di bahagian badan ini boleh berlaku secara beransur-ansur atau menyerang secara tiba-tiba. Gejala yang muncul perlahan-lahan hilang, tetapi pada satu ketika ia menjadi sangat teruk. Sebenarnya, ia boleh berlaku pada waktu malam dan membuat penghidapnya bangun dari tidur.

3. Sesak nafas

Serangan jantung pada wanita juga boleh menyebabkan gejala sukar bernafas atau sesak nafas secara tiba-tiba. Selain sukar bernafas, gejala serangan jantung ini juga biasanya disertai dengan tanda-tanda lain, seperti perasaan mual dan muntah.

4. Peluh Sejuk

Gejala serangan jantung cukup tipikal pada wanita mengalami peluh sejuk. Malangnya, gejala ini sering diabaikan kerana ia serupa dengan berpeluh yang berlaku ketika berada dalam keadaan tertekan atau selepas bersenam secara berlebihan. Oleh itu, segera lakukan pemeriksaan jika anda mengalami gejala yang tidak biasa, terutama jika disertai dengan sakit di dada.

5. Mudah Rasa Penat

Tanda seorang wanita berisiko mengalami serangan jantung mudah merasa letih, walaupun tidak melakukan terlalu banyak aktiviti. Walaupun anda cukup rehat dan duduk untuk waktu yang lama, wanita yang berisiko terkena serangan jantung biasanya akan selalu merasa letih.

Kadang kala, rasa letih sangat terasa di dada yang menyebabkan penghidapnya tidak dapat melakukan aktiviti yang sangat sederhana, seperti berjalan kaki. Perhatikan keletihan disertai tanda-tanda lain, seperti tekanan di dada dan peluh sejuk dan sesak nafas.

6. Sakit Perut

Dalam beberapa kes, sakit perut juga boleh menjadi tanda serangan jantung, terutama bagi wanita. Biasanya, sakit perut yang berlaku adalah perasaan seperti tekanan di bahagian bawah perut dan terasa, seperti sesuatu yang besar sedang duduk di perut.

Ketahui lebih lanjut mengenai gejala serangan jantung pada wanita dengan meminta doktor di aplikasinya . Doktor boleh dihubungi melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan petua dan maklumat hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • Perbezaan antara serangan jantung dan kegagalan jantung
  • Serangan Jantung pada Wanita, Inilah Gejalanya!
  • Gejala Serangan Jantung pada Lelaki dan Wanita, Apa Perbezaannya?