Bukan Fizikal, 3 Tanda Sekiranya Pasangan Anda Menipu Perasaan

, Jakarta - Apabila anda mendengar tentang perselingkuhan, anda secara automatik memikirkan hubungan fizikal dengan hubungan intim. Tetapi, seiring dengan zaman dan teknologi, kecurangan tidak hanya berkaitan dengan hubungan fizikal, tetapi juga merangkumi perasaan curang.

Terutama dengan meningkatnya aplikasi media sosial, termasuk aplikasi temu janji yang memudahkan anda berkomunikasi secara intensif dengan sesiapa sahaja. Komunikasi ini adalah peringkat awal mengapa perasaan curang menjadi lebih mudah dilakukan.

Menurut Nicolle Zapien, PhD, dari California Institute of Integral Studies, perkembangan zaman telah memudahkan peluang untuk melakukan kecurangan. Juga, perselingkuhan tidak terhad kepada sesuatu yang seksual dan erotik. Sebenarnya, menipu tidak memerlukan sentuhan, persetubuhan, atau hubungan seks.

Baca juga: Berhati-hatilah dengan Potensi Psikopat Sekiranya Pasangan Anda Melakukan 5 Perkara Ini

Makna erotik dan seksual sebenarnya mempunyai makna yang luas, bahkan kadang-kadang hubungan "lebih" daripada rakan-rakan, sebenarnya telah masuk dengan perselingkuhan emosi. Oleh itu, kenali tanda-tanda supaya anda menjauhkan hubungan yang tidak sihat.

Mengapa tidak sihat? Hubungan yang sihat atau tidak sihat tidak terhad kepada sama ada pasangan yang setia hanya melakukan hubungan seks dengan pasangannya yang sah. Ketika hati "bermain" dengan yang lain, ini sebenarnya dapat mencetuskan keretakan dalam hubungan dan membuat pasangan menjadi tidak harmoni lagi.

Perasaan Curang

Mempunyai hubungan emosi bermaksud anda mengarahkan tenaga emosi dan seksual yang biasanya diberikan kepada pasangan anda kepada orang lain. Itu menurut Samantha Rodman, PhD, ahli psikologi di North Bethesda, MD. Anda mungkin berharap dapat bercakap dengan orang lain lebih daripada pasangan anda dan memberitahu orang baru perkara-perkara kecil lucu yang muncul atau mendapati diri anda mengeluh mengenai hubungan anda dengan seseorang yang bukan pasangan rasmi anda.

Pada hakikatnya, apabila anda menyimpan pengalaman yang menyenangkan untuk berkomunikasi, berkongsi cerita, atau hasrat lain untuk menjadi rakan kongsi, itu sudah menunjukkan bahawa anda berada di jalan menuju perselingkuhan.

Memikirkan bahawa pasangan anda berselingkuh, baca papan tanda di sini.

Baca juga: Inilah sebab lelaki menipu menurut sains

  1. Sentiasa Bercakap Tentang Orang Lain

Adakah pasangan anda seronok bercakap mengenai rakan sekerja atau rakan yang sangat dia kagumi? Ini boleh menjadi bentuk perselingkuhan. Terutama jika pasangan anda bercerita dengan wajah gembira, sesuatu yang belum pernah anda lihat sebelumnya. Walaupun anda menghabiskan masa manis bersama.

  1. Hubungan Anda Menjadi Hambar

Cuba perhatikan aktiviti anda semasa berada di satu bilik. Adakah lebih dipenuhi dengan berbual atau sibuk dengan aktiviti masing-masing? Mungkin pasangan sibuk dengan alat- semasa anda sibuk membaca. Merasa bahawa anda telah menikmati diri anda sejak kebelakangan ini adalah tanda bahawa orang lain sudah menceriakan anda.

Baca juga: 4 Kesan Pecah dan Pemecahan Hati untuk Kesihatan

  1. Anda Rasa Pembohongan

Sebenarnya, sebagai pasangan mesti ada perasaan sensitif di mana anda merasakan pasangan anda tidak bertindak seperti sebelumnya. Kemudian, pasangan cenderung berbohong dan mengatakan kebohongan sebagai kegagalan mengingati sesuatu. Ini boleh menjadi tanda bahawa dia berselingkuh.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai kecurangan emosi serta maklumat mengenai kesihatan fizikal dan mental, anda boleh bertanya terus kepada . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .