Adakah Minyak Zaitun Betul untuk Kesihatan Jantung?

, Jakarta - Minyak zaitun berasal dari zaitun yang merupakan tanaman tradisional di wilayah Mediterranean. Selain digunakan untuk memasak, minyak zaitun dapat digunakan sebagai kosmetik, obat, sabun, dan sebagai bahan bakar untuk lampu tradisional.

Walaupun buah ini berasal dari Mediterranean, minyak zaitun kini popular di seluruh dunia dan mudah didapati di mana sahaja. Populariti minyak zaitun disebabkan oleh banyak faedah di dalamnya. Minyak zaitun dikatakan baik untuk kesihatan jantung. Jadi, adakah ia benar?

Baca juga: Wow, ternyata meminum minyak zaitun itu sihat!

Sebab Minyak Zaitun Baik untuk Kesihatan Jantung

Anda mungkin sering mendengar bahawa lemak tepu sering dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit jantung. Lemak tepu mudah dioksidakan yang terkumpul di arteri. Apabila lemak ini menumpuk terlalu banyak, saluran darah dapat tersumbat, menyebabkan penyakit jantung atau strok strok . Lemak tepu biasanya diperoleh melalui mentega, lemak babi, minyak kelapa, dan minyak sawit. Sebilangannya mungkin sering digunakan untuk memasak setiap hari.

Sementara minyak zaitun mengandungi lemak tak jenuh yang baik untuk kesihatan jantung. Dilancarkan dari Harvard Health Publishing, minyak zaitun tergolong dalam kumpulan minyak sayuran yang terdiri daripada asid lemak tak jenuh yang merangkumi asid lemak tak jenuh tunggal dan tak jenuh ganda. Minyak zaitun mengandungi polifenol, sejenis antioksidan yang dapat mengurangi keradangan, melindungi kolesterol jahat dari pengoksidaan, memperbaiki lapisan saluran darah, dan membantu mencegah pembekuan darah.

Minyak zaitun adalah sumber utama lemak dalam diet Mediterranean. Rata-rata orang Mediterranean mempunyai jangka hayat yang lebih tinggi, termasuk kemungkinan kematian yang lebih rendah daripada penyakit kardiovaskular. Kajian dari Jurnal Perubatan New England membandingkan kejadian penyakit jantung pada orang yang makan diet Mediterranean yang mengandungi minyak zaitun.

Orang yang makan diet Mediterranean, sama ada dengan minyak zaitun atau kacang-kacangan, mempunyai risiko penyakit kardiovaskular yang lebih rendah daripada mereka yang menjalani diet rendah lemak. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) dan Lembaga Keselamatan Makanan Eropah mengesyorkan mengambil kira-kira 20 gram atau dua sudu minyak zaitun tambahan setiap hari untuk mengurangkan risiko penyakit jantung.

Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai faedah minyak zaitun, anda boleh membincangkannya secara langsung dengan pakar pemakanan . Melalui aplikasi tersebut, anda boleh menghubungi pakar pemakanan kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

Baca juga: 5 Tabiat Yang Menyebabkan Serangan Jantung pada Usia Muda

Petua Menjaga Kesihatan Jantung

Sebenarnya, selain mengkonsumsi lemak tak jenuh dari minyak zaitun, ada beberapa gaya hidup yang harus diterapkan untuk menjaga kesehatan jantung dan mencegah berbagai penyakit jantung, yaitu:

  • Jangan merokok . Sekiranya anda seorang perokok, hentikan kebiasaan itu. Sekiranya anda bukan perokok, maka jangan mulakan kebiasaan ini. Tabiat merokok tidak baik untuk kesihatan jantung.

  • Menguruskan kolesterol . Kolesterol adalah bahan lemak yang dibawa ke dalam darah. Apabila jumlahnya tidak seimbang, kolesterol menyumbat saluran darah yang boleh menyebabkan penyakit jantung dan diabetes strok .

  • Aktif secara fizikal . Pastikan anda aktif secara fizikal setiap hari. Sekiranya anda meluangkan masa untuk bersenam setiap hari sekurang-kurangnya 30 minit untuk membakar lemak yang telah terkumpul di dalam badan.

  • Dapatkan berat badan yang sihat. Mengekalkan berat badan yang sihat dapat mengurangkan risiko penyakit jantung dan masalah kesihatan yang lain.

Baca juga: Bukan hanya sakit dada, ini adalah 14 tanda penyakit jantung

Itulah beberapa petua gaya hidup sihat yang perlu digunakan untuk mencegah penyakit jantung. Selain mengonsumsi minyak zaitun, anda boleh makan pelbagai makanan sihat seperti buah-buahan, sayur-sayuran, kacang-kacangan dan biji-bijian yang membantu menguruskan berat badan, tekanan darah, dan kolesterol.

Rujukan:
Penerbitan Kesihatan Harvard. Diakses 2019. Memilih minyak untuk memasak: Pelbagai pilihan yang menyihatkan hati.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. 11 Manfaat Minyak Zaitun yang Terbukti.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2019. Apakah faedah kesihatan minyak zaitun ?.
Jurnal Perubatan New England. Diakses pada tahun 2019. Pencegahan Utama Penyakit Kardiovaskular dengan Diet Mediterranean yang dilengkapi dengan Minyak Zaitun atau Kacang Ekstra Dara.
Yayasan Jantung. Diakses pada tahun 2019. Jaga kesihatan jantung anda.