Ingin mempunyai kaki yang fleksibel seperti Jokowi? Inilah Petua

, Jakarta - Di tengah-tengah berita sibuk mengenai pelantikan Menteri Kabinet Indonesia Maju, Rabu lalu (23/10), posisi kaki Presiden Joko Widodo ketika duduk di lantai istana mencuri perhatian masyarakat. Sebabnya ialah pemimpin negara yang biasa disebut Jokowi itu duduk dengan kaki disilangkan dan dibengkokkan.

Kelenturan kaki Jokowi ketika dia duduk secara tiba-tiba menyebabkan kekecohan kerana kelihatan tidak biasa. Tidak semua orang boleh duduk dengan kaki dibengkokkan seperti itu. Mengenai penyebabnya, belum diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, kelenturan atau kelenturan badan adalah perkara yang baik dan penting untuk dimiliki, sebagai salah satu penyokong kecergasan badan.

Baca juga: Harus Tahu, Kepentingan Pemanasan dan Penyejukan dalam Sukan

Tubuh yang fleksibel dapat membantu anda mencapai tahap kecergasan yang optimum, meminimumkan risiko kecederaan, dan memainkan peranan penting dalam melindungi tubuh dari pelbagai keadaan serius, seperti arthritis dan penyakit lain. Kerana, ketika anda meregangkan otot, jangkauan tendon yang melekatkan otot ke tulang juga akan menjadi lebih panjang.

Semakin lama tendon akan memudahkan anda meningkatkan kekuatan otot semasa bersenam. Ringkasnya, otot fleksibel berpotensi menjadi otot yang kuat. Apabila otot menjadi kuat, metabolisme dan tahap kecergasan meningkat. Bukan hanya itu, otot fleksibel juga dapat membuat anda melakukan aktiviti dengan mudah dan tidak terdedah kepada kecederaan.

Petua Mempunyai Kaki dan Badan yang Fleksibel

Ingin memiliki kaki dan badan yang fleksibel seperti Jokowi? Saya boleh. Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan, untuk melatih dan meningkatkan fleksibiliti badan anda, iaitu:

1. Minum banyak air

Bukan hanya untuk buah pinggang, minum air yang cukup juga dapat menjaga otot sentiasa terhidrasi. Kerana ketika anda mengalami dehidrasi, otot anda boleh menjadi kaku dan kurang lentur. Sekiranya menjadi kebiasaan, tidak minum cukup boleh membuat kekejangan otot bertambah buruk seiring bertambahnya usia.

Baca juga: Berjalan kaki, senaman ringan yang mempunyai banyak faedah

Oleh itu, minum lebih banyak air setiap hari. Minum segelas air ketika anda bangun, sebelum makan, dan sebelum tidur pada waktu malam. Pastikan juga selalu minum air sebelum dan selepas bersenam agar badan terhidrasi dengan baik.

2. Amalkan Teknik Pernafasan untuk Meringankan Tekanan

Tekanan boleh mencetuskan ketegangan otot, yang juga mengurangkan kelenturan. Untuk mengatasinya, cuba lakukan teknik pernafasan dalam ketika anda mula merasa tertekan. Kaedah ini dapat membantu tubuh kembali relaks dan mengurangkan ketegangan pada otot.

Cara lain untuk mengatasi tekanan adalah dengan meluangkan masa untuk saya masa , atau berjumpa dengan ahli psikologi di aplikasi masa lalu Berbual atau Panggilan Suara / Video , jika anda merasakan anda memerlukan bantuan profesional. Oleh itu, pastikan anda mempunyai aplikasinya muat turun dan pasangkannya di telefon anda, ya. Ingat, tekanan adalah punca semua penyakit, jadi anda tidak boleh memandang rendah.

3. Yoga

Fleksibiliti badan adalah salah satu aspek penting yang dilatih dalam yoga. Tidak hanya merangkumi meditasi dan latihan fizikal, yoga juga bermanfaat untuk melatih kelenturan dan keseimbangan tubuh, serta menghilangkan tekanan. Sekiranya anda belum pernah melakukan sukan ini, cari dan sertai kelas yoga yang sesuai dengan keadaan dan keperluan fizikal anda. Luangkan masa untuk melakukan latihan ini 2-3 kali seminggu, diselingi dengan sukan lain seperti berjoging atau berenang.

Baca juga: Inilah yang berlaku pada badan apabila anda berhenti bersenam

4. Pilates

Jenis latihan lain yang juga berguna untuk melatih kelenturan badan adalah Pilates. Latihan ini merangkumi rangkaian pergerakan dan postur yang serupa dengan yoga. Perbezaannya adalah, Pilates dilakukan dengan menggunakan alat bantu, seperti bola, dumbbells , dan jalur rintangan. Sama seperti memilih kelas yoga, anda juga perlu mencari kelas pilates yang sesuai dengan kemampuan dan keadaan fizikal anda.

5. Ikut Kelas Menari

Bagi anda yang tidak begitu gemar bersenam, anda boleh mencuba kelas tarian yang lebih menyeronokkan, seperti zumba. Mengambil kelas menari juga dapat memperluas jangkauan gerakan anda dan meningkatkan fleksibiliti anda, disertai dengan muzik yang menyeronokkan. Selain mengikuti kelas menari, anda juga dapat melakukan latihan secara bebas di rumah, dengan mengikuti tutorial tarian yang boleh anda dapatkan di internet.

Rujukan:
Nyata Sederhana. Diakses pada tahun 2019. Tingkatkan Kelenturan Anda dan Tingkatkan Hidup Anda.
NetDoctor. Diakses pada tahun 2019. 6 cara untuk meningkatkan fleksibiliti anda.