Kepentingan Mencuci Hidung untuk Kesihatan

, Jakarta - Lima deria sebagai reseptor utama maklumat di luar badan mesti dijaga dan dijaga dengan baik, salah satunya adalah hidung. Selalunya orang lupa bahawa hidung perlu dibersihkan secara berkala agar manusia dapat bernafas dengan lebih sihat. Berikut ini menerangkan kepentingan mencuci hidung.

Kedudukan Penting Hidung pada Manusia

Hidung sangat penting untuk dijaga, kerana hidung adalah organ pertama yang menyaring udara pernafasan yang akan memasuki paru-paru. Di samping itu, hidung berfungsi untuk melembapkan dan menghangatkan udara yang akan memasuki badan sehingga suhunya sesuai dan optimum untuk badan.

Kerana kedudukannya sebagai organ pertama yang berinteraksi dengan alergen dan bakteria, kotoran dapat terkumpul di rongga hidung. Sekiranya ini tidak diperiksa, jangkitan pada rongga hidung dapat terjadi dan mengakibatkan komplikasi pada organ tubuh lain, seperti paru-paru dan jantung yang mendapat oksigen dari hidung.

Jangkitan pada hidung pada tahap yang lebih berbahaya akan mencetuskan keradangan yang disebut rhinosinusitis. Keadaan ini akan menyebabkan kesukaran ketika bernafas kerana saluran pernafasan tersumbat oleh polip, cairan, kulat, bakteria, dan kuman yang tidak dibersihkan. Oleh itu, mencuci hidung, walaupun terdengar aneh, sangat penting dilakukan.

Kebaikan Membersihkan Hidung

Manfaat membersihkan hidung secara berkala adalah:

  1. Mengurangkan risiko alahan dengan membersihkan zarah alergen dari hidung.

  2. Membersihkan bakteria dan virus dari hidung untuk mengurangkan jangkitan

  3. Mengurangkan pembengkakan rongga hidung dan meningkatkan peredaran udara

  4. Mengurangkan kegatalan dan meningkatkan kelembapan hidung.

Cara Membersihkan Hidung

Membersihkan hidung adalah prosedur yang mudah, dan boleh dilakukan oleh semua peringkat umur. Anda hanya perlu menyemburkan cecair isotonik ke dalam lubang hidung secara berkala setiap hari, dan biarkan ia membilas.

Sekiranya anda tidak mempunyai pembersih hidung isotonik, anda boleh membuatnya sendiri dengan mencampurkan satu sendok teh garam laut dengan 4 mililiter air. Tambahkan sedikit soda penaik untuk mengelakkan keradangan semasa digunakan. Letakkan campuran ini di tangan anda dan sedut dari satu lubang hidung. Sekiranya anda tidak tahan dengan cara ini, anda boleh mencurahkannya terus ke hidung anda. Jangan lupa untuk menggunakan air sisa dari penyelesaian yang telah anda buat.

Lakukan pembersihan ini terutama pada musim hujan, pergi ke kawasan yang mempunyai udara kotor, atau kawasan yang mempunyai banyak alergen dari alam seperti desa, hutan, dan pantai. Ada juga waktu yang tepat untuk melakukan pembersihan hidung adalah satu jam sebelum tidur, sehingga pernafasan anda lebih lancar ketika badan sedang beristirahat.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai kebersihan lima deria seperti hidung, atau keadaan kesihatan yang lain, mari bertanya kepada doktor atau pakar yang menggunakan aplikasinya. ! Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun aplikasi di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • 10 Fakta Mengenai Hidung Yang Perlu Anda Ketahui

  • Ketahui Teknik Pernafasan Yang Betul Ketika Berenang

  • 4 Faedah Tai Chi untuk Nafas