Nutrien Diperlukan untuk Mencegah Anemia pada Wanita Hamil

, Jakarta - Anemia pada wanita hamil adalah salah satu keluhan kehamilan yang paling biasa. Walaupun begitu, jangan sekali-kali memandang rendah keadaan ini, kerana anemia boleh memberi kesan negatif kepada ibu dan janin.

Nah, mencegah anemia semasa mengandung sebenarnya tidak sukar. Terdapat beberapa makanan yang dapat membantu ibu untuk mengelakkan keadaan ini. Jadi, apakah makanan untuk mencegah anemia pada wanita hamil?

Baca juga: Wanita Hamil Mesti Mengelakkan 4 Makanan Ini pada Trimester Pertama

Dari Daging Hingga Oatmeal

Terdapat pelbagai cara untuk mencegah anemia pada wanita hamil, salah satunya adalah dengan pengambilan makanan yang mengandung banyak zat besi. Menurut pakar di Persatuan Kehamilan Amerika (APA) , Wanita hamil memerlukan sekurang-kurangnya 30 mg zat besi setiap hari.

Jadi, apakah makanan yang kaya dengan pengambilan zat besi dan selamat untuk wanita hamil? Nah, berikut adalah makanan untuk mencegah anemia pada wanita hamil menurut pakar di APA dan sumber lain:

 • Daging tanpa lemak, daging merah, dan unggas.
 • Hati.
 • Telur.
 • Sayuran berdaun hijau gelap (seperti brokoli, kangkung, dan bayam)
 • Kacang dan biji.
 • Kacang, lentil dan tauhu.
 • Salmon atau tuna. (berhati-hati dengan ikan yang mengandungi merkuri)
 • Tiram.
 • Biji bijirin yang diperkaya.
 • Oatmeal.
 • Roti Gandum

Selain zat besi, wanita hamil juga tidak lupa pentingnya pengambilan vitamin C. Vitamin C dapat membantu tubuh menyerap zat besi dengan lebih berkesan. Inilah makanan yang kaya dengan vitamin C:

 • Jus buah dan oren.
 • Strawberi.
 • Jingga.
 • Kiwi.
 • Tomato.
 • lada.

Baca juga: Orang yang berpotensi terjejas oleh Anemia kekurangan zat besi dan folat

Kepentingan Besi dan Asid Folik

Sebenarnya, terdapat pelbagai jenis nutrien dan nutrien yang diperlukan oleh ibu hamil semasa mengandung. Sebilangannya mengandungi zat besi dan asid folik, kedua nutrien ini juga dikaitkan dengan anemia pada wanita hamil.

Zat besi adalah nutrien yang bertujuan untuk mencegah anemia. Jangan memandang rendah anemia pada wanita hamil, kerana keadaan ini tidak hanya mempengaruhi ibu, tetapi juga dapat mengancam kesihatan bayi. kamu tahu.

Anemia boleh mencetuskan masalah pada janin, salah satunya adalah kelahiran pramatang. Anemia menjadikan sel darah merah atau hemoglobin menurun. Keadaan ini boleh menyebabkan peningkatan jumlah plasma dan menyebabkan pengecutan rahim.

Selain itu, zat besi juga berguna untuk membawa darah kaya oksigen ke bayi dalam kandungan. Ketahuilah, kekurangan zat besi juga boleh memberi kesan negatif terhadap IQ anak kelak.

Nah, ibu boleh mendapatkan pengambilan zat besi dari daging lembu dan ayam, telur, makanan laut (berhati-hati dengan makanan mentah, dan makanan yang mengandung banyak merkuri), tahu, biji, kacang, bayam, hingga telur.

Baca juga: 5 Makanan Penggalak Darah

Manakala asid folik adalah kisah lain. Asid folik adalah nutrien penting dalam pembentukan sel otak. Penemuan pakar di Jurnal Persatuan Perubatan Amerika kata, ibu yang mengambil asid folik empat minggu sebelum kehamilan dan lapan minggu selepas kehamilan, dapat meminimumkan risiko autisme pada bayi sebanyak 40 peratus.

Manfaat asid folik juga dapat mencegah anemia, keguguran, untuk mengurangkan risiko preeklamsia. Lalu, makanan apa yang mengandungi banyak asid folik? Wanita hamil boleh mendapatkan asid folik dari sayuran hijau (bayam, brokoli, kubis), buah-buahan (alpukat, pepaya, jeruk), kacang-kacangan, hati sapi, hingga telur.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai makanan untuk mencegah anemia pada wanita hamil? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?Rujukan:
Keluarga yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Makanan Kaya Besi untuk Makan Semasa Kehamilan
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 13 Makanan yang Dimakan Semasa Anda Hamil.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Kumpulkan Besi Anda dengan Makanan Mesra Kehamilan dan Kaya Besi
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Asid Folik dan Kehamilan.
Persatuan Kehamilan Amerika. Diakses Januari 2020. Anemia Semasa Kehamilan.