Penyakit Perut Boleh Membawa Kanser Perut?

, Jakarta - Mag adalah keadaan biasa dan boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Keadaan ini sering disalahtafsirkan sebagai penyakit, walaupun ulser adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan kumpulan gejala dan aduan yang berasal dari perut. Gejala yang sering muncul berbeza-beza, salah satunya adalah pedih ulu hati. Namun, adakah benar bisul boleh menyebabkan barah gastrik?

Sebelum ini, perlu diketahui, barah gastrik adalah penyakit yang timbul disebabkan oleh pertumbuhan sel gastrik yang tidak normal dan tidak terkawal. Secara amnya, pertumbuhan sel yang tidak normal ini berlaku disebabkan oleh perubahan genetik. Gejala penyakit ini adalah perut kembung atau pedih ulu hati dan sering disalah anggap sebagai bisul.

Baca juga: Ketahui 4 Rawatan untuk Mengatasi Kanser Perut

Ketahui Kanser Perut dan Gejalanya

Semua bentuk gejala penyakit yang berlaku kerana gangguan pada perut dikategorikan sebagai bisul. Namun, dalam keadaan yang lebih teruk, gejala yang muncul boleh menjadi tanda penyakit serius, seperti barah perut. Penyakit ini jarang menunjukkan gejala tertentu, terutama pada awal perkembangannya.

Gejala penyakit ini menyerupai bisul, iaitu kembung perut dan sakit di lubang perut. Oleh itu, anda tidak boleh memandang rendah gejala bisul yang berlaku dalam jangka masa panjang, terutamanya yang tidak menjadi lebih baik atau bertambah buruk dari masa ke masa. Berita buruknya, kerana sering dianggap sebagai gejala bisul, barah gastrik sering kali hanya dikesan ketika sudah memasuki tahap akhir.

Kanser gastrik yang didiagnosis lewat mempunyai peluang yang lebih rendah untuk disembuhkan atau kembali normal. Penyakit ini berlaku kerana pertumbuhan sel yang berlaku secara tidak normal dan tidak terkawal. Sel-sel ini disebut sel barah dan umumnya timbul kerana perubahan genetik atau mutasi genetik.

Malangnya, sehingga kini masih belum diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan perubahan genetik pada sel gastrik. Namun, ada beberapa faktor yang dianggap meningkatkan risiko penyakit ini, seperti merokok aktif, usia tua, mempunyai sejarah keluarga dengan penyakit yang sama, dan menjalani pembedahan gastrik.

Baca juga: 9 Gejala Kanser Perut yang Perlu Diperhatikan

Kanser perut juga cenderung menyerang orang yang dijangkiti bakteria pylori, radang gastrik kronik, polip di perut, kekurangan vitamin B12, penurunan sistem imun, dan jenis barah lain. Selain itu, kemunculan penyakit ini juga dapat disebabkan oleh gaya hidup yang tidak sihat.

Risiko barah gastrik meningkat pada orang yang sering makan daging yang diproses, memakan makanan yang tinggi garam, sering minum alkohol, kurang pengambilan sayur dan buah, gemuk atau berat badan berlebihan, dan jarang bergerak atau kurang bersenam. Penyakit ini tidak boleh diabaikan, terutama jika menunjukkan gejala yang teruk.

Pada mulanya, barah gastrik tidak boleh menyebabkan gejala atau hanya ditandai dengan gejala umum. Biasanya, gejala penyakit ini sering disalah anggap sebagai bisul. Kanser perut boleh dicirikan oleh perut kembung, sakit perut, pedih ulu hati, refluks asid, mual dan muntah, dan merasa cepat kenyang ketika makan. Dalam keadaan teruk, gejala mungkin lebih teruk seperti muntah darah, najis hitam, kekurangan darah, penyakit kuning, dan bengkak di perut kerana penumpukan cecair.

Baca juga: Tabiat Merokok Boleh Menyebabkan Kanser Perut

Ketahui lebih lanjut mengenai barah gastrik dan apa simptomnya dengan bertanya kepada doktor di aplikasinya . Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Kanser Perut (Adenokarsinoma Gastrik).
Klinik Mayo. Diperoleh pada tahun 2020. Kanser perut.
NCBI. Diakses pada tahun 2020. Dispepsia pada usia muda boleh menjadi barah.