Apakah Gejala Awal Kanser Serviks?

, Jakarta - Selepas barah payudara, barah serviks adalah salah satu jenis barah yang paling berbahaya bagi wanita. Ya, barah serviks atau barah serviks adalah barah yang hanya dialami oleh wanita. Kanser jenis ini menjadi penyakit yang boleh menyebabkan kematian pada wanita jika tidak dirawat dengan baik.

Baca juga: Jangan Meremehkan Gejala Kanser Serviks Ini

Gejala awal kanser serviks kadang-kadang jarang disedari oleh penghidapnya, menyebabkan barah serviks dapat dikesan ketika sudah memasuki tahap yang cukup parah. Ini mengakibatkan kadar kematian yang agak tinggi. Lebih baik mengetahui gejala-gejala yang merupakan tanda-tanda barah serviks sehingga anda dapat melakukan rawatan dan perawatan untuk mengurangkan risiko gejala menjadi lebih buruk dan membuat kesihatan anda pulih.

Kenali Gejala Awal Kanser Serviks

Anda tidak boleh memandang rendah keadaan pendarahan yang anda alami di luar haid. Keadaan ini boleh menjadi gejala awal barah serviks. Bukan hanya itu, pendarahan yang berlaku selepas hubungan seks, bahkan ketika anda memasuki menopaus adalah tanda sel barah di serviks.

Pendarahan yang anda alami akan disertai dengan tanda-tanda lain, seperti munculnya keputihan dengan bau yang tidak menyenangkan dari faraj, rasa sakit yang sangat mengganggu semasa persetubuhan, hingga sakit pelvis. Kami mengesyorkan agar anda menggunakan aplikasi dengan segera dan tanyakan terus kepada doktor mengenai aduan kesihatan yang anda alami. Bukan hanya barah serviks, beberapa tanda ini boleh menjadi tanda polip pada rahim. Pastikan keadaan kesihatan anda dengan melakukan pemeriksaan di hospital terdekat.

Baca juga: Ketahui Pemeriksaan Penting untuk Mencegah Kanser Serviks

Namun, ketika sel-sel barah telah menyebar ke tisu-tisu di sekitar serviks, penghidapnya mungkin mengalami beberapa gejala lanjut, seperti:

 1. Cirit-birit;
 2. Mual;
 3. Gag;
 4. Selera makan berkurangan;
 5. Bengkak perut;
 6. Darah dalam air kencing;
 7. Bengkak kaki;
 8. Pendarahan semasa buang air besar;
 9. Badan lebih mudah lesu.

Itu adalah beberapa gejala lanjut mengenai barah serviks. Menyedari keluhan kesihatan yang merupakan tanda sel barah pada serviks menjadikan keadaan ini mendapat rawatan lebih awal. Dengan cara itu, rawatan akan lebih mudah untuk memulihkan keadaan kesihatan.

Faktor Pencetus Kanser Serviks

Kanser serviks berlaku kerana mutasi gen yang menyebabkan sel-sel abnormal tumbuh tidak terkawal, membentuk sel barah. Walaupun tidak diketahui apa yang menyebabkan perubahan genetik, terdapat beberapa keadaan yang dianggap sebagai faktor pemicu, seperti:

 1. Virus HPV dapat menjangkiti serviks yang meningkatkan risiko barah serviks.
 2. Tabiat merokok.
 3. Berat badan berlebihan atau gemuk.
 4. Kurang penggunaan buah-buahan dan sayur-sayuran.
 5. Telah melahirkan ketika ibu berusia di bawah 17 tahun.
 6. Mempunyai sejarah keluarga mengenai kanser serviks.
 7. Mempunyai sistem imun yang berkompromi.

Baca juga: Menghidap Kanser Serviks, Adakah Ia Boleh Disembuhkan?

Itulah beberapa faktor yang mendorong seseorang mengalami barah serviks. Tidak ada yang salah dengan mengambil beberapa langkah pencegahan terhadap barah serviks dengan melakukan seks yang selamat, mendapatkan vaksin HPV, Pap smear biasa, dan berhenti merokok.

Rujukan:
Persatuan Amerika Onkologi Klinikal. Diakses pada tahun 2020. Kanser Serviks: Gejala dan Tanda.
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2020. Kanser Serviks.
Klinik Mayo. Diakses tahun 2020. Pusat Serviks.