Kedudukan hubungan intim dapat menentukan jantina anak

Jakarta - Segera memiliki anak setelah berkahwin boleh menjadi impian bagi kebanyakan pasangan muda. Ada pasangan yang mengimpikan anak lelaki sebagai "anak pertama", sementara yang lain mungkin merasakan anak perempuan lebih baik. Walaupun begitu, pada dasarnya masalah seks anak bukanlah masalah besar dan hampir semua bakal ibu bapa pasti dapat menerimanya.

Namun, kebanyakan pasangan masih mempercayai tanggapan bahawa kedudukan semasa hubungan seks dapat menentukan jantina bayi yang akan dikandung. Mempunyai hubungan dengan lelaki di atas dipercayai meningkatkan peluang memiliki anak perempuan. Sementara itu, untuk mendapatkan bayi lelaki, banyak yang percaya bahawa persetubuhan mesti dilakukan dalam keadaan berdiri.

Tetapi ternyata ini hanya mitos dan tidak dapat dibuktikan secara saintifik. Sebenarnya, melakukan hubungan seks dalam kedudukan tertentu sama sekali tidak ada hubungannya dengan seks janin. Selain masalah kedudukan, banyak juga yang percaya bahawa masa hubungan seks juga dapat menentukan jantina anak yang akan dikandung di masa depan.

Ramai yang percaya bahawa melakukan hubungan seks di dekat jendela subur atau ovulasi anda dapat meningkatkan peluang anda mengandung anak lelaki. Sementara itu, jika anda ingin mempunyai anak perempuan, pasangan dinasihatkan untuk memilih waktu untuk bercinta menjauh dari masa ovulasi. Tetapi sekali lagi, ini hanya mitos. Tidak ada hubungan antara kedudukan dan waktu persetubuhan dengan jantina bayi yang akan dikandung.

Apa yang Menentukan Jantina Bayi?

Sebenarnya, jantina bayi yang akan dikandung ditentukan oleh jenis kromosom milik lelaki yang menyuburkan telur. Pada dasarnya, setiap telur betina mengandungi satu kromosom X. Sementara setiap sel sperma mempunyai satu kromosom masing-masing antara kromosom X dan Y. Oleh itu, apabila sperma lelaki memenuhi kromosom di sel telur wanita, pembentukan jantina bayi berlaku.

Gabungan kromosom X dan kromosom Y akan membentuk jantina lelaki. Sementara itu, jika dua kromosom yang bertemu adalah jenis X, jantina bayi yang akan terbentuk adalah wanita. Selain jantina, kromosom juga menentukan ciri fizikal manusia, termasuk warna mata, warna rambut, bentuk badan, dan tinggi badan.

Meningkatkan Peluang Mengandung Wanita

Daripada terlalu mempercayai mitos dan memberi tumpuan kepada perkara-perkara yang tidak semestinya benar, adalah idea yang baik bagi anda dan pasangan anda untuk sentiasa menjaga kesihatan anda. Terlalu fokus pada perkara-perkara tertentu sebenarnya dapat meningkatkan tekanan dan menyebabkan tekanan, dan pada akhirnya ini sebenarnya dapat melambatkan kehamilan.

Salah satu cara untuk meningkatkan peluang hamil pada wanita adalah dengan memakan jenis makanan tertentu. Ada apa-apa?

1. Daging

Salah satu jenis makanan yang disyorkan untuk meningkatkan kehamilan adalah dengan mengambil daging lembu dan ayam rendah lemak. Makanan jenis ini mempunyai banyak kandungan protein dan zat besi yang baik untuk kesuburan wanita.

2. Ikan

Asid lemak omega-3 juga merupakan nutrien yang dapat membantu meningkatkan peluang anda hamil. Anda boleh mendapatkan nutrien ini dengan memakan ikan, seperti salmon, tuna, ikan keli, dan sardin. Tetapi untuk tetap sihat, pastikan untuk mengetahui asal usul ikan untuk mengelakkan kandungan merkuri.

3. Karbohidrat Kompleks

Makan makanan yang mengandungi karbohidrat kompleks juga dapat meningkatkan kesuburan dan peluang untuk hamil. Beberapa jenis makanan yang mengandungi nutrien ini adalah beras perang atau roti gandum.

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor? Gunakan hanya! Lebih senang menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan cadangan untuk membeli ubat dan petua menjaga kesihatan daripada doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play.

Baca juga:

  • Posisi Seks Menentukan Kemungkinan Mengandung, Benarkah?
  • Untuk Wanita, Lihat 4 Cara Ini Untuk Meningkatkan Kesuburan
  • 4 Punca Sukar Mengandung Walaupun Pasangan Subur