9 Faedah Kacang Hijau yang Hebat

, Jakarta - Siapa yang tidak suka kacang hijau? Tidak hanya enak sebagai minuman, kacang hijau juga sering diisi dengan pelbagai jenis makanan ringan seperti bakpia, bakpao, mocha, dan lain-lain. Ada berita baik untuk anda peminat kacang hijau. Sering kali makan kacang hijau sebenarnya dapat memberikan manfaat yang luar biasa untuk kesihatan, anda tahu.

Kacang hijau adalah salah satu jenis kekacang yang paling sihat. Ini kerana kacang hijau mempunyai kandungan nutrisi yang cukup lengkap, mulai dari protein, karbohidrat, serat, vitamin, mineral, asam folat, kalsium hingga zat besi. Itulah sebabnya makan kacang hijau dapat memberikan manfaat kesihatan berikut:

1. Meningkatkan Kekebalan tubuh

Kacang hijau mengandungi fitonutrien yang bertindak sebagai anti pembengkakan dan dapat membantu meningkatkan imuniti dan meneutralkan bahan berbahaya seperti bakteria, virus, perengsa, dan sebagainya.

2. Pencernaan yang lancar

Kacang hijau juga dikenal sebagai makanan yang kaya dengan serat, jadi pengambilan kacang ini secara berkala dapat memudahkan pencernaan dan membantu membersihkan toksin dalam badan atau detoks. Baca juga: Makanan untuk Detoksifikasi Badan

3.Membersihkan Badan dari Toksin

Kandungan protein, tanin dan flavonoid dalam kacang hijau berguna untuk membersihkan racun seperti merkuri dan zat besi dari badan.

4. Mencegah Kanser

Dalam kajian perubatan didapati bahawa kacang hijau dapat mencegah kerosakan DNA dan mutasi sel berbahaya di dalam badan. Ini kerana kacang hijau kaya dengan polifenol dan oligosakarida yang dapat menghalang perkembangan barah.

5. Baik untuk Kesihatan Jantung

Anda juga dapat menjaga kesihatan jantung dengan memakan banyak kacang hijau. Sebabnya, kacang jenis ini mengandungi serat tinggi yang dapat membantu mengurangkan risiko penyakit jantung dan menurunkan kadar kolesterol jahat dalam tubuh. Baca juga: 5 Cara Mudah Menurunkan Kolesterol

6.Kurangkan Gejala PMS

Kacang hijau juga dimakan oleh wanita kerana ia membantu mengawal hormon yang boleh mencetuskan gejala PMS. Jadi, dengan minum lebih banyak atau makan kacang hijau, anda dapat menjalankan aktiviti dengan betul tanpa terganggu oleh masalah PMS. Ini berkat kandungan vitamin B6, vitamin B, magnesium dan folat yang terdapat dalam kacang hijau.

7. Menurunkan Berat Badan

Serat yang terkandung dalam kacang hijau tidak hanya baik untuk meningkatkan pencernaan dan menjaga jantung yang sihat, tetapi juga dapat membuat Anda kenyang lebih cepat dan lebih lama, sehingga dapat membantu menurunkan berat badan. Selain itu, kacang hijau juga dapat menjadi pilihan makanan bagi anda yang sedang menjalani diet, kerana kandungan lemaknya rendah. Baca juga: Kacang untuk Diet Harian yang Mudah

8. Baik untuk Wanita Hamil

Kandungan lain dalam kacang hijau yang juga cukup tinggi adalah asid folik, jadi kacang hijau sangat baik untuk dimakan oleh wanita hamil dan wanita yang merancang kehamilan. Wanita hamil perlu mendapat cukup asam folat sehingga bayi dapat mengelakkan kelahiran pramatang, berat lahir rendah, dan juga keguguran. Asid folik juga dapat mengurangkan risiko bayi dilahirkan dengan kecacatan sistem saraf hingga 50 peratus.

9. Menjaga Kesihatan Tulang

Dalam 100 gram kacang hijau terdapat sekurang-kurangnya 53% magnesium. Nutrien ini berguna untuk meningkatkan kepadatan tulang, berperanan dalam pembentukan sel tulang, dan mengurangkan risiko osteoporosis pada wanita setelah menopaus.

Itulah pelbagai faedah kacang hijau. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai pemakanan makanan tertentu, tanya doktor anda melalui aplikasi . Hubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.