Orgasme Boleh Menyebabkan Kambuh Epilepsi, Benarkah?

, Jakarta - Adakah anda tahu bahawa orgasme adalah salah satu penyebab kambuh epilepsi? Epilepsi adalah gangguan sistem saraf pusat yang berlaku kerana masalah elektrik di otak. Apabila seseorang mengalami orgasme yang boleh mencetuskan epilepsi, hasilnya adalah kejang dan kehilangan kesedaran.

Keresahan adalah perkara biasa pada orang yang menghidap epilepsi ketika mereka ingin melakukan hubungan seks. Beberapa pasangan bimbang bahawa seks boleh mencetuskan kejang, sehingga menimbulkan kegelisahan.

Seseorang yang menghidap epilepsi memang mempunyai hubungan buruk ketika berhubungan intim. Ini boleh menyebabkan keletihan, perubahan hormon seks, hingga kemurungan yang boleh mempengaruhi fungsi seksual seseorang.

Disfungsi seksual lain yang boleh berlaku adalah kehilangan keinginan untuk melakukan hubungan seks, ketidakupayaan untuk mencapai orgasme, disfungsi ereksi pada lelaki, dan masalah dengan pelinciran vagina. Sebilangan masalah ini juga boleh disebabkan oleh kesan sampingan ubat-ubatan anti-epilepsi, seperti tidak mempunyai tenaga untuk melakukan hubungan seks.

Baca juga: Bukan Hanya Kejang, Ini 4 Gejala Epilepsi Lain

Keintiman dan Epilepsi

Kejang adalah gejala fizikal yang boleh disebabkan oleh epilepsi, tetapi mengalami epilepsi boleh menyebabkan perkara yang lebih parah daripada kesan fizikal kejang. Ini boleh berlaku tanpa diduga, menimbulkan perasaan takut kepada seseorang yang mengalaminya atau melihatnya.

Cara Mengatasi Epilepsi Apabila Anda Mahu melakukan Seks

Ramai orang dengan epilepsi terus melakukan hubungan intim normal dengan pasangannya. Walaupun begitu, tidak sedikit orang yang mengalami gangguan ini mengalami masalah ketika hendak melakukan hubungan seks, dan masalah ini dapat terjadi pada lelaki dan wanita. Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mengatasi masalah semasa melakukan hubungan seks pada orang dengan epilepsi, iaitu:

  • Sokongan bersama

Setiap orang mungkin mempunyai cara yang berbeza untuk menangani masalah seputar epilepsi. Ramai orang yang menghidap epilepsi tidak memerlukan jururawat, tetapi ada yang memerlukan rawatan dan sokongan, terutama ketika orang itu mengalami sawan.

Sokong seseorang yang menghidap epilepsi, seperti dengan mendorongnya minum ubat, atau berkongsi aktiviti untuk membantu mereka tetap sihat.

Baca juga: 4 Faktor yang Mencetuskan Orang dengan Epilepsi Mengalami Kejang

  • Hubungan dan Pengalaman Baru

Hubungan baru boleh menjadi menarik dan menakutkan bagi kebanyakan orang. Sekiranya anda menghidap epilepsi, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana memberitahu pasangan anda mengenai epilepsi dan bagaimana bertindak balas terhadapnya.

Cara reaksi orang lain pada masa lalu juga boleh mempengaruhi anda untuk memberitahu orang baru. Kejang boleh mengganggu rancangan dan aktiviti dan boleh mempengaruhi keyakinan diri mereka.

Walau bagaimanapun, sebilangan orang mengalami hubungan baru atau mengalami gaya hidup yang berubah kerana epilepsi. Di samping itu, ia juga dapat mengeratkan hubungan anda untuk mendapatkan keyakinan terhadap perkara baru dan menentukan apa yang penting bagi anda dan pasangan anda.

  • Bercakap mengenai Epilepsi

Beberapa orang yang telah memberitahu pasangan mereka mengenai epilepsi mereka menjadi semakin dekat. Namun, tidak semua orang dalam hubungan itu membicarakannya. Bagi sesetengah orang, penyakit ini dapat terasa seperti gangguan, kerana telah mengubah keadaan.

Bersikap jujur ​​terhadap perasaan anda mungkin memerlukan keberanian, tetapi pasangan anda mungkin merasa lega kerana dapat berkongsi perasaan mereka. Sebilangan orang menggunakan humor untuk membantu mengatasi perasaan yang tidak diingini atau menghindarinya.

Baca juga: Epilepsi Boleh Diubati atau Selalu Berulang?

Ini adalah beberapa penyebab epilepsi. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai gangguan tersebut, doktor dari sedia menolong. Caranya adalah dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!