5 Petua Memilih Perubatan Selsema dan Batuk yang Betul untuk Kanak-kanak

, Jakarta - Selesema dan batuk adalah dua penyakit yang sering dialami oleh kanak-kanak. Walaupun biasanya bukan masalah kesihatan yang serius, melihat anak tidak selesa kerana selesema dan batuk pasti membuat ibu bapa risau.

Sebenarnya, kebanyakan kanak-kanak dengan selsema dan batuk menjadi lebih baik sendiri dan mungkin tidak memerlukan ubat. Namun, agar si kecil dapat berehat dengan selesa, si ibu dapat memberinya ubat batuk dan selsema di luar kaunter untuk menghilangkan simptomnya.

Sebelum memilih ubat selesema dan batuk untuk anak-anak, ada beberapa petua yang perlu diberi perhatian oleh ibu. Sebabnya, beberapa ubat selesema dan batuk boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius, seperti pernafasan yang perlahan yang boleh mengancam nyawa, terutama pada bayi dan anak kecil.

Baca juga: Ubat Batuk yang Selamat dan Asli untuk Anak Kecil Anda

Petua Memilih Ubat Selsema dan Batuk untuk Kanak-kanak

Pertama sekali, ibu perlu memahami bahawa tidak ada penawar untuk selesema, kerana masalah kesihatan ini disebabkan oleh jangkitan virus yang tidak dapat dirawat dengan ubat. Bagi kanak-kanak yang lebih tua, beberapa ubat selesema dan batuk yang dijual bebas membantu melegakan simptomnya, tetapi tidak membuat anak cepat sembuh.

Sekiranya anak anda tidak bertambah baik setelah mengambil beberapa dos ubat selsema dan batuk yang berlebihan atau jika gejalanya bertambah buruk, segera hentikan penggunaan ubat tersebut. Berikut adalah petua untuk memilih ubat selesema dan batuk pada kanak-kanak:

1. Elakkan Memberi Ubat Selsema dan Batuk kepada Kanak-kanak di Bawah 2 Tahun

Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) tidak mengesyorkan memberi ubat bebas untuk melegakan simptom selesema dan batuk pada kanak-kanak di bawah usia 2 tahun.

2. Berhati-hati dengan kandungan Codeine dan Hydrocon

Ubat batuk preskripsi yang mengandungi codeine atau hidrokon tidak digalakkan digunakan pada kanak-kanak di bawah 18 tahun. Codeine dan hidrokon adalah opioid yang terdapat dalam kombinasi dengan ubat lain, seperti antihistamin dan dekongestan, dalam ubat preskripsi yang merawat batuk dan gejala yang berkaitan dengan alergi atau selesema pada orang dewasa.

3. Baca dengan teliti kandungan ubat

Ibu bapa atau penjaga kanak-kanak juga perlu membaca dengan teliti kandungan ubat yang tertera di bungkusan, kerana beberapa ubat mungkin mengandungi kodein.

4. Ketahui fungsi kandungan ubat

Semasa memilih ubat selsema dan batuk untuk anak-anak, pastikan ibu memahami fungsi setiap kandungan supaya ibu tidak memberikan ubat atau bahan yang tidak perlu kepada si kecil.

Contohnya, ekspektoran mengandungi guaifenesin, bahan biasa dalam ubat sejuk yang digunakan untuk menipis lendir. Walau bagaimanapun, ekspektoran tidak terbukti berkesan pada kanak-kanak.

Elakkan menggunakan ubat untuk menghilangkan beberapa gejala, kecuali jika anak anda mempunyai semua gejala ini.

5. Ikut Arahan Penggunaan

Perkara yang paling penting ketika memberi ubat selsema dan batuk kepada anak-anak adalah memberikan dos yang tepat mengikut cadangan yang tertera pada pakej, jangan hanya mengira dosnya sendiri.

Ibu boleh membeli ubat selesema dan batuk untuk anak-anak menggunakan aplikasinya . Tidak perlu bersusah payah meninggalkan rumah, cukup pesanan melalui aplikasi dan pesanan ibu anda akan dihantar dalam masa satu jam.

Baca juga: Cegah Selsema dan Batuk, Inilah Cara Membiasakan Kanak-kanak Membasuh Tangan

Bilakah pergi ke doktor?

Tidak perlu membawa anak anda ke doktor setiap kali dia demam atau batuk. Walau bagaimanapun, ibu dinasihatkan untuk membawa anak mereka ke doktor sekiranya mereka mengalami simptom berikut:

  • Demam pada bayi berumur 2 bulan atau lebih muda.
  • Demam 102 darjah atau lebih tinggi pada kanak-kanak dari semua peringkat umur.
  • Bibir biru.
  • Kesukaran bernafas, seperti mengi, pernafasan cepat, atau sesak nafas.
  • Tidak mahu makan dan minum, dan menunjukkan tanda-tanda dehidrasi, seperti kekerapan membuang air kecil.
  • Mengantuk atau cerewet lebih daripada biasa.
  • Sakit telinga berterusan.
  • Batuk berlangsung lebih dari tiga minggu.

Gejala yang diatasi dapat menunjukkan bahawa anak anda mempunyai keadaan yang lebih serius daripada selesema.

Baca juga: Kenali 6 Jenis Batuk Yang Boleh Berlaku Pada Kanak-kanak

Itulah petua untuk memilih ubat selsema dan batuk untuk anak-anak. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga sebagai rakan yang menolong untuk menjaga kesihatan ibu dan keluarga.

Rujukan:
A.S. Pentadbiran Makanan & Dadah. Diperoleh pada 2021. Bilakah Memberi Perubatan kepada Anak-anak untuk Batuk dan Selsema.
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Panduan untuk Ubat Sejuk Kanak-kanak