Aktiviti di Rumah untuk Dilakukan bersama Keluarga

"Bersama keluarga adalah perkara terbaik yang anda dapat pada masa lapang. Menciptakan saat-saat indah dan gembira untuk diceritakan dan diingati di masa depan. "

Jakarta - Aktiviti dan kerja yang sibuk kadangkala sedikit masa dengan keluarga dan orang tersayang. Sebenarnya, dapat berada di tengah-tengah keluarga anda pada bila-bila masa akan menjadi sesuatu yang sangat anda rindui. Kebersamaan jelas tidak dapat diganti, terutama dapat melakukan banyak aktiviti bersama keluarga.

Aktiviti Bersama Keluarga Yang Boleh Anda Cuba

Tidak perlu keliru mencari aktiviti yang boleh dilakukan bersama keluarga pada hujung minggu atau musim percutian. Tidak perlu meninggalkan rumah dan menghabiskan banyak wang walaupun kadang-kadang diperlukan. Tidak ada interaksi alat kerana hanya ada kebersamaan antara ahli keluarga.

Baca juga: Berikut adalah 4 Idea Masa Berkualiti yang perlu dilakukan dengan Keluarga

Bukan sahaja menjadikan anak lebih dekat dengan ibu bapa, ibu juga dapat melatih kemampuan anak-anak mereka untuk dapat berfikir secara kritis melalui permainan sederhana. Lalu, apakah aktiviti bersama keluarga yang dapat dilakukan? Berikut adalah beberapa pilihan:

  • Masak

Memasak adalah aktiviti sederhana yang boleh dilakukan bersama keluarga. Ibu boleh mengajar anak-anak untuk memilih bahan, mengupas, memotong, atau memproses makanan yang disukai oleh anak-anak. Contohnya, membuat sup atau membuat roti.

Berikan sokongan ketika anak anda berminat untuk memasak, walaupun anak lelaki. Biarkan dia bereksperimen dan berimaginasi dengan peralatan memasak, menyalurkan rasa ingin tahu dengan menemani dan mengajar lebih banyak lagi.

  • Bermain permainan

Aktiviti lain dengan keluarga yang boleh anda cuba ialah bermain permainan bersama. Tidak, tidak bermain permainan mudah alih seperti hari ini, tetapi papan permainan untuk meningkatkan keakraban dengan ahli keluarga.

Permainan papan dapat membantu meningkatkan banyak kemahiran, termasuk kerjasama, berkongsi, menyelesaikan masalah, dan membuat keputusan. Beberapa pilihan permainan yang boleh dimainkan oleh kanak-kanak adalah monopoli atau scrabble.

Baca juga: Ini adalah jenis aktiviti yang baik dilakukan dengan anak-anak

  • Menonton filem

Anda juga boleh menjemput ahli keluarga untuk menonton filem bersama. Sekiranya anda sudah mempunyai anak, pilih filem bertema kanak-kanak dan keluarga kerana pasti ada mesej moral yang tersimpan di sana. Sekiranya anak tidak memahami jalan cerita, ibu boleh membantunya menerangkan dalam ayat yang lebih mudah difahami.

  • Berkhemah

Tidak perlu pergi ke hutan atau perkhemahan, anda boleh melakukan aktiviti ini di rumah. Ada baiknya mengajak anak-anak untuk berinteraksi secara langsung dengan alam semula jadi, tetapi pastikan syaratnya sudah mungkin, ya. Tidak ada masalah untuk berkhemah di halaman, ibu masih dapat mengajar anak-anak membuat api unggun, memasak menggunakan peralatan sederhana, dan tidur tanpa tilam.

Baca juga: 5 Aktiviti Menyeronokkan pada Hujung Minggu sambil Berpuasa Bersama Keluarga

Namun, jangan lupa untuk memantau kesihatan keluarga. Pastikan mengambil vitamin untuk meningkatkan sistem imun anda. Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menggunakan perkhidmatan tersebut penghantaran farmasidari aplikasi untuk membeli vitamin dan ubat. Cukup dengan muat turunpermohonan pada telefon anda dan anda sudah boleh menggunakan semua ciri-cirinya.

Rujukan:
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2021. 20 Aktiviti Keluarga yang Menyeronokkan untuk Dilakukan di Rumah.
Lifehacks. Diakses pada tahun 2021. 15 Kegiatan Keluarga yang Menyenangkan Dan Mudah Yang Boleh Anda Lakukan Di Rumah.