Kebaikan Asparagus untuk Orang yang Menghidap Diabetes

"Diabetes membuat penderita harus membatasi pengambilan makanan tertentu, terutama makanan yang mengandung banyak gula tambahan. Di samping itu, ternyata ada jenis makanan yang sebenarnya disarankan untuk dimakan kerana dapat memberikan manfaat, salah satunya yang mana asparagus. Apa alasan makanan ini disyorkan untuk penderita diabetes jenis 2? "

, Jakarta - Diabetes adalah penyakit yang terjadi kerana peningkatan kadar gula dalam darah. Terdapat beberapa faktor yang boleh menjadi penyebabnya, salah satunya ialah pengambilan makanan atau minuman yang mengandungi banyak gula tambahan. Oleh itu, jenis makanan ini harus dielakkan atau dikurangkan dalam jumlah penggunaannya.

Selain makanan yang mesti dielakkan, ternyata ada juga jenis makanan yang baik untuk penderita diabetes, salah satunya adalah asparagus. Walaupun tidak terkenal dan tidak banyak dilayani di Indonesia, sayur jenis ini sebenarnya dapat memberikan manfaat yang sihat jika dimakan oleh penghidap diabetes. Apakah faedah yang boleh diperoleh?

Baca juga: Inilah 7 Makanan Yang Dapat Menurunkan Gula Darah

Pemakanan Asparagus yang baik untuk Penghidap Diabetes

Asparagus adalah sayur eksotik yang biasa terdapat dalam masakan Cina dan India Selatan. Harga sayur unik ini agak tinggi. Itulah sebabnya asparagus lebih kerap disajikan di restoran mahal. Selain rasanya yang enak dan tekstur rangup, asparagus juga menawarkan sejumlah manfaat kesihatan. Ini tidak dapat dipisahkan dari kandungan nutrisi khas asparagus.

Berbagai nutrien yang terkandung dalam asparagus, termasuk protein, lemak, vitamin C, vitamin A, vitamin E, serat, folat, kalium dan fosfor. Selain itu, asparagus juga mengandungi sejumlah kecil mikronutrien, seperti zat besi, zink, dan riboflavin. Jumlah kalori dari makanan ini juga agak rendah sehingga selamat bagi orang yang menghidap diabetes jenis 2 untuk dimakan.

Diabetes jenis 2 adalah jenis diabetes yang paling biasa. Dari semua kes diabetes yang berlaku di seluruh dunia, 90 peratus daripadanya adalah diabetes jenis 2. Namun, diabetes jenis ini sering tidak disedari oleh penghidapnya kerana gejala memerlukan masa lebih lama untuk muncul. Sebenarnya, penghidap diabetes jenis 2 mungkin tidak mengalami sebarang gejala sehingga timbul komplikasi. Gejala diabetes jenis 2 yang perlu diperhatikan adalah keletihan, dahaga, kencing kerap, luka kanker berulang, dan luka yang memerlukan waktu lama untuk sembuh.

Sekiranya tidak dirawat, diabetes jenis 2 dapat meningkatkan risiko serangan jantung, kebutaan, dan amputasi. Namun, jika penyakit ini dijumpai lebih awal, diabetes jenis 2 dapat dikendalikan dengan diet yang sihat dan pengambilan ubat-ubatan.

Baca juga: Apa yang Perlu Tahu Mengenai Diabetes Jenis 2

Khasiat Asparagus yang Sihat

Peningkatan penggunaan asparagus secara berkala dipercayai baik bagi penghidap diabetes. Sebab sayur ini dapat meningkatkan pengeluaran insulin, yang merupakan hormon yang membantu tubuh menyerap glukosa.

Para saintis di Universiti Karachi di Pakistan melakukan kajian untuk melihat apakah asparagus dapat merawat diabetes. Dalam kajian itu, sekumpulan tikus disuntik dengan bahan kimia yang menyebabkan mereka menghidap diabetes, suatu keadaan dengan kadar insulin rendah dan kadar gula darah tinggi.

Kemudian, beberapa tikus diabetes dirawat dengan ekstrak dari tanaman asparagus, sementara yang lain dirawat dengan ubat anti-diabetes, yang disebut glibenclamide . Terdapat tikus yang diberi makan ekstrak asparagus dalam dosis kecil atau ada juga diberi dos besar setiap hari selama 28 hari. Hasilnya, hanya pemberian ekstrak asparagus dalam dos yang besar yang dapat memberi kesan yang signifikan terhadap pengeluaran insulin oleh pankreas.

Salah satu artikel yang diterbitkan dalam Jurnal Perubatan Britain pada tahun 2006 juga menunjukkan bahawa asparagus meningkatkan penyerapan glukosa sebanyak 81 peratus oleh otot dan tisu badan.

Baca juga: Kenali Okra, Sayuran yang Baik untuk Penghidap Diabetes

Ketahui lebih lanjut mengenai asparagus dan jenis makanan yang baik untuk penghidap diabetes dengan bertanya kepada doktor di aplikasinya . Lebih senang menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual . Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play!

Rujukan:
Makanan NDTV. Diakses pada tahun 2021. Asparagus Dapat Menjauhkan Diabetes.
Rancangan Makanan Diabetes. Diakses pada tahun 2021. Diabetes Asparagus dan Jenis 2.