Wanita hamil terdedah kepada gondok, inilah sebabnya

, Jakarta - Penyakit tiroid agak biasa terjadi pada kehamilan dan penting untuk diubati. Tiroid adalah organ yang terletak di depan leher yang berfungsi untuk melepaskan hormon yang mengatur metabolisme, jantung, sistem saraf, berat badan, suhu badan, dan banyak proses lain di dalam badan.

Baca juga: Inilah Perbezaan antara Gondok dan Gondok

Hormon tiroid sangat diperlukan untuk memastikan perkembangan otak dan sistem saraf janin selama tiga bulan pertama kehamilan. Ini kerana, janin sangat bergantung pada hormon ibu yang dihantar melalui plasenta. Pada usia kehamilan sekitar 12 minggu, kelenjar tiroid pada janin akan mula menghasilkan hormon tiroidnya sendiri. Wanita hamil dengan penyakit Graves mungkin memeriksa tahap tiroidnya secara berkala setiap bulan.

Punca Wanita Hamil mudah dijangkiti Mumps

Terdapat dua jenis hormon yang berkaitan dengan kehamilan, iaitu estrogen dan gonadotropin korionik manusia (hCG). Kedua-dua hormon ini boleh menyebabkan tahap tiroid wanita hamil meningkat.

Walau bagaimanapun, penyebab hipertiroidisme yang paling biasa pada wanita hamil adalah penyakit autoimun Graves. Dalam gangguan ini, tubuh membuat antibodi yang disebut imunoglobulin yang berfungsi untuk merangsang tiroid, menyebabkan tiroid terlalu banyak bertindak balas dan membuat terlalu banyak hormon tiroid.

Walaupun ibu telah menjalani rawatan atau pembedahan yodium radioaktif untuk membuang tiroid, tubuh masih boleh membuat antibodi ini. Sekiranya tahap ini meningkat terlalu tinggi, antibodi akan melalui darah ke janin yang sedang berkembang dan memicu tiroid untuk menghasilkan lebih banyak hormon daripada yang diperlukan.

Kadang-kadang, kehamilan juga boleh menyebabkan gejala yang serupa dengan hipertiroidisme. Ini menyukarkan doktor untuk mendiagnosis penyakit tiroid yang berkembang semasa kehamilan.

Baca juga: Jangan Abaikan, Inilah Cara Mencegah Penyakit Buasir

Sekiranya anda mengalami gejala yang tidak selesa, seperti berdebar-debar, penurunan berat badan, atau muntah berterusan semasa kehamilan, anda perlu segera menghubungi doktor anda. Tanya pakar obstetrik menggunakan ciri tersebut Bercakap dengan Seorang Doktor apa yang ada dalam aplikasi hanya. Anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!

Penyakit tiroid yang tidak dirawat selama kehamilan boleh menyebabkan kelahiran pramatang, peningkatan tekanan darah, berat lahir rendah, dan keguguran. Oleh itu, adalah penting untuk berbincang dengan doktor sekiranya ibu mempunyai sejarah hipotiroidisme atau hipertiroidisme supaya mereka dapat dipantau sebelum dan semasa kehamilan.

Gejala Gondongan pada Wanita Hamil

Tidak semua gondok menyebabkan tanda dan gejala. Namun, ketika penyakit ini berkembang, tanda dan gejala muncul dalam bentuk:

  • Bengkak di pangkal leher

  • Rasa tegang di kerongkong

  • Batuk

  • Serak

  • Kesukaran menelan

  • Susah bernafas.

Baca juga: Berikut adalah 4 Cara Merawat Buasir untuk Selesai

Rawatan Goiter dalam Kehamilan

Doktor boleh menetapkan ubat antitiroid untuk menghalang pengeluaran hormon pada wanita hamil dengan gondok. Salah satu jenis ubat antitiroid adalah propylthiouracil (PTU) yang biasanya diberikan pada trimester pertama. Metimazol Ia juga boleh digunakan selepas trimester pertama.

Dalam kes yang jarang berlaku di mana seorang wanita hamil tidak bertindak balas terhadap ubat-ubatan atau mempunyai kesan sampingan dari terapi, doktornya mungkin mencadangkan pembedahan untuk membuang sebahagian tiroid. Bukan sahaja semasa hamil, gondok juga boleh memburuk dalam tiga bulan pertama setelah ibu melahirkan. Oleh itu, doktor mungkin perlu meningkatkan dos ubat setelah ibu melahirkan.