Jenis Fobia Pengalaman Kebanyakan Wanita

Jakarta - Fobia atau ketakutan berlebihan terhadap sesuatu dapat dialami oleh sesiapa sahaja. Bermula dari kanak-kanak, remaja, dewasa, hingga warga tua. Lelaki dan perempuan. Boleh jadi, ketakutan berlebihan terhadap haiwan tertentu, ketakutan yang tinggi terhadap ketinggian, objek, keadaan, dan banyak lagi. Persatuan Psikiatri Amerika menyatakan bahawa fobia adalah penyakit mental yang paling biasa pada wanita.

Fobia ini biasanya muncul semasa kanak-kanak atau remaja dan berterusan atau berterusan hingga dewasa. Terdapat sebilangan penjelasan mengapa fobia berlaku, termasuk teori evolusi dan tingkah laku. Walau bagaimanapun, apa pun penyebabnya, fobia adalah keadaan yang dapat dirawat dan diminimumkan, bahkan dihilangkan dengan ubat dan terapi kognitif. Tidak semestinya cepat, tetapi masih harus beransur-ansur.

Jenis Fobia Pengalaman Kebanyakan Wanita

Sebenarnya, apa yang paling ditakuti orang, terutama wanita? Ini adalah beberapa jenis fobia yang dimaksudkan:

  • Arachnophobia

Fobia jenis ini berlaku apabila seseorang mempunyai rasa takut yang berlebihan terhadap labah-labah dan haiwan yang serupa. Melihat labah-labah kadang-kadang mencetuskan ketakutan, tetapi dalam beberapa kes, hanya melihat gambar labah-labah dapat mencetuskan rasa panik dan ketakutan yang kuat. Apa yang membuat haiwan ini ditakuti? Nampaknya, dari banyak jenis labah-labah, ada beberapa yang dianggap berbahaya.

Baca juga: Ketakutan yang berlebihan, Inilah Fakta di Sebalik Fobia

  • Ophidiophobia

Ini adalah ketakutan ular yang berlebihan. Fobia ini sering berlaku kerana trauma dari pengalaman peribadi. Sebilangan orang menganggap bahawa ular kadang-kadang membawa racun yang mematikan. Mungkin juga ketakutan ini terjadi kerana penyakit atau pencemaran yang mencetuskan tindak balas jijik.

  • Tokofobia

Fobia jenis ini sering berlaku pada wanita, iaitu ketakutan melahirkan anak secara berlebihan. Memang, adalah perkara biasa bagi wanita untuk merasa cemas mengenai kelahiran atau kelahiran. Bimbang akan kesakitan kontraksi, campur tangan, dan ketidakpastian proses kelahiran. Namun, bagi sebilangan wanita, ketakutan melahirkan anak sangat membebankan sehingga menutupi kehamilan mereka dan mempengaruhi aktiviti harian mereka.

Baca juga: Fobia dalam Matematik, Bolehkah Ini Terjadi?

  • Trypanophobia

Takut dengan suntikan yang membuat seseorang mengelakkan rawatan atau tindakan perubatan. Apabila menghadapinya, mereka mungkin mengalami perasaan ketakutan yang melampau. Tidak jarang mereka akan pingsan. Keadaan ini agak sukar, kerana kebanyakan prosedur rawatan menggunakan picagari atau melibatkan suntikan.

  • Agoraphobia

Fobia jenis ini melibatkan ketakutan untuk bersendirian dalam situasi atau tempat yang menyukarkannya untuk disembunyikan. Fobia ini termasuk ketakutan yang berlebihan terhadap kawasan sesak, kawasan terbuka, atau situasi yang cenderung mencetuskan serangan panik. Agoraphobia biasanya berkembang antara remaja akhir dan pertengahan 30-an. Gangguan ini sering bermula sebagai serangan panik spontan yang tidak dijangka.

Baca juga: 5 Sebab Fobia Ini Boleh Muncul

  • Fobia Sosial

Fobia sosial melibatkan ketakutan terhadap situasi sosial dan boleh menjadi keadaan yang sangat meletihkan. Dalam banyak kes, fobia ini boleh menjadi sangat teruk sehingga orang menghindari kejadian, tempat, dan orang lain yang cenderung mencetuskan serangan kecemasan. Mereka yang mempunyai fobia ini takut ditonton atau dihina di hadapan orang lain. Sebenarnya, tugas sehari-hari boleh mencetuskan kegelisahan yang berlebihan.

Oleh itu, jika anda mengalami salah satu jenis fobia di atas, cuba beritahu doktor anda. Buat temu janji dengan doktor kegemaran anda di mana-mana hospital supaya anda dapat mendapatkan rawatan dengan segera. Namun, jika anda belum sempat, gunakan ciri Tanya Doktor di aplikasi hanya.

Rujukan:
Fikiran Sangat Baik. Diperoleh pada 2019. 10 daripada Fobia Paling Umum.
Perbualan. Diperoleh pada 2019. Tokophobia: Bagaimana Rasanya Mengalami Fobia Kehamilan dan Melahirkan.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Fobia: Sebab, Jenis, Rawatan, Gejala & Banyak Lagi.