Bolehkah Polio Muncul di Dewasa?

, Jakarta - Poliomyelitis atau polio adalah penyakit yang diketahui menyebabkan lumpuh kekal. Penyakit ini kebanyakannya dialami oleh kanak-kanak kecil, terutama mereka yang belum mendapat imunisasi polio. Namun, bolehkah polio muncul ketika seseorang mencapai usia dewasa? Ayuh, cari jawapannya di sini.

Apa itu Polio?

Polio adalah jangkitan virus yang serius yang tidak hanya boleh menyebabkan kelumpuhan, tetapi juga kematian. Penyakit ini mudah merebak dari satu orang ke orang lain dan kebanyakan orang tidak menyedari bahawa mereka telah dijangkiti, kerana polio sering tidak menimbulkan gejala. Sekiranya terdedah, rawatan hanya boleh dilakukan untuk mengatasi gejala polio. Ini kerana belum ada ubat yang dapat menyembuhkan polio sepenuhnya.

Berita baiknya adalah bahawa polio dapat dicegah dengan vaksinasi polio. Walaupun kebanyakan penghidap polio adalah kanak-kanak, penyakit neurologi ini boleh menyerang sesiapa sahaja dari usia apa pun. Itulah sebabnya sangat penting untuk mendapatkan vaksin polio, baik untuk kanak-kanak dan orang dewasa, untuk mengelakkan penyakit ini.

Baca juga: Inilah perbezaan antara Polio dan GBS, penyakit yang menyebabkan kedua kaki kanak-kanak lumpuh

Bagaimana Virus Polio Menular?

Anda boleh dijangkiti virus polio jika anda bersentuhan langsung dengan tinja seseorang yang menghidap polio atau menyedut titisan air liur orang yang dijangkiti secara tidak sengaja ketika dia batuk atau bersin. Jangkitan virus polio juga dapat diperoleh dari makanan atau minuman yang terkontaminasi kotoran atau air liur penghidapnya.

Apabila virus polio masuk ke mulut anda, ia akan melalui tekak anda ke usus anda, di mana virus tersebut dapat membiak. Dalam beberapa kes, virus polio juga dapat memasuki aliran darah dan menyebar ke sistem saraf.

Orang dengan polio berpotensi menyebarkan virus dari seminggu sebelum gejala muncul hingga beberapa minggu selepas itu. Orang dengan polio yang tidak mengalami gejala juga berpotensi menyebarkan virus kepada orang lain.

Gejala Polio yang perlu diperhatikan

Sebilangan besar penghidap polio tidak mengalami sebarang gejala, jadi penyakit ini sering tidak disedari. Namun, ada juga sebilangan kecil orang yang mengalami gejala seperti selesema sekitar 3-21 hari setelah jangkitan. Berikut adalah gejala umum polio:

  • Demam tinggi dengan suhu badan hingga 38 darjah Celsius dan ke atas.

  • Sakit tekak.

  • Sakit kepala.

  • Sakit perut.

  • Sakit otot.

Gejala ini biasanya hilang dalam seminggu. Namun, dalam kes yang jarang berlaku, virus polio juga dapat menyerang saraf di tulang belakang dan pangkal otak. Ini boleh menyebabkan penderita mengalami lumpuh (biasanya di kaki) yang berlangsung selama berjam-jam atau berhari-hari. Jangan bimbang, lumpuh biasanya bersifat sementara. Mobiliti akan kembali secara beransur-ansur dalam beberapa minggu atau bulan akan datang.

Walau bagaimanapun, anda masih perlu berwaspada terhadap polio. Sebabnya, virus polio juga dapat menyerang otot pernafasan dan berpotensi mengancam nyawa.

Baca juga: Waspadalah terhadap Gejala Jangkitan Polio pada Kanak-kanak

Kesan Jangka Panjang Polio

Walaupun polio sering sembuh dengan cepat tanpa menyebabkan masalah lain, kadang-kadang penyakit neurologi ini juga boleh menyebabkan masalah kesihatan yang berterusan atau sepanjang hayat. Terdapat beberapa orang yang mengalami lumpuh dengan keparahan yang berbeza-beza secara kekal, sementara yang lain mungkin mengalami masalah kesihatan yang memerlukan rawatan jangka panjang, seperti:

  • Kelemahan otot.

  • Pembaziran otot (atrofi).

  • Pengetatan sendi (kontraktor).

  • Kecacatan badan, seperti kaki bengkok.

Ada juga kemungkinan seseorang yang mempunyai sejarah polio pada masa lalu akan mengalami gejala yang sama lagi, bahkan lebih buruk lagi seperti orang dewasa. Keadaan ini dikenali sebagai sindrom postpolio. Gejala sindrom postpolio biasanya muncul 30 tahun atau lebih sejak orang itu dijangkiti untuk pertama kalinya.

Baca juga: Perkara yang Perlu Diperhatikan Sebelum Kanak-kanak Mengimunisasi Polio

Jadi, polio boleh muncul semula sebagai orang dewasa. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk berjaga-jaga dengan penyakit neurologi ini. Sekiranya anda mengalami simptom polio seperti di atas, segera berjumpa doktor. Untuk melakukan pemeriksaan, anda boleh membuat temu janji secara langsung dengan doktor di hospital pilihan anda melalui . Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play sebagai teman penolong untuk menjaga kesihatan keluarga anda.

Rujukan:
NHS. Diakses pada tahun 2019. Polio.