Adakah Ketakutan Kerosakan yang Kerap Dikenal sebagai Paranoid?

, Jakarta - Paranoid telah dikenal oleh banyak orang sebagai perasaan ketakutan yang berlebihan. Itulah sebabnya istilah paranoid sering digunakan untuk orang yang merasa cemas dan bimbang dengan mudah. Namun, jenis ketakutan apa yang sebenarnya dikira sebagai paranoia? Adakah sering takut akan kegagalan termasuk paranoid? Ayuh, lihat penjelasan lebih lanjut di bawah.

Paranoid sebenarnya adalah sejenis gangguan keperibadian eksentrik yang bermaksud bahawa tingkah laku seseorang itu kelihatan aneh atau tidak biasa bagi orang lain. Seseorang yang mempunyai gangguan keperibadian paranoid sangat mencurigakan orang lain. Mereka percaya bahawa orang lain ingin menyakiti mereka, walaupun tidak ada bukti bahawa ini benar.

Ciri tambahan lain dari keadaan ini adalah keengganan untuk terbuka kepada orang lain, menyimpan dendam, merasakan sesuatu atau seseorang sebagai mengancamnya, walaupun dalam kejadian biasa.

Baca juga: Selalu Mencurigai Pasangan Anda, Benarkah Paranoid?

Selalunya Takut Gagal: Kegelisahan atau Paranoid?

Kegelisahan dan paranoia berganding bahu. Fikiran yang dimiliki oleh orang paranoid adalah jenis pemikiran yang cemas. Kegelisahan boleh menyebabkan paranoia, mempengaruhi apa yang menyebabkan paranoia dan berapa lama perasaan itu bertahan. Namun, pemikiran paranoid juga dapat membuat anda cemas.

Adalah sangat normal untuk merasa cemas sekali-sekala, terutamanya jika anda mengalami sesuatu yang sukar, seperti kehilangan pekerjaan atau putus. Kegagalan juga merupakan sesuatu yang sering menjadi bencana bagi banyak orang. Ini kerana kegagalan sama dengan kekalahan yang boleh mengakibatkan kerugian besar. Itulah sebabnya mengapa takut menghadapi kegagalan dalam kerjaya, perniagaan, pengajian, atau hubungan anda.

Ada sebilangan orang yang menganggap kegelisahan ini sebagai paranoid, tetapi kebenarannya adalah bahawa setiap orang mempunyai perasaan, dari semasa ke semasa. Hanya kerana anda takut gagal tidak bermakna anda mengalami gangguan mental.

Sekiranya anda bimbang bahawa ketakutan anda terhadap kegagalan adalah paranoid, anda mungkin lebih cenderung mengalami kegelisahan daripada paranoia. Namun, jika kegelisahan yang anda miliki, dalam hal ini, ketakutan akan kegagalan, tidak mempunyai asas yang jelas dan nampaknya tidak menjadi semakin baik atau hilang, anda mungkin perlu berbincang dengan doktor anda mengenainya. Kerana perasaan cemas dan panik yang bertahan lebih lama atau mengganggu kehidupan seharian anda mungkin merupakan tanda gangguan kecemasan. Walaupun gejala paranoia mungkin lebih teruk.

Baca juga: Selalu Tidak Puas, Sindrom Penipu Membuat Orang Takut Tampak Gagal

Gejala Paranoid

Sebilangan besar orang dengan gangguan keperibadian tidak menyedari bahawa tingkah laku mereka tidak normal. Mereka merasakan bahawa kecurigaan mereka terhadap orang lain sangat normal. Namun, orang-orang di sekitar mereka sebenarnya berpendapat bahawa kecurigaan itu tidak berasas dan bahkan tersinggung.

Orang dengan gangguan keperibadian paranoid juga boleh menunjukkan permusuhan atau kedegilan. Mereka juga mungkin mengucapkan kata-kata sarkastik, yang sering membuat orang lain tidak menyukainya. Nah, ini dapat meningkatkan kecurigaan orang paranoid bahawa orang lain benar-benar ingin menyakiti mereka.

Orang yang paranoid juga mungkin mempunyai keadaan lain, seperti kemurungan dan kegelisahan, yang boleh mempengaruhi mood mereka. Perubahan mood juga dapat membuat seseorang yang paranoid merasa lebih takut dan terasing.

Di samping itu, gejala paranoia lain termasuk:

  • Percaya bahawa orang lain mempunyai motif tersembunyi dan ingin menyakiti mereka.

  • Meragui kesetiaan orang lain.

  • Sangat sensitif terhadap kritikan.

  • Kesukaran bekerja dengan orang lain.

  • Mudah marah dan memusuhi orang lain.

  • Terpisah atau terpencil secara sosial.

  • Bersikap berhujah dan defensif.

  • Sukar untuk berehat.

Jadi kesimpulannya, ketakutan akan kegagalan yang kerap boleh merujuk kepada gangguan kecemasan daripada paranoia. Sekiranya rasa takut gagal sering mengganggu kehidupan anda, anda harus berusaha meminta pertolongan daripada profesional.

Baca juga: Kegelisahan Berlebihan Kerana Berita Corona, Ini adalah Kesan Sampingan

Anda juga boleh membincangkan kegelisahan anda kepada pakar dengan menggunakan aplikasi tersebut . Jangan malu, anda boleh menghubungi ahli psikologi melalui Panggilan Video / Suara dan berbual, untuk bercakap dan meminta nasihat kesihatan kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Keperibadian Paranoid.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Paranoia.