Ketahui Rawatan untuk Ulser Kornea

Jakarta - Gangguan mata ulser kornea mungkin kelihatan remeh ketika anda mendengarnya. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh memandang rendah gangguan mata satu ini. Sebabnya, ulser kornea didefinisikan sebagai luka terbuka yang muncul di kornea dan berbahaya, terutama jika anda sering menggunakan kanta lekap. Sekiranya tidak dirawat, anda berisiko buta.

Dalam anatomi mata, kornea adalah bahagian telus yang menutup bahagian depan mata. Ini merangkumi murid, iris, dan ruang anterior. Peranan bahagian mata ini adalah untuk membiaskan cahaya dan memfokuskan cahaya yang memasuki mata. Pendedahan pada benda asing boleh memasuki bahagian ini jika tidak dilindungi dengan betul.

Baca juga: Cara Merawat Mata Kanak-kanak yang Paling Sesuai untuk Mencegah Ulser Kornea

Apakah Pilihan Rawatan untuk Ulser Kornea?

Matlamat utama rawatan ulser kornea adalah untuk merawat apa yang menyebabkannya. Terdapat banyak perkara yang menyebabkan anda mengalami gangguan mata ini, termasuk:

  • Virus, jenis virus herpes simplex dan varicella yang juga menyebabkan ruam dan cacar air adalah penyebab ulser kornea. Sekiranya ini berlaku, mata dapat mengembangkan keratitis herpes simplex.

  • Bakteria , jangkitan disebabkan bakteria adalah penyebab ulser kornea yang paling biasa dan lebih kerap berlaku pada pemakai kanta lekap. Bakteria boleh menyerang kornea sekiranya permukaan kornea terganggu.

  • trauma mata, Kecederaan pada mata yang merosakkan struktur tisu permukaan kornea menyebabkan ulser kornea berlaku dengan lebih mudah. Trauma kimia dan trauma fizikal seperti menggunakan kanta lekap yang tidak dijamin bersih mempunyai risiko lebih tinggi terkena gangguan mata ini.

  • jangkitan kulat, Jangkitan kulat adalah penyebab ulser kornea yang jarang berlaku, biasanya akibat kecederaan pada mata.

Baca juga: Mata Kering Menyebabkan Ulser Kornea, Inilah Sebabnya

Oleh itu, jika ulser kornea disebabkan oleh jangkitan, rawatan difokuskan pada rawatan jangkitan. Sekiranya mata mengalami trauma, benda asing yang menyebabkan luka harus segera dikeluarkan, dan mata harus dibersihkan untuk mengelakkan jangkitan. Biasanya, doktor juga memberikan antibiotik untuk menyembuhkan jangkitan.

Sekiranya rawatan ringan tidak menyembuhkan ulser kornea, doktor biasanya mencadangkan pemindahan kornea. Malangnya, risiko prosedur ini tinggi, dan kadar kejayaan bagi setiap pesakit tidak sama. Oleh itu, semua aduan yang berlaku setelah anda mengalami kecederaan mata atau keluhan mata diikuti oleh demam badan dan sakit mata harus segera diperiksa.

Untuk mempermudah dan tidak perlu beratur, anda boleh segera membuat temu janji dengan pakar oftalmologi di mana-mana hospital yang berdekatan dengan lokasi kediaman anda. Rawatan segera akan mengelakkan mata daripada komplikasi yang mungkin berlaku. Oleh itu, jangan berlengah sehingga ia menjadi lebih teruk, OK!

Kepentingan Menjaga Kesihatan Mata

Anda sudah tahu betapa berbahayanya ulser kornea, walaupun memerlukan pembedahan untuk membuang kornea jika kes itu teruk dan rawatan ringan tidak dapat menyembuhkannya. Oleh itu, penting bagi anda untuk menjaga kesihatan mata, tentu saja dengan mengelakkan semua penyebab dan pencetus ulser kornea.

Baca juga: Ketahui Cara Mendiagnosis Ulser Kornea

Sekiranya anda memakai kanta lekap, pastikan membersihkannya dan simpan di tempat yang baik selepas digunakan. Perhatikan tarikh luput dan jangan memakai kanta lekap terlalu lama. Sekiranya diperlukan, anda boleh mengambil makanan tambahan vitamin A untuk membantu menjaga kesihatan mata.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diperoleh pada 2019. Ulser kornea.
WebMD. Diakses pada 2019) Ulser kornea.
WebMD. Diakses 2019. Cara Menjaga Kesihatan Mata Anda.