Berlaku Ketika Wanita Hamil Minum Minuman Beralkohol

, Jakarta - Wanita hamil baik-baik saja pergi ke pesta Malam Tahun Baru yang meriah bersama pasangan, keluarga, dan rakan mereka. Namun, jika di pesta itu terdapat minuman yang mengandungi alkohol, anda tetap harus menjauhinya.

Pasti ibu tahu bahawa sepanjang kehamilan sebanyak mungkin harus menjauhi alkohol. Mungkin bagi ibu-ibu yang biasa minum alkohol sebelum hamil, agak sukar untuk mengelakkannya. Walaupun sukar, anda harus menjauhi alkohol ketika anda hamil. Sebenarnya, walaupun ibu merancang kehamilan, anda harus mengelakkan minuman beralkohol, kerana ini boleh memberi kesan negatif kepada bayi anda.

Alkohol Boleh Melewati Plasenta

Sekiranya ibu terus minum alkohol semasa mengandung, alkohol akan mengalir dengan darah di dalam badan dengan cepat. Alkohol boleh menyeberangi plasenta, sehingga boleh sampai ke bayi dalam kandungan. Apabila alkohol terdapat di dalam badan bayi, alkohol dipecah di dalam hati. Walau bagaimanapun, hati bayi berada dalam tahap perkembangan dan masih belum cukup matang sehingga dapat memecah alkohol. Akibatnya, di dalam badan bayi terdapat tahap alkohol yang tinggi dalam darah.

Oleh kerana tahap alkohol yang tinggi dalam tubuh bayi anda, ini boleh menyebabkan kehamilan anda berisiko lebih tinggi untuk:

  1. Kelahiran pramatang.

  2. bayi mati lahir ( kelahiran mati ).

  3. Bayi yang dilahirkan dengan berat lahir rendah.

  4. Kecacatan kelahiran.

  5. Gangguan spektrum alkohol janin (FASD) atau sindrom alkohol janin (FAS). Keadaan ini dapat dialami oleh kanak-kanak seumur hidup. Keadaan ini dicirikan oleh pertumbuhan yang buruk semasa kehamilan, selepas kelahiran, atau kedua-duanya. Bayi boleh mengalami kecacatan wajah (kepala lebih kecil), kecacatan jantung, dan kerosakan pada sistem saraf pusat. Kerosakan sistem saraf pusat boleh merangkumi kecacatan intelektual, kelewatan perkembangan fizikal, masalah penglihatan, dan pendengaran, dan pelbagai masalah tingkah laku.

Bayi Akan Mengalami Kesukaran Membangunkan

Semasa bayi dilahirkan dan membesar, bayi juga akan menghadapi risiko menghadapi masalah pembelajaran, pertuturan, perhatian, bahasa, dan hiperaktif. Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa ibu yang minum sekurang-kurangnya sekali seminggu ketika hamil lebih cenderung mempunyai anak yang menunjukkan tingkah laku agresif dan nakal berbanding wanita hamil yang tidak minum alkohol.

Semakin kerap atau kerap anda minum alkohol semasa hamil, semakin besar risiko bayi anda menghidap FAS atau FASD. Selain itu, kebiasaan itu juga boleh menyebabkan masalah mental, fizikal, atau tingkah laku di kemudian hari. Semakin banyak alkohol dalam tubuh ibu, sel-sel bayi yang sedang berkembang akan rosak secara kekal. Jadi, ini boleh mempengaruhi pertumbuhan wajah, organ, dan otak bayi.

Walaupun tidak ada kajian yang dapat membuktikan bahawa sejumlah kecil alkohol berbahaya bagi janin, lebih baik tidak mengambil risiko itu sama sekali. Mengelakkan minum alkohol semasa hamil masih merupakan pilihan yang lebih baik berbanding dengan risiko keguguran atau kecacatan yang boleh menimpa bayi anda.

Sekiranya anda minum alkohol semasa hamil baru-baru ini, anda harus segera membincangkan kehamilan anda dengan doktor melalui aplikasi . Beritahu doktor bahawa anda pernah minum alkohol. Doktor dalam aplikasi mungkin mencari tanda-tanda yang berkaitan dengan FASD pada bayi anda yang belum lahir. Doktor akan memantau kesihatan anda dan bayi anda sebelum dan selepas kelahiran.

Semakin cepat anda memberitahu doktor mengenai masalah anda, semakin baik bayi anda. Selepas itu, adalah idea yang baik untuk berhenti minum alkohol semasa anda hamil dan ketika anda merancang kehamilan untuk anda. Perbincangan dengan doktor melalui aplikasi boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Anda boleh mendapatkan nasihat doktor dengan mudah muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang.

Baca juga:

  • 5 Makanan Yang Harus Dielakkan oleh Ibu Hamil
  • Sebab Alkohol Menurunkan Kemungkinan Kehamilan Anda
  • Justifikasikan Minuman Beralkohol Yang Berkurangnya Kualiti Sperma