Berhati-hatilah dengan 4 Jenis Hipertensi pada Wanita Hamil

, Jakarta - Tekanan darah ibu pasti akan diperiksa pada setiap pemeriksaan kehamilan. Ujian tekanan darah bertujuan memastikan kehamilan ibu sihat dan mengelakkan tekanan darah tinggi atau darah tinggi. Sebabnya, wanita hamil yang menderita tekanan darah tinggi boleh menyebabkan keadaan berbahaya seperti sawan, kelahiran pramatang hingga mati.

Oleh itu, penting bagi wanita hamil untuk mengekalkan tekanan darah normal dengan mengamalkan gaya hidup sihat dan menjalani pemeriksaan kehamilan secara berkala. Untuk meningkatkan kewaspadaan, ibu juga perlu mengetahui jenis tekanan darah tinggi berikut semasa kehamilan.

Baca juga: Mengetahui Bahaya Hipertensi Semasa Kehamilan

Jenis Hipertensi pada Wanita Hamil

Hipertensi boleh berkembang sebelum kehamilan atau setelah ibu dinyatakan hamil. Melancarkan dari Klinik Mayo, Jenis hipertensi berikut dapat dialami oleh wanita hamil, iaitu:

  • Hipertensi kehamilan. Hipertensi kehamilan biasanya berkembang selepas 20 minggu kehamilan dan hilang selepas melahirkan. Dalam keadaan ini, tidak ada protein berlebihan dalam air kencing atau tanda-tanda kerosakan organ lain. Hipertensi kehamilan biasanya mengalami preeklamsia.

  • Hipertensi kronik. Hipertensi kronik biasanya berlaku sebelum kehamilan atau sebelum 20 minggu kehamilan. Hipertensi kronik biasanya tidak mempunyai gejala, jadi ibu mungkin tidak menyedarinya.

  • Hipertensi kronik dengan preeklampsia yang terlalu tinggi . Hipertensi jenis ini biasanya dialami oleh ibu yang mengalami hipertensi kronik dengan tahap protein yang tinggi dalam air kencing atau komplikasi lain yang berkaitan dengan tekanan darah.

  • Preeklampsia. Preeklampsia adalah sejenis hipertensi yang harus diperhatikan oleh wanita hamil. Kerana tekanan darah tinggi jenis ini boleh membawa maut dan menyebabkan tanda-tanda kerosakan pada sistem organ lain, termasuk ginjal, hati, darah atau otak. Preeklampsia umumnya berkembang selepas 20 minggu kehamilan.

Secara umum, hipertensi dicirikan oleh pembengkakan muka atau tangan, sakit kepala, sakit di bahagian atas perut atau bahu, mual dan muntah, kesukaran bernafas, kenaikan berat badan secara tiba-tiba hingga gangguan penglihatan. Sekiranya anda melihat tanda-tanda ini, anda mesti berjumpa doktor dengan segera.

Sekiranya anda merancang untuk melawat hospital, anda boleh membuat temu janji dengan doktor terlebih dahulu melalui permohonan . Pilih saja doktor di hospital yang betul mengikut keperluan ibu melalui permohonan.

Baca juga: Elakkan Makanan Ini Semasa Mengandung Hipertensi

Mencegah Komplikasi Hipertensi Semasa Kehamilan

Mengamalkan kehidupan yang sihat dan mengikuti cadangan doktor adalah kaedah terbaik untuk memastikan tekanan darah tetap normal. Melancarkan dari Klinik Mayo, Berikut adalah rawatan yang perlu dilakukan oleh ibu untuk mencegah komplikasi darah tinggi:

  • Pemeriksaan rutin . Lawati doktor secara berkala sepanjang kehamilan.

  • Ambil ubat tekanan darah seperti yang ditetapkan. Doktor menetapkan ubat paling selamat untuk ibu pada dos yang paling sesuai.

  • Kekal aktif. Pastikan anda tetap aktif dan bersenam mengikut cadangan doktor.

  • Makan makanan yang sihat. Pastikan anda makan makanan yang sihat dan elakkan makanan yang boleh mencetuskan tekanan darah tinggi. Bercakap dengan pakar pemakanan jika anda memerlukan bantuan pemakanan semasa mengandung melalui aplikasi .

  • Ketahui apa yang dilarang . Elakkan merokok, alkohol, dan penggunaan ubat-ubatan haram. Bercakap dengan doktor anda jika anda ingin mengambil ubat bebas.

Baca juga: Bits boleh digunakan untuk merawat darah tinggi

Sekiranya anda mengalami hipertensi pada kehamilan sebelumnya, doktor anda boleh mengesyorkan aspirin harian rendah bermula pada akhir trimester pertama.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Tekanan darah tinggi dan kehamilan: Ketahui fakta.
Medscape. Diakses pada tahun 2020. Hipertensi dan Kehamilan.