Gigi Pelbagai pada Bayi

, Jakarta - Setiap ibu bapa pasti akan menantikan setiap pertumbuhan dan perkembangan bayi mereka, termasuk masa pertumbuhan anak. Kami mengesyorkan agar anda memperhatikan pertumbuhan balita ketika mereka memasuki usia 4-7 bulan. Biasanya, bayi akan lebih kerap memasukkan tangan ke dalam mulut, sehingga mereka mula menggigit objek yang dipegang. Ini boleh menjadi tanda bahawa gigi pertama akan datang.

Baca juga: Gigi 1 Tahun Belum Membesar Gigi, Adakah Biasa?

Walaupun gigi adalah salah satu pencapaian dalam pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak, keadaan ini akan dialami oleh setiap kanak-kanak secara berbeza. Atas sebab ini, pertumbuhan gigi biasanya diberikan jangka masa beberapa bulan sehingga akhirnya dapat tumbuh dengan optimum. Nah, bagi ibu bapa, anda harus mengenali tanda-tanda lain yang merupakan gejala pertumbuhan gigi pada anak dan rawatan yang betul untuk mengelakkan pelbagai masalah kesihatan gigi.

Urutan Gigi pada Bayi

Proses tumbesaran gigi anak tentu akan berbeza bagi setiap anak. Ada sebilangan bayi yang sudah mempunyai gigi pertama ketika memasuki usia 4 bulan, bahkan ada beberapa bayi yang tidak mempunyai gigi walaupun mereka berumur 1 tahun. Pertumbuhan gigi adalah keadaan yang ditentukan oleh beberapa faktor, seperti faktor genetik, pengambilan kalsium ibu semasa kehamilan, bayi yang mengalami kekurangan nutrisi, hingga masalah kesihatan.

Secara amnya, gigi yang akan muncul terlebih dahulu adalah gigi depan yang lebih rendah. Selepas itu, ketika memasuki usia 3 tahun, biasanya gigi susu sudah lengkap. Berikut adalah urutan pertumbuhan gigi bayi:

  1. Gigi tengah bawah: usia 6-10 bulan.
  2. Gigi seri tengah atas: usia 8-12 bulan.
  3. Gigi atas: Umur 9–13 bulan.
  4. Gigi seri lebih rendah: 10–16 bulan.
  5. Geraham pertama atas: 13-19 bulan.
  6. Geraham pertama yang lebih rendah: usia 14-18 bulan.
  7. Taring atas: Umur 16–22 bulan.
  8. Taring bawah: Umur 17-23 bulan.
  9. Geraham kedua yang lebih rendah: umur 23-31 bulan.
  10. Geraham kedua atas: Umur 25-33 bulan.

Baca juga: 6 Tanda Anak Kecil Anda Memulakan Gigi

Itulah urutan pertumbuhan gigi yang perlu diketahui oleh ibu berdasarkan jenis dan usia anak. Anda tidak perlu risau jika anak anda mengalami kelewatan gigi tanpa gejala kesihatan yang lain. Walau bagaimanapun, tidak ada salahnya menggunakan aplikasi tersebut dan tanyakan terus kepada doktor penyebab kelewatan pertumbuhan gigi pada kanak-kanak.

Kenali Tanda Gigi Anak

Semasa mengalami gigi, tentu ada rasa tidak selesa yang dirasakan oleh bayi. Keadaan ini boleh menyebabkan bayi menjadi lebih sekata daripada biasa. Bukan itu sahaja, selalunya ketika tumbuh gigi bayi akan lebih kerap mengeluarkan air liur. Di samping itu, keadaan ini menyebabkan bayi lebih kerap menggigit barang di tangan. Ini disebabkan oleh gusi gatal.

Satu lagi tanda keadaan gigi adalah bengkak pada gusi. Gusi bengkak biasanya disertai dengan gejala lain, seperti gusi merah dan bengkak. Bengkak pada gusi juga akan disertai dengan munculnya bintik-bintik putih yang menunjukkan adanya gigi yang akan tumbuh.

Tidak jarang, gigi tumbuh membuat anak demam. Jangan teragak-agak untuk segera mengunjungi hospital sekiranya demam yang dialami oleh anak tidak dapat diatasi dari rumah.

Penjagaan Gigi Susu

Akhirnya apa yang saya nantikan telah muncul! Gigi pertama yang muncul pada bayi juga dikenali sebagai gigi susu. Walaupun masih merupakan gigi pertama, ibu harus tetap menjaga gigi agar si anak dapat mengelakkan pelbagai masalah kesihatan gigi.

Lalu, bagaimana merawat gigi bayi? Walaupun gigi anda masih kecil, tidak ada salahnya rajin membersihkannya dengan alat khas atau tisu untuk gigi. Kaedah ini dilakukan supaya tidak ada bakteria yang tumbuh di gigi.

Baca juga: Bayi belum tumbuh gigi, berikut adalah 4 sebab

Di samping itu, elakkan memberi sebotol susu ketika anak sedang tidur. Sisa minuman manis yang melekat pada gigi kanak-kanak boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan. Sekiranya saya membawa anak saya ke doktor gigi? Sebenarnya ia sangat diperlukan.

Ibu dapat memeriksa kesihatan gigi anak mereka kerana anak mereka mempunyai gigi pertama. Apabila anak membesar dan memasuki usia 2 tahun, ajarkan anak untuk memeriksa kesihatan pergigiannya setiap 6 bulan. Ini dilakukan agar pertumbuhan balita dapat berjalan dengan optimum.

Rujukan:
Kesihatan Kanak-kanak Stanford. Diakses pada tahun 2020. Anatomi dan Perkembangan Mulut dan Gigi.
Persatuan Pergigian Amerika. Diakses pada tahun 2020. Carta Letusan.
Kanak-kanak Sihat. Diakses pada tahun 2020. Menjaga Kesihatan Gigi Anak Anda.
Anak Sihat. Diakses pada tahun 2020. Gigi Pertama Bayi: 7 Fakta Yang Harus Diketahui oleh Ibu Bapa.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found