Kanak-kanak yang mengalami sakit perut, bilakah mereka harus berjumpa doktor?

, Jakarta - Sakit perut adalah masalah kesihatan yang biasa dialami oleh kanak-kanak. Biasanya, keadaan ini disebabkan oleh sesuatu yang kurang serius, seperti makan terlalu banyak, dorongan untuk membuang air besar, atau merasa gugup dengan kejadian besar.

Walaupun begitu, ibu dinasihatkan untuk tidak memandang rendah sakit perut pada anak-anak. Sebabnya, keadaan ini juga boleh menjadi gejala sesuatu yang serius. Ibu perlu tahu bila harus membawa anak mereka ke doktor apabila dia sakit perut.

Punca Sakit Perut Kanak-kanak

Sakit adalah cara badan memberitahu anda bahawa ada masalah yang berlaku di dalam badan. Begitu juga dengan sakit perut. Namun, apabila seorang anak mengalami sakit perut, masalahnya tidak selalu timbul dari perut.

Kawasan perut merangkumi seluruh kawasan antara dada dan pelvis. Isi perut juga lebih dari sekadar usus. Dengan begitu banyak organ di perut, masalah dengan organ yang berlainan boleh menyebabkan gejala yang serupa.

Berikut adalah beberapa penyebab sakit perut pada kanak-kanak:

 • Sembelit

Sembelit adalah sebab utama kanak-kanak mengalami sakit perut. Sekiranya dia sudah lama tidak mengalami buang air besar atau mengalami masalah buang air besar, si kecil anda mungkin mengalami sembelit.

 • Cirit-birit

Cirit-birit sering disebabkan oleh jangkitan yang disebut oleh beberapa orang sebagai 'selesema perut'. Sakit perut adalah salah satu simptom cirit-birit yang membuatkan anak sering berulang-alik ke bilik mandi!

 • Masalah Perut Lain

Sakit perut juga boleh berlaku dengan jangkitan saluran kencing atau usus yang tersumbat. Jangkitan oleh bakteria atau parasit, pedih ulu hati , penyakit usus yang mudah marah, atau penyakit radang usus juga boleh menjadi penyebab sakit perut pada kanak-kanak.

 • Makanan

Sebilangan kanak-kanak mengalami sakit perut kerana makan terlalu banyak, makan makanan yang terlalu pedas atau berminyak, atau makanan yang sudah basi.

Baca juga: Keracunan makanan basi, ini adalah rawatan pertama

 • Intoleransi Makanan atau Alahan Makanan

Sebilangan kanak-kanak sukar mencerna zat tertentu dalam makanan. Keadaan ini dinamakan intoleransi makanan. Sebagai contoh, kanak-kanak dengan intoleransi laktosa mengalami kesukaran untuk mencerna laktosa, sejenis gula yang terdapat dalam susu dan makanan tenusu lain.

Alahan makanan adalah keadaan yang berbeza. Alahan makanan boleh menyebabkan reaksi sistem imun yang boleh membahayakan tubuh. Kanak-kanak yang mempunyai alahan makanan harus selalu mengelakkan makanan ini.

 • Apendiks

Sekiranya sakit perut anak anda pada mulanya bermula dari pusar, kemudian bergerak ke bahagian kanan bawah perut, si kecil anda mungkin mengalami radang usus buntu. Demam atau muntah, disertai dengan sakit perut yang semakin teruk dan hilang selera makan, juga boleh menjadi tanda-tanda radang usus buntu.

 • Jangkitan di tempat lain di badan

Sakit perut juga boleh disebabkan oleh masalah lain di luar kawasan perut, seperti sakit tekak, radang paru-paru, jangkitan telinga, atau batuk.

 • Tekanan

Ramai kanak-kanak mengalami sakit perut ketika mereka risau atau tertekan.

Baca juga: Sakit Perut adalah Gejala Tambahan COVID pada Kanak-kanak, Inilah Penjelasannya

Bilakah Membawa Anak Anda ke Doktor?

Ibu, sakit perut pada anak-anak biasanya tidak perlu dibimbangkan. Keadaan ini dapat diatasi dengan memberi ubat penghilang rasa sakit di luar kaunter, seperti ibuprofen atau acetaminophen. Tanpa perlu keluar rumah, ibu dapat membeli ubat untuk anak-anak mereka melalui aplikasi tersebut . Ibu juga disarankan memberi anak dengan banyak cecair agar anak sentiasa terhidrasi.

Walau bagaimanapun, bawa anak anda ke doktor dengan segera sekiranya anda melihat gejala berikut:

 • Sembelit semakin kerap.
 • Sakit perut berulang tanpa sebab yang jelas.
 • najis berdarah.
 • Cirit-birit.
 • Demam dan batuk.
 • Sakit ketika membuang air kecil.
 • Pengurangan berat badan yang tidak dapat dijelaskan.
 • Nampak kesakitan.
 • Sakit perut sangat teruk sehingga menjadikan anak tidak dapat tidur atau mengganggu kehidupan sehariannya.
 • Jaundis.

Pediatrik boleh melakukan sejumlah pemeriksaan untuk menentukan penyebab sakit perut pada kanak-kanak dan memberikan rawatan yang sesuai.

Baca juga: Ibu, Ketahui 6 Ubat Sakit Perut Asli untuk Anak

Itulah penjelasan mengenai sakit perut pada kanak-kanak dan kapan membawanya ke doktor. Jadi, jangan lupa muat turun permohonan sekarang juga untuk memudahkan ibu mendapatkan penyelesaian kesihatan yang paling lengkap untuk keluarga.Rujukan:
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2021. sakit perut.
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2021. Sakit perut pada kanak-kanak: Bila perlu risau

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found