Hati-hati, 4 Tanda Hubungan Bersama dalam Perkahwinan

, Jakarta - Dalam perkahwinan, adalah wajar bagi suami dan isteri untuk saling bergantung. Lagipun, pasangan adalah orang terdekat yang biasanya akan menjadi tempat pertama untuk mengadu, mengadu, dan meminta pertolongan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa pasangan yang mempunyai tahap kebergantungan yang sangat melampau. Keadaan ini dipanggil hubungan bergantung . Adakah anda salah seorang yang mempunyai hubungan bergantung bersama-sama dengan pasangan? Kenali papan tanda di sini.

Apa itu Hubungan Codependent?

Hubungan Codependent adalah istilah untuk menggambarkan hubungan di mana seseorang memerlukan atau bergantung pada orang lain ke tahap yang jauh lebih melampau. Pasangan dalam hubungan saling bergantung biasanya mempunyai sifat di mana satu pihak akan mencurahkan seluruh hidupnya untuk menyenangkan pihak lain. Keyakinan diri dan harga diri orang yang mempunyai ciri saling bergantung juga datang dari mengorbankan diri untuk pasangan mereka.

Menurut Lesli Doares, ahli terapi perkahwinan dan keluarga berlesen, dan pengarang Rangka Tindakan untuk Perkahwinan yang Berkekalan , hubungan bergantung adalah hubungan yang tidak sihat, kerana bukannya dua orang yang bertanggungjawab terhadap perasaan dan tindakan mereka sendiri, satu pihak akan mengambil tanggungjawab itu untuk pihak yang lain. Ini menjadikan harga diri pihak yang saling bergantung sangat ditentukan oleh pasangannya, jadi dia akan merasa sukar untuk menentukan siapa dia tanpa pasangan.

Pasangan hubungan bergantung ia kelihatan sangat intim, tetapi sebenarnya tidak. Karin Anderson, PhD, ahli psikologi hubungan yang pakar dalam hubungan, mendedahkan bahawa keintiman sejati mesti melibatkan dua orang yang bebas dan mapan yang memutuskan untuk bersama, dan bukannya pasangan yang saling memerlukan untuk mengisi kekosongan emosi atau mempunyai tujuan dalam kehidupan.

Baca juga: Inilah yang dikatakan para pakar mengenai Cemburu toksik pada pasangan suami isteri

Tanda-tanda Hubungan Codependent

Fikirkanlah, adakah anda banyak berkorban untuk kebahagiaan pasangan anda, tetapi tidak mendapat apa yang anda layak? Mungkin anda masuk hubungan bergantung . Berikut adalah tanda-tanda:

  • Anda Melakukan Perkara untuk Pasangan Anda yang Dia Perlu Lakukan Sendiri

Terdapat perbezaan antara menolong pasangan dan menjaga mereka seperti anak kecil. Sekiranya anda mengurus hampir semua keperluan pasangan anda hingga yang terkecil, seperti memastikan dia bangun dan bekerja tepat pada waktunya, mengemas makan tengah hari setiap hari, mengisi semula keretanya, dan mengingatkannya untuk melakukan perkara-perkara yang seharusnya dapat dikendalikannya dengan sendirinya, ini bermakna anda sudah selesai. terperangkap dalam hubungan bergantung .

  • Anda terpaksa menyerah pada pasangan anda

Dalam setiap hubungan, ada kalanya anda harus berkompromi. Namun, itu tidak bermakna anda harus menyerah pada pasangan anda sepanjang masa. Selalunya orang saling bergantung tidak menyatakan fikiran atau perasaan sebenar kepada pasangan anda, kerana takut pasangan anda akan pergi. Akibatnya, orang saling bergantung akan selalu cenderung mengalah, padahal sebenarnya di hati mereka kecewa dengan pasangannya.

Baca juga: 4 Cara untuk Berjuang dengan Sihat dengan Pasangan Anda

  • Rasa Tidak Bernilai Tanpa Rakan Kongsi

Hubungan perkahwinan yang sihat harus melibatkan dua orang yang saling bergantung untuk sokongan dan cinta. Walau bagaimanapun, pasangan hubungan bergantung akan merasa tidak berharga jika mereka tidak diperlukan atau tidak membuat pengorbanan yang besar untuk pasangan mereka. Orang saling bergantung hanya akan merasa bahagia ketika membuat pengorbanan yang melampau untuk pasangan mereka. Sementara itu, pihak lain hanya akan mendapat kepuasan apabila keperluan mereka dipenuhi oleh pasangan.

  • Pasangan anda adalah dunia anda

Pasangan yang sihat juga harus mengutamakan satu sama lain, tetapi mereka juga dapat merasa senang dengan perkara lain, seperti bersosial dengan rakan atau melakukan hobi. Walau bagaimanapun, pasangan saling bergantung tidak mempunyai minat atau rasa bernilai di tempat lain selain pasangannya.

Baca juga: 5 Ciri-ciri Pasangan yang Berpotensi

Hubungan saling bergantung bukan hubungan yang sihat dan boleh mempengaruhi kesihatan mental dari masa ke masa. Sekiranya anda mengalami ini, jangan ragu untuk menghubungi ahli psikologi melalui aplikasi tersebut . Anda boleh menghubungi ahli psikologi atau psikiatri melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Sampaikan aduan dan dapatkan nasihat terbaik dari pakar. Muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Pencegahan. Diperolehi pada tahun 2019. Adakah Anda dalam Hubungan Codependent? Ahli terapi Mendedahkan Tanda Amaran.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2019. Apa yang perlu diketahui mengenai hubungan yang bergantung pada kod?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found