Bekerja di Komputer, Inilah 4 Cara Menjaga Kesihatan Mata

Jakarta - Teknologi yang semakin berkembang menjadikan komputer dan telefon bimbit menjadi dua perkara yang tidak dapat dipisahkan dari semua aktiviti. Sekarang, kerja mesti menggunakan komputer riba atau komputer, bahkan lebih dari 8 jam. Anda mesti menukar peranti ke telefon semasa anda bergerak.

Secara tidak langsung, aktiviti ini boleh mencetuskan keletihan mata, yang mengakibatkan kerosakan mata. Semasa berinteraksi dengan komputer, berkelip yang berlaku menjadi lebih jarang. Sebenarnya, dalam keadaan normal, mata harus berkelip 18 kali dalam satu minit.

Semasa menggunakan komputer riba atau telefon bimbit, berkedip dikurangkan separuh, bahkan mungkin kurang. Keadaan ini mencetuskan terjadinya sakit, kering, panas, dan mata gatal. Tidak jarang anda menggosoknya untuk mengurangkan keletihan walaupun sesaat. Lalu, bagaimana menjaga kesihatan mata walaupun mereka sering berinteraksi dengan komputer? Cuba menerapkan tabiat sihat berikut.

Baca juga: Bukan Hanya Lobak, 9 Makanan Ini Bagus Untuk Mata

  • Lakukan Reset pada Peranti Komputer

Kerana anda tidak lagi dapat bekerja secara manual atau mengelakkan peranti yang satu ini, satu-satunya cara yang boleh anda lakukan adalah menjadikan peranti elektronik ini lebih mesra. Caranya adalah dengan melakukan reset. Paling tidak, anda mesti meletakkan objek ini 50 hingga 66 sentimeter dari mata anda. Jangan lupa, selalu bersihkan semua habuk dan tanda jari yang terlekat pada skrin, kerana ini dapat meningkatkan penggunaan cahaya.

Sekiranya anda menggunakan komputer peribadi atau komputer peribadi , pilih skrin atau monitor yang dapat dipusingkan atau dimiringkan agar sesuai dengan posisi duduk anda. Sekiranya mungkin, pertimbangkan juga untuk menggunakan penapis cahaya atau penapis di layar. Walau bagaimanapun, jika anda menggunakan komputer riba, anda dapat mengurangkan intensiti cahaya yang tinggi.

Baca juga: 5 Trik Mengatasi Masalah Mata Kering Akibat Laptop

  • Kemas kini Persekitaran tempat anda bekerja

Bukan hanya peranti, persekitaran tempat anda bekerja juga memerlukan perubahan dan penyesuaian. Ini supaya anda dapat bekerja dengan selesa dan lebih produktif setiap hari. Bagaimana untuk? Pencahayaan di dalam bilik hendaklah dibuat tidak terlalu terang, tidak terlalu rendah cahaya. Seterusnya, pilih kerusi kerja yang mempunyai ketinggian rendah.

  • Mata juga memerlukan rehat

Bekerja memang menjadi kewajipan anda, tetapi jangan lupa, mata anda juga memerlukan rehat agar dapat berfungsi dengan baik. Oleh itu, cubalah membiasakan diri dengan petua ini untuk hidup sihat dan cara menjaga kesihatan mata, iaitu dengan melihat objek lain setiap 20 minit. Objek itu sekurang-kurangnya 20 meter dari mata, dan dikira selama 20 saat. Lakukan ini semasa anda bekerja sehingga mata anda tidak terkena cahaya komputer.

Baca juga: Suka Main Alat? Mengintip Cara Menjaga Kesihatan Mata!

  • Mata juga perlu dijaga

Selepas bekerja dan sebelum tidur, luangkan masa untuk memampatkan mata dengan tisu basah atau tuala hangat. Berhati-hatilah untuk tidak menggunakan tisu basah beralkohol atau wangi. Anda juga boleh membawa titisan mata dan menggunakannya setiap kali mata anda terasa kering. Sekiranya diperlukan, anda boleh memasang penapis udara untuk meningkatkan kelembapan.

Itulah beberapa tabiat hidup yang sihat dan cara untuk menjaga kesihatan mata yang boleh anda cuba sekiranya anda diminta untuk selalu menggunakan komputer di tempat kerja. Jangan mengabaikannya, mata juga perlu dijaga dan dijaga, kerana kerosakan mata dapat membuat kerja tidak optimal. Sekiranya anda mengalami masalah mata tetapi doktor biasa anda berada jauh dari tempat anda, anda boleh segera membuat temu janji di hospital terdekat di sini. Atau, gunakan aplikasinya , awak boleh muat turun terus di telefon anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found