Periksa jantung, berapa lama masa yang diperlukan untuk melakukan elektrokardiogram?

Jakarta - Memiliki jantung yang sihat boleh menjadi salah satu cara untuk mendapatkan kehidupan yang berkualiti. Terdapat banyak cara yang dapat anda lakukan untuk memiliki jantung yang sihat, seperti makan banyak buah dan sayur-sayuran, bersenam secara teratur, menghindari merokok, dan minum alkohol.

Baca juga: Periksa jantung, ini adalah prosedur untuk melakukan ujian elektrokardiogram

Walau bagaimanapun, jika anda sering mengalami gejala yang menunjukkan masalah jantung, secara amnya doktor anda akan menasihati anda untuk melakukan pemeriksaan jantung. Anda boleh melakukan pemeriksaan jantung dengan elektrokardiogram. Apakah prosedur untuk pemeriksaan elektrokardiogram? Ayuh, lihat ulasannya, di sini.

Siapa yang Memerlukan Elektrokardiogram?

Elektrokardiogram, juga dikenali sebagai EKG, adalah ujian yang dilakukan untuk mengukur dan merekodkan aktiviti elektrik jantung. Dilaporkan dari Persatuan Jantung Amerika Ujian ini digunakan untuk mengesan gangguan irama jantung, pembesaran jantung, serangan jantung, kekurangan oksigen ke otot jantung, dan gangguan konduksi jantung.

Mesin elektrokardiogram mempunyai elektrod yang melekat pada beberapa bahagian tubuh pesakit, seperti lengan, dada, dan kaki. Elektrod biasanya 10 hingga 12 dengan hujung plastik dan saiz kecil.

Secara amnya, doktor hanya mengesyorkan orang yang mempunyai gejala masalah jantung, seperti sakit dada, sukar bernafas, cepat letih, dan mengalami gangguan irama jantung. Pemeriksaan ini tentunya akan menentukan punca gejala yang dialami oleh pesakit. Terdapat penyakit yang dikesan melalui pemeriksaan elektrokardiogram, seperti kegagalan jantung, penyakit jantung koronari, gangguan elektrolit, dan adanya kesan sampingan dari penggunaan ubat.

Baca juga: 5 Gangguan Kesihatan Diagnosis dengan Elektrokardiogram

Masa yang Diperlukan untuk Pemeriksaan Elektrokardiogram

Tidak ada persiapan khas yang perlu dilakukan untuk melakukan pemeriksaan elektrokardiogram. Sekiranya pemeriksaan ini telah dirancang, anda harus mengelakkan penggunaan krim atau serbuk pada badan. Ini dilakukan supaya elektrod yang melekat pada badan dapat melekat dengan sempurna.

Sebelum peperiksaan, anda diminta memakai pakaian peperiksaan khas dengan menanggalkan semua perhiasan yang melekat pada badan. Elektrod akan dilekatkan ke dada dan disambungkan ke mesin elektrokardiograf. Elakkan melakukan pergerakan yang cukup besar semasa peperiksaan kerana dikhuatiri akan mengganggu keputusan peperiksaan.

Secara amnya, pemeriksaan elektrokardiogram hanya berlangsung selama 5-8 minit untuk satu pemeriksaan. Pemeriksaan elektrokardiogram secara amnya juga akan disertai oleh pasukan perubatan untuk terus memantau keadaan jantung.

Setelah melakukan pemeriksaan elektrokardiogram, pesakit masih dapat menjalankan aktiviti seperti biasa. Namun, secara amnya, pantang larang disesuaikan dengan penyakit yang berkaitan dengan jantung dan dialami oleh pesakit.

Dilaporkan dari Mayo Clinic, pemeriksaan elektrokardiogram sebenarnya dapat memberikan maklumat mengenai degupan jantung yang berdegup terlalu cepat, terlalu lambat atau normal. Irama jantung yang tidak teratur juga dapat dikesan dengan pemeriksaan elektrokardiogram. Perubahan struktur otot di jantung juga dapat dilihat dengan pemeriksaan elektrokardiogram.

Ketahui Jenis Elektrokardiogram Lain

Bukan hanya elektrokardiogram standard yang dapat dilakukan untuk memeriksa kesihatan jantung. Terdapat jenis pemeriksaan elektrokardiogram lain yang boleh dilakukan, seperti:

1. Treadmill ECG

Semasa pemeriksaan ini, pesakit akan melakukan aktiviti dengan mengayuh basikal pegun.

2. Monitor Holter

Pemeriksaan ini dibantu oleh alat yang dipakai di leher selama 1-2 hari. Pesakit disarankan untuk mencatat aktiviti yang dilakukan agar perubahan dalam aktiviti elektrik jantung yang berlaku dapat diketahui pada waktunya.

Baca juga: Hampir Sama, Apa Perbezaan antara ECG dan EEG?

Itulah prosedur yang dilakukan semasa anda melakukan pemeriksaan elektrokardiogram. Lakukan pemeriksaan elektrokardiogram di hospital terdekat yang mempunyai kemudahan untuk pemeriksaan elektrokardiogram. Anda boleh menggunakan aplikasi untuk mengetahui lokasi hospital dengan kemudahan elektrokardiogram.

Rujukan:
Persatuan Jantung Amerika. Diakses pada tahun 2020. Elektrokardiogram
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Penyakit Jantung dan Elektrokardiogram
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Elektrokardiogram