Bolehkah Patologi Anatomi Digunakan dalam Penyakit Perubatan?

, Jakarta - Patologi anatomi adalah cabang perubatan yang mengkaji penyakit yang berlaku pada struktur organ tubuh, baik secara keseluruhan dan mikroskopik. Patologi anatomi itu sendiri mempunyai fungsi utama, iaitu untuk mengenal pasti sebarang kelainan yang dapat membantu doktor mendiagnosis penyakit tersebut. Oleh itu, bolehkah patologi anatomi digunakan dalam rawatan perubatan?

Baca juga: Inilah Rawatan Perubatan untuk Mengatasi Ovum yang Bermasalah

Penjelasan Patologi Anatomi ini

Salah satu kegunaan patologi anatomi adalah untuk membantu mengenal pasti pelbagai jenis tumor atau kanser, tetapi ujian ini juga membantu dalam mendiagnosis penyakit lain, seperti penyakit ginjal dan hati, gangguan autoimun, dan jangkitan. Pemeriksaan mengikut kaedah ini akan melibatkan pemeriksaan spesimen pembedahan yang diambil dari badan atau kadang-kadang bahkan pemeriksaan badan penuh (autopsi) untuk menyiasat kehadiran penyakit.

Ini adalah penjelasan Kaedah Curettage

Curettage atau lebih dikenali sebagai curettage adalah prosedur yang bertujuan untuk membuang tisu di rahim. Curettage biasanya dimulai dengan tindakan yang disebut dilation, untuk melebarkan serviks atau serviks, sehingga sering disebut sebagai dilatasi dan kuretase.

Kuret boleh dilakukan dengan kaedah mengikis menggunakan alat logam atau kaedah penyedut menggunakan alat khas. Prosedur ini dilakukan oleh pakar sakit puan, dan biasanya akan memakan masa lebih kurang 10-15 minit. Sebelum rawatan kuret dilakukan, orang dengan keadaan kesihatan yang akan melakukan kaedah ini akan ditenangkan terlebih dahulu.

Baca juga: Inilah yang berlaku pada badan semasa anda mengalami Ovum yang Bermasalah

Adakah Patologi Anatomi Digunakan dalam Kuretasi Perubatan?

Pemeriksaan patologi anatomi bertujuan untuk memeriksa tisu di bawah mikroskop untuk mengetahui tisu apa yang akan disembuhkan. Seseorang yang menjalani prosedur ini tidak perlu bimbang tentang hasil patologi anatomi, kerana setelah keguguran atau setelah menjalani prosedur kuretase, adalah wajar bahawa haid tidak segera datang. Sebabnya, masih ada hormon kehamilan yang tersisa hingga beberapa minggu, dan memerlukan masa untuk badan menyesuaikan semula hormon pembiakan sehingga haid yang teratur berulang.

Keadaan penyesuaian hormon ini akan memakan masa beberapa minggu hingga beberapa bulan. Sekiranya haid telah tiba, ini menunjukkan bahawa tempoh subur telah kembali. Sekiranya seseorang yang menjalani prosedur ini mula hamil selepas kuretase, lebih baik membincangkannya dengan pakar. Namun, jika selepas prosedur kuretasi haid anda tidak berjalan lancar, keadaan ini dapat dipengaruhi oleh beberapa perkara, seperti:

  • Tekanan.
  • Penggunaan pil perancang.
  • Gangguan hormon pembiakan.
  • Perubahan berat badan secara drastik.
  • Kekurangan zat makanan.
  • Gaya hidup yang tidak sihat.
  • Gangguan hormon tiroid.

Atas sebab ini, anda harus berusaha kembali ke kawalan setelah kuretase, sehingga dapat diperiksa sama ada masih ada tisu atau ada masalah kesihatan yang lain. Sekiranya selepas prosedur kuretase terdapat pedih ulu hati, pendarahan berat, keputihan yang berbau busuk, atau demam, anda harus segera berbincang dengan pakar.

Inilah Risiko Mengurangkan Perubatan

Walaupun agak selamat, setiap prosedur pembedahan mempunyai risiko. Curettage sendiri mempunyai beberapa risiko, seperti jangkitan pada rahim, pendarahan berat, parut pada dinding rahim, sakit atau gangguan haid, dan bahkan ketidaksuburan. Beberapa risiko kuretase yang jarang berlaku adalah kerosakan atau pembentukan bukaan di serviks, rahim, pundi kencing, atau saluran darah. Selain itu, lubang pada serviks boleh terbentuk kerana kecederaan dari alat pembedahan pada wanita menopaus atau wanita yang baru melahirkan.

Baca juga: Ketahui 5 Fakta Penting Mengenai Blighted Ovum

Adakah anda ingin menjalani prosedur ini? Sekiranya demikian, adalah idea yang baik untuk mengetahui dengan jelas prosedur apa yang akan anda lalui. Dalam kes ini, anda boleh berbincang dengan doktor pakar dalam aplikasi tersebut melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video. Bukan itu sahaja, anda juga boleh membeli ubat yang anda perlukan. Tanpa kerumitan, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found