Mengapa Warna Mata Buta?

, Jakarta - Rabun warna adalah penurunan kualiti penglihatan warna yang biasanya diturunkan oleh ibu bapa kepada anak-anak mereka sejak lahir. Seseorang yang buta warna akan mengalami kesukaran untuk melihat warna merah, hijau, biru, atau campuran warna lain. Masalah untuk warna ini juga boleh merumitkan kehidupan seseorang. Sekiranya anda buta warna, anda akan sukar membaca di atas kertas berwarna atau anda mungkin tidak dapat mencapai kerjaya atau pekerjaan tertentu.

Baca juga: 4 Penyakit Mata Yang Boleh Dialami Diabetes

Manusia mempunyai 3 jenis sel kon di mata, iaitu sel kon merah, sel kon hijau, atau sel kon biru. Anda akan mengelakkan kebutaan warna jika ketiga-tiga kerucut dapat menangkap cahaya dengan betul dalam jumlah yang berbeza dari ketiga warna asas ini. Kepekatan tertinggi dijumpai di sekitar retina mata.

Anda boleh mengalami rabun warna jika retina anda tidak dapat menangkap salah satu sel kerucut warna asas atau anda tidak mempunyai salah satu dari 3 sel kon di mata anda.

Sesungguhnya, masalah rabun warna tidak selalu berpunca dari masalah keturunan, terdapat banyak faktor lain yang membuat seseorang mengalami kebutaan warna secara tiba-tiba.

  • Peningkatan Umur

Biasanya apabila seseorang semakin tua, fungsi organ tubuh juga mengalami penurunan fungsi atau kualiti. Sekiranya buta warna, biasanya seseorang akan mengalami penurunan penglihatan, terutama dalam membezakan warna. Ini adalah perkara yang wajar dalam proses penuaan dan tidak perlu terlalu risau.

  • Penyakit

Banyak penyakit mata boleh menyebabkan penurunan kualiti mata dan akhirnya menyebabkan kebutaan warna. Penyakit seperti glaukoma, katarak, dan hipertensi sebenarnya boleh mempengaruhi kualiti retina mata, dan yang paling teruk dapat membuat mata tidak dapat melihat warna-warna dasar dengan betul.

  • Bahan kimia

Bukan hanya faktor dalaman, mata terlalu kerap terkena bahan kimia di tempat kerja atau di tempat lain juga boleh menyebabkan penurunan fungsi mata, sehingga menyebabkan kebutaan warna.

  • Kesan Sampingan Ubat-ubatan tertentu

Beberapa ubat juga berpotensi menyebabkan kebutaan warna. Tetapi biasanya, jika rawatan atau pengambilan ubat berhenti, ada kemungkinan penglihatan juga akan kembali normal.

Kepentingan Mengenali Buta Warna Sejak Dini

Tidak ada yang salah dengan mengetahui potensi buta warna sejak usia dini, terutama untuk kanak-kanak. Kanak-kanak yang mengalami rabun warna pasti akan mengalami kesukaran dalam kehidupan seharian, terutama jika anak itu masih dalam masa pertumbuhan dan perkembangan. Masalah kesukaran membaca warna boleh memberi kesan besar kepada kehidupan seseorang.

Buta warna kerana keturunan atau faktor genetik sehingga kini belum menemui rawatan. Namun, jika rabun warna kerana faktor lain masih dapat diatasi, bergantung kepada penyebabnya. Gejala rabun warna masih dapat dikurangkan dengan merawat keadaan yang mendasari.

Baca juga: Aktiviti Luar yang Kerap, Berhati-hati dengan Pterygium

Sebaiknya jaga kesihatan mata anda sejak usia dini. Salah satu cara adalah dengan rajin makan makanan yang sihat untuk mata. Sekiranya anda mengalami aduan mengenai penglihatan atau kesihatan mata anda, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor secara langsung melalui aplikasi tersebut . Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh buat Video / Panggilan suara atau Berbual dengan doktor untuk segera mendapatkan jawapan bagi aduan anda. Ayuh, muat turun sekarang melalui kedai aplikasi atau Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found