Ini adalah 5 Menu Alternatif untuk Mengganti Nasi di Sahur

Jakarta - Memasuki bulan puasa tentunya banyak persiapan dilakukan untuk melaksanakan ibadah puasa. Satu perkara yang perlu dipertimbangkan adalah keadaan kesihatan. Mempunyai kesihatan yang optimum menjadikan anda dapat menjalani puasa dengan baik. Untuk itu, sentiasa perhatikan diet, terutama pada waktu subuh dan iftar.

Baca juga: Pilihan Menu Suhoor Sihat ketika Berpuasa

Secara umumnya, nasi adalah pilihan utama untuk sahur. Namun, jika anda bosan makan nasi pada waktu subuh, anda boleh mengganti nasi dengan menu alternatif lain, termasuk:

1. Kentang

Sekiranya anda bosan makan nasi untuk sahur, jangan risau, anda boleh mengganti menu nasi dengan kentang. Dilaporkan dari Garis Kesihatan Kentang mengandungi pelbagai nutrien yang diperlukan oleh badan.

Kentang mengandungi kalori, serat, kalium, karbohidrat, magnesium, folat, vitamin C, dan vitamin B6. Kentang juga dapat menjaga kesihatan pencernaan sehingga anda menghindari gangguan pencernaan ketika berpuasa. Kentang juga merupakan makanan yang mudah diproses, jadi anda tidak perlu bersusah payah menyediakan makanan untuk sarapan dengan kentang.

2. Roti Gandum

Selain kentang, anda boleh makan roti gandum untuk menu suhoor anda. Melancarkan dari Hidup bersemangat , kandungan protein dan serat dalam roti gandum lebih tinggi daripada roti putih biasa. Di samping itu, makan roti gandum membantu menjaga kesihatan jantung.

Walau bagaimanapun, anda harus mengambil roti gandum dengan makanan sihat lain, seperti buah-buahan atau sayur-sayuran. Selain dapat membuat puasa anda berjalan lancar, makan roti gandum dapat membantu anda menambah berat badan yang stabil.

Baca juga: Pelbagai Menu Sahur Sihat Tidak Goreng

3. Sayuran Hijau

Makan sayur untuk menu sahur adalah pilihan yang tepat. Menjadikan sayur-sayuran sebagai menu sahur dapat meningkatkan pengambilan cecair di dalam badan sehingga anda akan menghindari dehidrasi semasa berpuasa. Sayur-sayuran juga mengandungi serat yang tinggi sehingga dapat mencegah gangguan pencernaan ketika berpuasa.

Anda boleh mencuba makan bayam atau brokoli untuk menu sahur. Jangan lupa untuk mengimbangkan pengambilan serat di dalam badan dengan pengambilan cecair, jadi anda tidak mengalami sembelit semasa berpuasa.

4. Jagung

Dilaporkan Berita Perubatan Hari Ini Jagung adalah salah satu makanan yang mempunyai kandungan protein yang cukup tinggi sehingga enak dimakan pada waktu subuh sebagai menu alternatif untuk nasi. Jagung juga mempunyai kandungan antioksidan yang sangat tinggi dan dapat membantu tubuh untuk melawan kesan pendedahan kepada radikal bebas.

5. Ikan

Tidak ada salahnya memilih ikan sebagai pengganti nasi sebagai menu sahur. Ikan mengandungi protein yang cukup tinggi dan baik untuk kesihatan. Walau bagaimanapun, elakkan menggoreng ikan untuk suhoor. Lebih baik jika ikan diproses dengan memanggang, merica, atau memanggang untuk menjadikannya lebih baik untuk kesihatan anda.

Baca juga: Jangan risau untuk jatuh sakit, 6 faedah berpuasa

Itulah menu yang boleh anda cuba sebagai alternatif kepada nasi pada waktu subuh. Jangan lupa untuk memenuhi keperluan cecair dan pengambilan nutrien lain di dalam badan. Sekiranya anda mengalami masalah kesihatan semasa berpuasa, gunakan aplikasi tersebut untuk bertanya kepada doktor secara langsung mengenai gejala yang dialami untuk rawatan yang betul.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Adakah Jagung Sihat
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2020. Adakah Bagus untuk Makan Biji Gandum Gandum pada Makanan?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 7 Manfaat Kesihatan dan Pemakanan Kentang