Kurangnya Kebersihan, Berhati-hatilah dengan Penyakit Mengancam Ini

Jakarta - Data dari Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO) menunjukkan bahawa sekitar 827,000 orang di negara berpendapatan rendah dan menengah meninggal setiap tahun kerana kekurangan air, sanitasi dan kebersihan. Angka ini mewakili sekitar 60 peratus daripada jumlah kematian akibat cirit-birit.

Kebersihan yang buruk dipercayai menjadi penyebab utama sekitar 432 ribu kematian ini. Cirit-birit tetap menjadi penyebab utama kadar kematian yang tinggi ini, tetapi kebanyakan kes dapat dicegah. Air, sanitasi dan kebersihan yang lebih baik dapat mengurangkan kadar kematian 297,000 kanak-kanak di bawah umur 5 tahun setiap tahun.

Penyakit Kerana Kebersihan yang Tidak Baik

Kebersihan yang buruk mencetuskan berlakunya banyak penyakit yang mudah menyerang tubuh. Malangnya, keadaan ini masih tidak diendahkan oleh masyarakat, terutama bagi golongan menengah rendah yang tinggal di kawasan yang padat. Berhati-hatilah, kerana selain cirit-birit, penyakit ini cenderung terjadi di kawasan dengan sanitasi yang buruk:

  • Kolera

Kolera adalah penyakit lain yang menular melalui air yang telah dicemari oleh bakteria. Penyakit ini telah menjadi wabak di banyak negara membangun, terutama di Asia dan Afrika. Kolera boleh menyebabkan seseorang mengalami cirit-birit yang teruk dan berbahaya bagi orang yang kekurangan zat makanan.

Baca juga: Hati-hati, Hidup di Sanitasi yang Buruk Mencetuskan Jangkitan Shigella

  • Jangkitan pernafasan akut

Menunjukkan kadar kematian 4.2 juta setiap tahun dengan 1.6 juta adalah kanak-kanak di bawah umur 5 tahun, jangkitan pernafasan akut juga menyumbang kepada kadar kematian yang tinggi di negara-negara membangun.

Walaupun sanitasi tidak berkaitan secara langsung dengan jangkitan pernafasan akut, kajian yang diterbitkan dalam Perubatan PLOS mencadangkan bahawa jangkitan saluran pernafasan bawah akut yang dialami oleh kanak-kanak yang kekurangan zat makanan di Ghana disebabkan oleh cirit-birit. Oleh itu, kebersihan boleh menjadi intervensi yang cukup kuat terhadap jangkitan pernafasan akut.

  • Schistosomiasis

Masalah kesihatan yang satu ini dianggap sebagai penyakit kerana jangkitan parasit yang mematikan di dunia. Schistosomiasis berlaku kerana jenis cacing pipih tertentu yang memasuki dan menembusi kulit manusia yang disebarkan melalui kotoran manusia yang tercemar.

Baca juga: Sanitasi yang Buruk Menyebabkan Migran Larva Kutaneus

Mengikut halaman Akademi Sains Negara Gejala schistosomiasis termasuk ruam gatal, demam, menggigil, dan sakit. Kesan yang lebih serius termasuk kerosakan pada pundi kencing, hati, dan ginjal, gangguan sistem saraf, dan perkembangan kognitif pada kanak-kanak.

  • Demam kepialu

Demam kepialu adalah salah satu jenis jangkitan kerana: Salmonella typhi yang cukup berbahaya. Jangkitan dengan penyakit ini berlaku melalui makanan atau air yang tercemar dan kadang-kadang hubungan langsung dengan seseorang yang sudah dijangkiti. Walaupun dapat diobati dengan antibiotik, tanpa sanitasi yang baik, penularan masih dapat terjadi lagi.

Baca juga: Amebiasis kerana kebersihan yang buruk boleh menyebabkan kematian

Oleh itu, jangan sekali-kali memandang rendah kepentingan menjaga kebersihan persekitaran dan air di rumah dan di luar rumah anda. Sekiranya anda merasakan terdapat gejala yang tidak biasa di dalam badan anda, tanyakan kepada doktor agar anda mendapat diagnosis dan rawatan yang tepat. Cukup gunakan aplikasi , sebab awak boleh berbual dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja, lebih senang jika anda mahu ke hospital terdekat.

Rujukan:
Pertubuhan Kesihatan Dunia. Diakses pada tahun 2020. Kebersihan
Perubatan PLoS. Diakses pada tahun 2020. Kebersihan dan Kesihatan
Akademi Sains Negara. Diakses pada tahun 2020. Waterbone