Ini adalah 4 Cara untuk Mencegah Pencemaran Bakteria E. Coli dalam Makanan

Jakarta - Dari banyak jenis bakteria yang boleh menyebabkan jangkitan, bakteria Escherichia coli atau disingkat E coli menjadi salah satu bakteria yang mesti diperhatikan. Bakteria yang satu ini dapat menjangkiti saluran kencing, saluran gastrointestinal, saluran pernafasan, ke sistem saraf.

Ada satu perkara yang tidak boleh dilupakan mengenai bakteria penyangak ini. Bakteria yang satu ini dapat mencemari makanan, sehingga dapat menyebabkan serangkaian masalah ketika makanan memasuki tubuh. Lalu, bagaimana anda mencegah pencemaran bakteria? E coli pada makanan? Lihat perbincangan di bawah!

Baca juga:Apa yang Perlu Dilakukan Apabila Dijangkiti E. Coli?

Cara Mudah untuk Mencegah Jangkitan E. coli

Menurut seorang profesor dan pakar keselamatan makanan di US State University of North Carolina, sebenarnya bakteria E coli ada di mana-mana, jadi mustahil untuk menghindarinya sepenuhnya. Walau bagaimanapun, untungnya ada beberapa cara untuk mencegah pencemaran makanan oleh bakteria ini. Inilah penjelasannya:

 1. Pastikan masak sehingga selesai

Cara memastikan makanan benar-benar bebas E coli sebenarnya sederhana, pastikan makanan yang hendak dimakan dimasak dengan sempurna, termasuk sayur-sayuran. Sebabnya, menurut pakar di atas, kita tidak dapat memastikan bakteria itu hilang tanpa memusnahkan sayur-sayuran. Oleh itu, jika anda merasa bimbang, elakkan memakan sayur-sayuran mentah.

 1. Sisa Tenang

Ada kalanya makanan yang telah dimasak tidak dimakan atau dibiarkan. Jika anda mahu makan makanan ini lagi, pastikan sisa makanan segera disejukkan di dalam peti sejuk. Kerana sebilangan bakteria dapat mereplikasi dalam 20 minit. Ketika makanan tidak mengandungi banyak E coli yang boleh menyebabkan masalah, ia boleh berubah ketika sisa makanan ditinggalkan pada suhu bilik.

Baca juga: Inilah Cara Mengenali dan Mengelakkan Makanan Yang Tercemar dengan E. Coli

 1. Peralatan Masak Berasingan

Pencemaran E. coli sering berlaku apabila seseorang menggunakan alat memasak yang sama untuk menyediakan makanan mentah. Penyelesaiannya, pisahkan papan pemotong dan pisau untuk memproses daging mentah dan sayur-sayuran semasa memasak. Jangan lupa untuk selalu mencuci peralatan memasak dengan betul selepas itu. Oleh itu, dengan mengelakkan pencemaran silang ini, kita dapat mengelakkan pencemaran bakteria E coli.

Selain itu, cara untuk mencegah pencemaran bakteria adalah dengan menjauhkan daging mentah dari makanan yang dimasak dan benda-benda bersih yang lain. Selain itu, anda juga tidak boleh menyediakan atau memasak makanan ketika anda mengalami cirit-birit.

 1. Dari Mencuci hingga Memasak

Selain tiga perkara di atas, terdapat beberapa cara lain untuk mencegah pencemaran bakteria E coli pada makanan, iaitu:

 • Basuh tangan sebelum dan selepas menyediakan makanan dan sebelum makan.

 • Basuh buah-buahan dan sayur-sayuran sehingga bersih.

 • Elakkan pencemaran silang dengan menggunakan perkakas bersih, kuali, dan pinggan mangkuk.

 • Jauhkan daging mentah dari makanan lain dan dari barang bersih lain.

 • Minum hanya produk tenusu yang dipasteurisasi (elakkan susu mentah).

 • Jangan menyediakan makanan jika anda mengalami cirit-birit.

 • Pastikan semua daging dimasak dan dimasak dengan betul. Gunakan termometer makanan jika perlu. Pastikan suhu daging mencapai 71 Celsius.

Baca juga: Kenali Gejala Jangkitan E.coli

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. E. coli (Escherichia coli) - Pencegahan.
Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional - Medlineplus. Diakses pada tahun 2020. Jangkitan E. Coli.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Jangkitan E. Coli.