Adakah Penyakit Parkinson Berbahaya?

"Punca sebenar penyakit Parkinson tidak diketahui dengan pasti. Namun, jika seseorang mengalami gejala penyakit ini, dia harus segera mendapatkan rawatan. Walaupun penyakit ini tidak membawa maut, komplikasi yang berlaku boleh mengganggu kualiti hidup penghidapnya. Rawatan juga berbeza-beza dan termasuk ubat dan pembedahan. "

, Jakarta - Penyakit Parkinson adalah gangguan neurodegeneratif yang mempengaruhi terutamanya neuron penghasil dopamin di kawasan otak tertentu yang disebut substantia nigra. Gejala umum penyakit Parkinson dapat berkembang dengan perlahan selama bertahun-tahun. Perkembangan gejala juga sering berbeza sedikit dari satu orang ke orang lain kerana kepelbagaian penyakit.

Malangnya, kebanyakan penyebab penyakit ini masih belum diketahui. Walaupun tidak ada penawar, pilihan rawatan bervariasi dan termasuk ubat dan pembedahan. Penyakit ini tidak membawa maut atau tidak berbahaya, tetapi komplikasi yang berlaku akibat penyakit ini boleh menjadi serius. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit menilai bahawa komplikasi penyakit ini adalah penyebab kematian ke-14 di Amerika Syarikat.

Baca juga: 7 Fakta mengenai Penyakit Parkinson

Gejala Penyakit Parkinson

Tanda dan gejala penyakit ini boleh berbeza bagi setiap orang. Gejala awal mungkin ringan dan tidak menjadi perhatian. Gejala juga sering timbul di satu sisi badan dan biasanya menjadi lebih teruk di sebelah itu, walaupun selepas gejala mula mempengaruhi kedua-dua belah pihak.

Beberapa tanda dan gejala Parkinson mungkin termasuk:

 • Getaran. Gegaran, atau gegaran, biasanya bermula pada anggota badan, selalunya tangan atau jari. Penderita boleh menggosok ibu jari dan jari telunjuk ke belakang dan ke belakang, yang dikenali sebagai gegaran pil-pil. Tangan juga boleh gemetar ketika rehat.
 • Pergerakan perlahan (Bradikinesia). Lama kelamaan, penyakit Parkinson dapat melambatkan pergerakan, menjadikan tugas-tugas mudah menjadi sukar dan memakan masa. Langkah mungkin menjadi lebih pendek semasa anda berjalan.
 • Otot Kaku. Kekejangan otot boleh berlaku di mana-mana bahagian badan. Otot yang kaku boleh menyakitkan dan menghadkan jarak pergerakan.
 • Gangguan Postur dan Keseimbangan. Postur badan mungkin tertutup, atau orang itu mungkin mengalami masalah keseimbangan kerana Parkinson.
 • Kehilangan Pergerakan Automatik. Anda mungkin mengalami penurunan kemampuan untuk melakukan pergerakan tanpa disengaja, termasuk berkedip, tersenyum, atau mengayunkan tangan ketika berjalan.
 • Perubahan Pertuturan. Penghidapnya boleh bercakap dengan lemah lembut, cepat, mencerca atau ragu sebelum bercakap. Cara bercakap juga mungkin lebih monoton.
 • Perubahan Pos. Ia mungkin sukar ditulis, dan tulisannya juga kelihatan kecil.

Baca juga: Adakah benar bahawa penyakit Parkinson tidak dapat disembuhkan?

Segera berjumpa doktor sekiranya anda mempunyai simptom yang berkaitan dengan Parkinson. Ini bukan hanya untuk mendiagnosis keadaan tetapi juga untuk mengesampingkan penyebab gejala lain. Anda juga boleh berbincang dengan doktor terlebih dahulu di untuk nasihat kesihatan. Doktor di juga akan sentiasa bersedia pada bila-bila masa untuk menjawab semua soalan anda mengenai penyakit ini.

Baca juga: Simptomnya Sama, Inilah Perbezaan Antara Parkinson dan Dystonia

Ini Komplikasi Parkinson

Penyakit ini sering disertai oleh komplikasi ini, tetapi keadaannya masih dapat disembuhkan. Beberapa komplikasi ini termasuk:

 • Kesukaran Berfikir. Penghidapnya mungkin mengalami masalah kognitif (demensia) dan sukar berfikir. Ini biasanya berlaku pada peringkat kemudian penyakit Parkinson. Masalah kognitif seperti itu tidak begitu responsif terhadap ubat.
 • Kemurungan dan Perubahan Emosi. Penghidapnya mungkin mengalami kemurungan, kadang-kadang pada peringkat awal. Menerima rawatan untuk kemurungan dapat mempermudah menangani cabaran penyakit Parkinson yang lain.
 • Masalah Menelan. Penghidapnya mungkin mengalami kesukaran menelan ketika gejala timbul. Air liur boleh terkumpul di mulut kerana menelan perlahan.
 • Masalah Mengunyah dan Makan. Penyakit Parkinson peringkat akhir mempengaruhi otot-otot di mulut dan menyukarkan kunyah. Ini boleh menyebabkan tercekik dan kekurangan zat makanan.
 • Masalah Tidur dan Gangguan Tidur. Orang yang menghidap penyakit Parkinson sering mengalami masalah tidur, termasuk sering terbangun sepanjang malam, bangun awal atau tertidur pada siang hari.
 • Masalah Pundi kencing. Penyakit Parkinson boleh menyebabkan masalah pundi kencing, termasuk tidak dapat mengawal air kencing anda atau menghadapi masalah membuang air kecil.
 • Sembelit. Ramai orang dengan penyakit Parkinson mengalami sembelit, terutamanya disebabkan oleh saluran pencernaan yang lebih perlahan.
Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Penyakit Parkinson.
Yayasan Parkinson. Diakses pada tahun 2021. Apa itu Parkinson?
A.S. Institut Penuaan Nasional. Diakses pada tahun 2021. Penyakit Parkinson.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found