4 Latihan untuk Membantu Wanita Hamil Bersalin Secara Normal

, Jakarta - Setiap wanita hamil menginginkan kelahiran normal. Walau bagaimanapun, terdapat sebilangan keadaan kesihatan yang tidak membenarkan wanita bersalin secara normal. Oleh itu, biasanya ketika wanita hamil memasuki trimester ketiga, doktor biasanya akan menasihati ibu agar lebih peka terhadap tanda-tanda kelahiran. Oleh itu, agar kelahiran normal dapat lebih mudah ditangani, berikut adalah 4 latihan yang boleh dilakukan oleh ibu untuk memudahkan kelahiran normal.

Baca juga: Ketahui 3 Tahap dalam Buruh Normal

1. Jalan Pantas

Anda boleh mempraktikkan gerakan sukan ini di mana sahaja dan bila-bila masa. Wanita hamil yang belum terbiasa dengan sukan, boleh memulakan dengan aktiviti yang satu ini. Berjalan pantas akan memberi kesan yang baik pada kelenturan lutut dan pergelangan kaki. Untuk wanita hamil, pilih permukaan jalan yang licin, elakkan berlubang, batu, atau halangan lain. Jangan lupa menggunakan kasut yang menyokong, okey?

2. Berenang

Sukan air ini baik untuk semua orang, termasuk wanita hamil. Dengan berenang, wanita hamil boleh bergerak dengan bebas tanpa menekan sendi. Dengan cara itu, wanita hamil dapat terus bergerak tanpa merasa sakit di seluruh badan mereka. Jangan lupa perhatikan keseimbangan ketika memasuki air, jangan tergelincir. Jangan melakukan pergerakan, seperti melompat dan menyelam, kerana kedua-duanya akan membahayakan janin di rahim.

Baca juga: 8 Petua untuk Bersalin Secara Normal

3. Yoga

Tentunya si ibu sudah tahu bahawa yoga bagus dilakukan semasa mengandung kerana dapat menguatkan otot, merangsang peredaran darah, dan meningkatkan kelonggaran badan. Perkara-perkara ini dapat menstabilkan tekanan darah semasa kehamilan. Teknik yoga yang diaplikasikan juga dapat membantu para ibu tetap tenang dan fokus semasa bersalin.

Namun, ibu juga harus memperhatikan pergerakan semasa yoga, agar tidak membahayakan janin. Elakkan yoga dengan pergerakan terlentang, kerana berat janin dan rahim akan memberi tekanan pada urat dan arteri utama. Ini boleh menyebabkan penurunan aliran darah ke jantung.

4. Senamrobik

Latihan aerobik yang dilakukan semasa kehamilan mempunyai pelbagai faedah untuk wanita hamil, termasuk:

  • Membantu mengekalkan keseimbangan badan.

  • Membantu mengekalkan kekuatan otot-otot dasar pelvis.

  • Membantu merehatkan sendi yang kaku.

Sebagai tambahan kepada sebilangan sukan ini, sebagai persediaan untuk bersalin normal untuk si kecil, ibu boleh melakukan gerakan berjongkok selama 10-30 saat. Pergerakan yang satu ini akan membantu membuka pelvis yang lebih lebar agar bayi dapat melepaskan diri. Di samping itu, ibu boleh memiringkan pelvis dan menahan 10-30 saat untuk menguatkan otot perut dan membantu mengurangkan sakit belakang.

Baca juga: Apa yang Perlu Tahu Sekiranya Anda Mempunyai Penghantaran Biasa

Wanita hamil boleh melakukan pelbagai sukan untuk membantu proses kelahiran normal. Namun, segera berjumpa doktor di hospital terdekat melalui permohonannya , jika ibu mengalami gejala berikut semasa bersenam:

  • Mengalami sesak nafas tanpa sebab.

  • Mengalami sakit dada.

  • Mengalami pening, sakit kepala, malah pingsan.

  • Mengalami kelemahan otot disertai dengan pembengkakan dan kemerahan pada kawasan yang terjejas.

  • Pembengkakan muka, pergelangan kaki, dan pergelangan tangan secara tiba-tiba.

  • Mengalami pendarahan faraj.

Sekiranya simptom-simptom ini dialami, wanita hamil telah memasuki keadaan berbahaya. Lebih-lebih lagi jika bersenam membuat pergerakan janin menurun. Dalam keadaan serius, ibu mesti segera berjumpa doktor untuk mengelakkan perkara yang membahayakan ibu dan janin. Jadi, sentiasa berhati-hati ketika anda mahu melakukan apa-apa, Ibu. Daripada sihat dan cergas, ibu sebenarnya akan membahayakan kesihatan rahimnya.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2019. Petua Senaman untuk Kehamilan.
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Bersenam Semasa Kehamilan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found