Tabiat Sederhana Yang Boleh Membuat Anda Muda

Jakarta - Bukan hanya unsur genetik, ternyata tabiat anda juga mempengaruhi cara tubuh anda bertambah tua kemudian. Diet, tabiat merokok, pendedahan cahaya matahari, dan latihan semuanya berperanan dalam kesihatan dan kehidupan anda, bagaimana ia mempengaruhi kulit anda, hingga fungsi otak.

Walaupun penuaan adalah proses yang berlaku secara semula jadi, ada beberapa tabiat yang mungkin anda pakai yang mempercepatnya. Sebenarnya, sering kali, anda tidak menyedari bahawa tabiat ini mempunyai kesan yang besar terhadap kesihatan anda, termasuk penuaan.

Ternyata, anda tidak perlu mengeluarkan banyak wang untuk kelihatan muda. Lakukan perkara berikut.

Rehat Cukup

Orang dewasa memerlukan tidur sekurang-kurangnya tujuh hingga sembilan jam setiap malam. Kurang tidur boleh menyebabkan kantung mata dan masalah kesihatan lain yang boleh membuat anda kelihatan lebih tua. Masalah kesihatan yang cenderung menyerang badan kerana kurang tidur, seperti kegemukan, diabetes, tekanan darah tinggi, hingga tekanan.

Baca juga: Mudah dan sederhana, ini adalah gaya hidup sihat untuk kekal muda

Jangan merokok

Anda pasti tahu bahawa merokok tidak pernah memberi kesan yang baik terhadap kesihatan badan. Sebaliknya, aktiviti ini sebenarnya akan mempercepat penuaan kerana mencetuskan penampilan keriput dan garis halus di kawasan mulut, menjadikan kulit kusam, dan merosakkan gigi.

Sukan

Bersenam secara teratur sebagai penerapan gaya hidup sihat akan membantu mengekalkan daya tahan dan kelenturan. Senaman aerobik sangat baik untuk kesihatan jantung dan apa yang baik untuk jantung pasti baik untuk kesihatan otak. Selain itu, bersenam juga membantu anda mengelakkan pelbagai masalah kesihatan, seperti darah tinggi dan kegemukan.

Baca juga: Cara merawat kulit agar kekal cantik pada usia 30-an

Menu Makan Sihat

Selain bersenam, anda juga perlu memperhatikan pengambilan makanan yang masuk ke dalam badan anda. Perbanyakkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran, jangan lupa untuk mengimbangkannya dengan pengambilan air antara 8 hingga 10 gelas setiap hari untuk mengelakkan dehidrasi. Elakkan makan terlalu banyak makanan berminyak dan berlemak, kerana ia dapat meningkatkan kadar kolesterol dalam darah.

Nah, jika anda ingin mula menjalani diet yang sihat, pertama-tama anda harus bertanya kepada pakar pemakanan, agar diet yang anda jalani sesuai dengan keadaan tubuh anda dan dapat memberikan hasil yang maksimum. Anda boleh bertanya dan menjawab dengan pakar pemakanan melalui aplikasi , muat turun hanya di telefon anda sekarang. Anda juga boleh membuat janji temu di hospital terdekat untuk membincangkan diet menggunakan aplikasi , kamu tahu!

Baca juga: 6 Perkara Yang Membuat Kulit Kusam dan Tidak Berseri

Urus Tekanan dengan Baik

Tekanan adalah faktor yang meningkatkan risiko banyak masalah kesihatan. Penuaan pramatang juga boleh berlaku kerana tekanan yang tidak dapat ditangani dengan baik. Kesannya, anda akan mengalami kemurungan. Oleh itu, cubalah mengawal tekanan dengan baik, anda boleh melakukannya dengan meditasi, yoga, atau melakukan aktiviti yang anda gemari, seperti membaca buku, mendengar muzik, atau berjalan-jalan.

Pengambilan Vitamin C

Vitamin C adalah sumber antioksidan yang sangat baik untuk menangkal radikal bebas sambil mencegah penuaan awal kulit. Anda boleh mendapatkannya dengan memakan buah-buahan, seperti jeruk, lemon, atau epal, serta sayur-sayuran, seperti kangkung dan paprika.

Penuaan adalah proses semula jadi yang berlaku di dalam badan, tetapi boleh menjadi lebih cepat jika anda tidak mengubah gaya hidup dan kebiasaan harian anda. Ayuh, cegah penuaan dini dengan membiasakan diri dengan gaya hidup sihat setiap hari!

Sumber:
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2020. Panduan Lelaki untuk Melihat dan Merasa Lebih Muda.
Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 27 Petua Anti-Penuaan Terbaik Sepanjang Masa.
Gaya gaya. Diakses pada tahun 2020. 25 Petua Mudah untuk Menjadikan Kulit Lebih Muda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found