Ketahui 4 Ujian untuk Mendiagnosis Neuropati Radial

, Jakarta - Neuropati radial berlaku apabila saraf radial rosak menyebabkan kelemahan pada pergelangan tangan dan jari. Saraf radial adalah saraf yang berjalan di sepanjang bahagian bawah lengan anda dan berfungsi untuk mengawal pergerakan otot trisep, memanjangkan pergelangan tangan dan jari, dan mengawal sensasi di tangan.

Neuropati radial berlaku apabila saraf radial cedera. Beberapa perkara seperti trauma fizikal, jangkitan, atau pendedahan kepada toksin boleh menyebabkan kecederaan pada saraf radial. Keadaan ini menyebabkan rasa mati rasa dan kesemutan atau kesakitan terbakar. Orang dengan neuropati radial juga mengalami kesukaran untuk menggerakkan pergelangan tangan, tangan, atau jari.

Baca juga: Cegah Neuropati Radial dengan Gaya Hidup Sihat

Gejala Neuropati Radial

Gejala neuropati radial biasanya berlaku di bahagian belakang tangan, berhampiran ibu jari, dan di telunjuk dan jari tengah. Gejala mungkin termasuk rasa sakit yang tajam atau terbakar, serta sensasi yang tidak biasa di ibu jari dan jari.

Orang dengan neuropati radial juga mungkin mengalami kebas, kesemutan, dan kesukaran meluruskan lengan. Mereka juga mungkin tidak dapat meregangkan atau meluruskan pergelangan tangan dan jari, sehingga tangan akan terus jatuh. Itulah sebabnya neuropati radial juga dikenali sebagai " penurunan pergelangan tangan ”.

Ujian untuk Mendiagnosis Neuropati Radial

Sekiranya anda mengira anda mempunyai neuropati radial, doktor anda akan memulakan diagnosis dengan menanyakan gejala apa yang anda alami dan kapan mereka bermula. Ini membantu doktor menentukan punca kecederaan pada saraf radial.

Selepas itu, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal. Doktor akan melihat lengan, tangan dan pergelangan tangan yang terjejas, dan membandingkannya dengan bahagian yang sihat. Doktor anda juga akan meminta anda meluruskan dan memutar lengan anda untuk melihat apakah kecederaan itu mempengaruhi pergerakan anda. Doktor juga meminta anda meregangkan pergelangan tangan dan jari anda untuk memeriksa kelemahan dan kehilangan otot.

Pada dasarnya, jika neuropati radial anda tidak disebabkan oleh trauma fizikal, maka tidak diperlukan ujian lebih lanjut. Namun, jika anda mengalami keadaan ini setelah mengalami kecederaan pada lengan anda, maka anda perlu menjalani x-ray atau ujian lebih lanjut. Doktor juga boleh memerintahkan ujian lain untuk menentukan lokasi dan tahap kecederaan yang tepat.

Ujian berikut digunakan untuk mendiagnosis neuropati radial:

1. Ujian Darah

Doktor anda mungkin memerintahkan ujian darah untuk mengesahkan penyebab gejala anda yang lain. Melalui ujian darah, doktor dapat menentukan kadar gula darah dan vitamin, serta fungsi buah pinggang dan tiroid. Penting untuk memeriksa tanda-tanda keadaan lain yang juga boleh merosakkan saraf, seperti diabetes, kekurangan vitamin, atau penyakit ginjal dan hati.

Baca juga: Diabetes Boleh Mencetuskan Neuropati Radial, Inilah Penjelasannya

2. Ujian Elektromiografi (EMG) dan Pengaliran Saraf

Ujian EMG mengukur aktiviti elektrik pada otot anda, sementara ujian konduksi saraf mengukur kelajuan impuls bergerak di sepanjang saraf anda. Kedua-dua ujian membantu menentukan sama ada anda mempunyai masalah dengan saraf atau otot anda. Ujian ini juga dapat menunjukkan sama ada saraf radial anda rosak.

3. Ujian Pengimejan

Ujian pengimejan perubatan, seperti sinar-X, ultrasound, dan MRI dapat membantu mencari kecederaan dan menilai keparahan kerosakan saraf.

4. Biopsi Saraf

Dalam kes yang sangat jarang berlaku, doktor anda mungkin mengesyorkan biopsi saraf. Prosedur ini melibatkan mengambil sampel saraf kecil dan memeriksanya untuk menentukan apa yang menyebabkan kerosakan.

Baca juga: Terjejas oleh Radial Neuropathy, Bilakah Pembedahan Diperlukan?

Itulah beberapa ujian yang boleh dilakukan untuk mendiagnosis neuropati radial. Sekiranya anda mengalami simptom yang disyaki sebagai gejala neuropati radial, segera berjumpa doktor. Anda boleh melakukan pemeriksaan kesihatan dengan membuat janji temu dengan doktor di hospital pilihan anda melalui aplikasi . Ayuh, muat turun sekarang.

Rujukan:
Bantuan Rujuk. Diakses pada tahun 2020. Neuropati Radial.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Kecederaan Radial Nerve.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Kecederaan saraf radial: Semua yang perlu anda ketahui.