Puasa Dapat Meningkatkan Kesuburan

Jakarta - Mungkin ramai yang berpendapat bahawa berpuasa sebenarnya akan mengurangkan pengambilan nutrien dan nutrien yang akan memasuki tubuh anda. Tetapi ternyata, ada banyak faedah yang dapat anda rasakan dengan menjalani puasa. Bermula dari membersihkan badan anda hingga meningkatkan kesuburan anda, anda tahu.

Khusus untuk wanita, kajian mendapati bahawa berpuasa atau mengehadkan pengambilan kalori, menjadikan masa subur wanita lebih lama. Di samping itu, ketika berpuasa, sel telur wanita akan bertambah banyak.

Biasanya pada awal puasa, kesuburan seseorang mengalami penurunan. Namun, beberapa hari selepas berpuasa, biasanya hormon pembiakan seseorang akan meningkat lagi dan inilah yang menjadikan kesuburan meningkat ketika berpuasa.

Untuk Wanita Menjalankan Program Mengandung

Sudah tentu, ia akan mendapat banyak faedah sekiranya pasangan suami isteri ingin menjalani program kehamilan. Kerana, dengan berpuasa kesuburan pasangan akan meningkat. Tetapi tidak hanya berpuasa, makanan yang masuk pada waktu subuh atau iftar juga harus dipertimbangkan agar tubuh tetap sihat. Anda juga harus mengelakkan beberapa makanan atau minuman yang dapat menurunkan kesuburan anda. Sebaiknya anda makan makanan berikut ketika berbuka puasa:

  • Karbohidrat Kompleks

Salah satu contoh makanan yang mengandungi karbohidrat kompleks adalah biji atau kacang. Selain dapat meningkatkan kesuburan anda, berbuka puasa dengan memakan karbohidrat akan membuat anda berasa kenyang lebih lama. Oleh itu, semasa berbuka puasa, anda tidak perlu makan berlebihan yang sebenarnya boleh menjadikan badan anda bertambah berat badan.

  • Buah atau Sayur

Semasa berpuasa, anda harus berbuka puasa dengan sesuatu yang manis. Salah satunya anda boleh makan buah-buahan yang mempunyai pemanis semula jadi dan juga mengandungi banyak air, supaya badan anda sentiasa terhidrasi dengan baik. Jangan lupa makan sayur. Sayur-sayuran dan buah-buahan dipercayai membersihkan tubuh dari racun yang dapat melambatkan persenyawaan telur oleh sperma.

(Baca juga: Rahsia Meningkatkan Kesuburan dengan Buah & Sayuran)

  • Telur

Anda makan telur untuk iftar atau sahur. Telur adalah salah satu makanan yang dapat meningkatkan kesihatan pembiakan. Di samping itu, semasa anda makan telur untuk iftar atau sahur, anda boleh merasa kenyang lebih lama daripada jika anda makan makanan lain. Tetapi ingat, anda mesti makan telur yang dimasak, sama ada rebus atau goreng.

Rajin Bersenam Semasa Berpuasa

Sekiranya selama ini senaman menjadi gaya hidup anda, anda harus meneruskan gaya hidup sihat anda. Tetapi jika anda jarang bersenam, anda harus mula berusaha bersenam, terutama pada bulan puasa ini. Kerana selain menghindari tubuh anda dari penyakit, sebenarnya bersenam ketika berpuasa juga dapat meningkatkan kesuburan anda. Anda boleh melakukan senaman selepas sahur atau sebelum berbuka puasa untuk meningkatkan hormon pembiakan anda. Anda boleh melakukan senaman ringan seperti senamrobik, gimnastik, atau yoga.

Ya, puasa adalah kewajiban bagi umat Islam di seluruh dunia. Tetapi tidak ada yang salah, ketika anda menjalankan ibadah, anda juga mempunyai rancangan yang baik untuk masa depan. Sekiranya anda mempunyai masalah kesuburan, anda boleh muat turun permohonan melalui App Store atau Google Play. Melalui aplikasi tersebut , anda boleh bertanya kepada doktor dengan ciri Hubungi Doktor melalui Panggilan Suara, Panggilan Video, atau Berbual .


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found