10 Punca Parestesi yang Perlu Anda Ketahui

Jakarta - Pernahkah anda tertidur dengan tangan yang tersangkut atau hancur di bahagian bawah badan anda? Atau biarkan kaki anda dalam posisi bersila terlalu lama semasa duduk? Lama kelamaan, anda berasa seperti mati rasa dan kesemutan. Keadaan ini dipanggil paresthesias. Ia tidak berbahaya, tetapi boleh menjadi gejala masalah kesihatan yang serius.

Apa yang menyebabkannya?

Parestesi disebabkan oleh tekanan pada saraf. Apabila tekanan ini hilang, misalnya ketika anda mengubah posisi tangan atau kaki anda, sensasi yang mengikutinya juga hilang. Dalam beberapa kes, sensasi tidak hilang. Ini disebut parestesi kronik, dan boleh menjadi tanda keadaan perubatan atau kerosakan saraf. Sebab-sebab lain adalah:

  • Kecederaan atau kemalangan yang menyebabkan kerosakan saraf.

  • strok , ketika aliran darah ke otak terputus dan menyebabkan kerosakan.

  • Sklerosis berbilang , penyakit sistem saraf pusat yang mempengaruhi bagaimana perasaan badan.

  • Diabetes.

  • Saraf mencubit kerana kecederaan atau berlebihan.

  • Kehamilan yang menyebabkan kebas dan sakit di bahagian belakang atau kaki.

  • Sindrom terowong karpal .

  • Kekurangan vitamin B12 yang penting untuk kesihatan saraf.

  • Pengambilan alkohol yang berlebihan.

  • Penggunaan jenis ubat tertentu.

Baca juga: Sering Mengalami Kebas? Hati-hati dengan Gejala Paresthesia

Parestesi mempengaruhi mana-mana bahagian badan, tetapi lebih kerap berlaku di tangan dan kaki. Gejala yang timbul boleh bersifat sementara atau kronik, dengan rasa mati rasa, kelemahan, kesemutan, terbakar, dan kesejukan pada bahagian tubuh yang dijangkiti. Parestesi kronik boleh menyebabkan kesakitan menusuk dan membuat badan berasa canggung. Apabila berlaku di kaki atau kaki, ia menyukarkan anda berjalan.

Parestesi dapat bertambah baik dalam beberapa minit. Walau bagaimanapun, jika sensasi tidak hilang dalam jangka masa yang lama, anda mungkin menunjukkan parestesi kronik. Untuk itu, penting untuk mengetahui penyebab parestesi, supaya anda dapat mendapatkan rawatan dengan segera. Keterukan parestesi kronik dan berapa lama ia bergantung pada penyebabnya.

Baca juga: Apa yang Menyebabkan Tangan dan Kaki Kesemutan? Inilah jawapannya

Malangnya, parestesi tidak selalu dapat dicegah. Contohnya, anda selalu tidur dengan lengan sebagai bantal. Walau bagaimanapun, ini dapat dicegah dengan menggunakan serpihan pada pergelangan tangan pada waktu malam untuk mengurangkan tekanan saraf di tangan sambil mengurangkan simptom pada waktu malam.

Elakkan pergerakan tangan dan kaki yang berulang jika perlu. Sekiranya tidak dapat dielakkan, anda harus kerap berehat. Sekiranya anda duduk terlalu lama, bangun dan banyak bergerak. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai sejarah diabetes atau penyakit kronik yang lain, anda perlu bertanya kepada doktor anda dan menjalankan pengurusan penyakit dengan berhati-hati.

Baca juga: Kesemutan yang kerap, tanda penyakit ini

Sekarang, lebih mudah bagi anda untuk bertanya kepada doktor kerana sudah ada aplikasi apa yang anda boleh muat turun di App Store dan Play Store. Anda boleh menggunakan aplikasi ini untuk meminta pakar pada bila-bila masa, anda hanya perlu mendaftarkan nama anda untuk proses tersebut log masuk . Sebenarnya, anda juga boleh panggilan video dengan doktor supaya sesi soal jawab anda lebih selesa dan jelas, jadi doktor juga dapat memahami apa yang anda adukan. Permohonan Anda juga boleh menggunakannya untuk membeli ubat dan memeriksa makmal, tentu saja tanpa meninggalkan rumah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found