Fisioterapi Cara Paling Berkesan untuk Mengatasi Keseleo?

, Jakarta - Ada banyak cara yang dapat dilakukan untuk mengatasi keseleo di badan, yaitu dengan mengambil ubat dan fisioterapi. Fisioterapi adalah rawatan yang dijalankan untuk memulihkan fungsi tubuh seseorang yang disebabkan oleh jatuh, sakit, atau kehilangan fungsi badan.

Fisioterapi juga berfungsi untuk mengurangkan risiko luka berulang kemudian. Rawatan adalah dalam bentuk pergerakan, latihan terapi manual, pendidikan, dan juga nasihat. Terapi ini akan disertai oleh ahli terapi yang membantu orang yang cedera untuk mengatasi kesakitan.

Di samping itu, rawatan dengan kaedah fisioterapi juga lebih efektif daripada cara lain untuk menghilangkan keseleo, terutamanya rawatan dengan mengambil ubat-ubatan yang mengandungi bahan kimia kerana boleh membahayakan orang yang menderita keseleo.

Fisioterapi terdiri daripada terapi yang berfungsi dengan memantau fungsi motor, meningkatkan keseimbangan dan koordinasi, meningkatkan kekuatan otot, meningkatkan jarak gerakan, membuat rancangan perawatan di rumah, dan merekodkan kemajuan pesakit. Ahli terapi juga mengajar penderita bagaimana menggunakan alat perubatan terapeutik, seperti tongkat, tongkat, dan kerusi roda.

Fisioterapi menggunakan teknik dan alat yang tidak invasif yang digunakan untuk mempromosikan pemulihan dan pemulihan fungsi, serta fokus pada kesihatan, kesejahteraan dan kesejahteraan keseluruhan. Terapi ini boleh digunakan untuk semua disfungsi neuromuskular, seperti kecederaan sukan.

Rawatan ini sangat memerlukan penglibatan orang yang mengalaminya secara aktif dan berdisiplin. Oleh kerana itu, ahli fisioterapi akan melakukan pemeriksaan terhadap penyakit yang anda alami dan membantu memahami masalah yang berlaku. Ia memerlukan kesungguhan dari penderita, kerana kaedah ini bergantung pada aktiviti, gaya hidup, dan kesihatan.

Kaedah yang diterapkan pada penderita adalah program latihan, seperti teknik untuk memperbaiki postur tubuh, menguatkan otot, regangan, dan latihan kardiovaskular. Di samping itu, terdapat teknik elektroterapi yang menggunakan alat berkuasa elektrik seperti ultrasound, terapi laser, terapi diathermy, dan terapi saraf yang dirangsang elektrik (TEN).

Setelah rasa sakit dan bengkak hilang, penghidap memasuki bahagian latihan untuk memulihkan fungsi badan. Latihan pertama yang dilakukan akan memenuhi keperluan anda. Contohnya, jika penghidapnya terseliuh, ini bermakna perkara pertama yang perlu dilakukan adalah melatih otot-otot di sekitar pergelangan kaki.

Selepas peringkat latihan, pesakit akan mendapat penilaian daripada ahli terapi yang menyatakan sama ada mereka dapat melakukan aktiviti biasa. Di samping itu, ahli terapi juga mencadangkan latihan tambahan di rumah. Pemulihan kecederaan harus dilakukan setiap hari untuk sembuh lebih cepat.

Juga, ada teknik fisioterapi manual seperti urut, peregangan, latihan ketahanan badan, serta mobilisasi, dan manipulasi sendi. Kaedah lain yang biasa digunakan adalah hidroterapi, iaitu mempraktikkan teknik pernafasan yang betul dan rawatan akupunktur.

Terdapat juga kaedah menoreh , yaitu dengan menggunakan alat fisioterapi dalam bentuk plaster elastik yang berfungsi menyembuhkan bahagian tubuh yang cedera secara alami. Ini dilakukan dengan memberi sokongan dan menstabilkan otot dan sendi. Kaedah ini menggunakan kinesio menoreh yang dapat meningkatkan peredaran, melegakan kesakitan, dan mempercepat pemulihan kecederaan.

Fisioterapi adalah kaedah lengkap dan spesifik yang juga dapat dilakukan secara fleksibel, yang bermaksud dapat dilakukan di rumah atau di hospital. Di samping itu, orang yang mempunyai fisioterapi boleh melakukan fisioterapi sendiri dengan meminta nasihat daripada ahli fisioterapi mengenai keadaan semasa.

Itulah perbincangan mengenai apakah fisioterapi adalah kaedah paling berkesan untuk mengatasi keseleo. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai fisioterapi, anda boleh mendapatkan nasihat doktor di . Satu-satunya cara adalah muat turun permohonan dari App Store atau Play Store.

Baca juga:

  • 5 Masalah Kesihatan Yang Boleh Diatasi Dengan Fisioterapi
  • Lakukan 5 terapi ini untuk menyembuhkan strok ringan
  • 5 Kecederaan Yang Sering Dilalui Pelari