Pelbagai Jenis Bahan Kimia untuk Mengatasi Titik Gelap

, Jakarta - Titik gelap berkait rapat dengan hiperpigmentasi. Ini adalah keadaan apabila kawasan kulit menjadi lebih gelap daripada kawasan sekitarnya. Walaupun pencuci muka atau produk serupa dapat membantu mengatasi hiperpigmentasi kulit, kulit kimia dapat memberikan hasil yang lebih baik.

Pengelupasan adalah perkara yang sangat biasa dalam rawatan kecantikan. Rawatan ini bergantung pada ubat kimia untuk disapu pada kulit. Namun, hasilnya tidak dapat dilakukan dengan segera, biasanya memerlukan beberapa hari hingga beberapa minggu untuk melihat hasilnya. Oleh itu, bahan kimia apa yang berkesan terhadap bintik hitam? Lihat ulasan berikut!

Baca juga: Jarang meninggalkan rumah tetapi bintik hitam muncul, inilah penyebabnya

Pengupas Kimia untuk Mengatasi Titik Gelap

Pengupas kimia adalah teknik yang menggunakan larutan kimia untuk 'mengupas' lapisan kulit paling atas, menghilangkan perubahan warna dan mendorong pertumbuhan kulit baru. Mengupas dapat digunakan untuk memperbaiki penampilan parut jerawat, melasma, kulit yang rusak akibat sinar matahari, keriput, dan beberapa keadaan lain. Mereka juga dapat digunakan untuk meringankan bintik-bintik gelap.

Berikut adalah beberapa bahan kimia yang paling kerap digunakan untuk mengatasi masalah bintik hitam:

  • Asid Glikolik (GA). Ia adalah asid alfa-hidroksi yang paling biasa. Bahan kimia ini mudah dan agak murah. Sebatian ini mempunyai kesan anti-radang, keratolitik, dan antioksidan. Untuk melasma, ia dapat digunakan dalam kepekatan 30 hingga 70 persen dan sesi rawatan dapat dilakukan selama 2 hingga 3 minggu untuk sejumlah siri 4 hingga 6 rawatan.
  • Asid Laktik (LA). Sebatian ini berasal dari susu dan ia berfungsi dengan mengurangkan kohesi sel-sel kulit. Pengelupasan jenis ini bermanfaat untuk meringankan bintik-bintik gelap pada kekuatan 92 peratus dengan lapisan berganda digunakan selama 10 minit setiap 3 minggu.
  • Asid Salisilik (SA). Kompaun ini juga telah digunakan untuk merawat pelbagai penyakit kulit selama lebih dari 2.000 tahun. Keupayaan asid salisilat untuk mengelupas stratum corneum (lapisan atas kulit) menjadikannya agen pengelupasan yang baik. Bahan dengan kekuatan 20 hingga 30 peratus membantu menghilangkan pigmen kulit yang dangkal. Ia akan menyebabkan lapisan luar kulit mengelupas dan meninggalkan tekstur yang halus. SA juga mempunyai kemampuan intrinsik untuk mengurangkan keradangan, menjadikannya agen yang sangat berguna untuk meringankan bintik-bintik gelap kerana dapat mengurangkan kemungkinan hiperpigmentasi pasca-inflamasi.
  • Asid Trichloracetic (TCA). Ia adalah saudara cuka dan berfungsi berdasarkan prinsip kaustik (pembakaran). Semakin tinggi kepekatannya, semakin mendalam penembusan, dan semakin banyak sel kulit akan rosak dan dikeluarkan. Pada kekuatan yang lebih rendah daripada 15 peratus, ia dapat mengatasi masalah yang berkaitan dengan bintik-bintik gelap.

Baca juga: Bahan-bahan Berbahaya dalam Penjagaan Kulit Ini Harus Dielakkan

Petua Rawat Kulit Kupas

Rawatan selepas pengelupasan dengan formulasi topikal dan pelindung matahari diperlukan untuk mengelakkan perubahan warna kulit berulang. Selain menggunakan krim rawatan dan pelindung matahari, pakar dermatologi biasanya akan mengesyorkan petua berikut:

  • Jangan mengikis kulit, kerana ini akan melambatkan penyembuhan dan boleh menyebabkan parut.
  • Gunakan pelembap untuk menjaga kulit sentiasa terhidrat.
  • Lindungi kulit anda dari sinar matahari dengan menggunakan pelindung matahari yang terbuat dari mineral spektrum luas, seperti zink oksida atau titanium dioksida dengan SPF 30 atau lebih tinggi. Pelindung matahari harus digunakan dengan atau sebelum memulakan rawatan wajah.

Baca juga: 6 Kesalahan Semasa Melakukan Rawatan Muka

Walau bagaimanapun, jika anda masih ragu-ragu untuk melakukan rawatan dengan bahan kimia, anda boleh membincangkannya dengan pakar dermatologi terlebih dahulu . Doktor mungkin mempunyai cadangan lain untuk membantu mengatasi bintik hitam yang degil di wajah. Ambil telefon pintar-mu sekarang dan nikmati kemudahan bercakap dengan pakar dermatologi hanya di !

Rujukan:
ClearifiRx. Diakses pada tahun 2021. Mencerahkan Titik Gelap Dengan Kulit Muka Kimia.
DIRI. Diakses pada 2021. Rawatan Titik Gelap yang Benar-benar Berfungsi, Menurut Ahli Dermatologi.