Buah Segar atau Kering, Gula Mana Yang Lebih Tinggi?

Jakarta - Dibandingkan dengan buah segar, ternyata orang lebih suka makan buah kering kerana dianggap lebih praktikal. Memang, hampir semua jenis buah dapat dikeringkan, dari anggur, kurma, nanas, kulit jeruk, hingga pisang. Walaupun begitu, jika berkaitan dengan gula, yang mana satukah yang lebih tinggi kandungan gula?

Semasa mengalami proses pengeringan, hampir semua kandungan air dalam buah akan hilang. Proses pengeringan itu sendiri mempunyai dua cara, iaitu dikeringkan secara langsung di bawah sinar matahari atau dikeringkan menggunakan alat khas. Setelah air dalam buah hilang, buah akan menjadi berkerut, kecil, dan tentu saja lebih ringan.

Manakah Gula, Buah Segar atau Kering yang Lebih Tinggi?

Buah adalah salah satu sumber makanan yang tinggi kandungan gula. Untuk mengurangkan pengambilannya, orang cenderung memilih makan buah kering. Namun, adakah benar kandungan gula pada buah kering kurang daripada buah segar?

Ternyata tidak begitu. Buah kering hanya mengalami penurunan kandungan air atau jus akibat proses pengeringan. Kandungan gula yang dimilikinya tidak jauh berbeza dengan buah segar dengan bahagian yang sama. Contohnya, anda memakan 30 biji anggur yang mengandungi 12 gram gula dan 48 kalori kalori. Nampaknya, 30 kismis kering atau anggur mengandungi 10 gram gula dan 47 kalori. Tidak jauh berbeza, bukan?

Baca juga: Rahsia Meningkatkan Kesuburan dengan Buah dan Sayuran

Walau bagaimanapun, kandungan ini akan jauh berbeza jika anda membandingkan berat setiap buah dengan ukuran yang sama. Kandungan gula dalam buah kering dalam berat tertentu akan jauh lebih tinggi daripada buah segar, kerana kandungan buah kering dalam berat tertentu akan lebih tinggi daripada buah segar.

Contohnya, 100 gram anggur segar hanya mengandungi 30 hingga 40 biji. Namun, dalam 100 gram anggur kering, boleh mengandungi hingga 250 buah anggur kering. Sekiranya kandungan gula dikira, 100 gram anggur segar hanya mempunyai 16 gram gula dan 65 kalori. Sementara itu, dalam 100 gram kismis, terdapat 60 gram gula dan 300 kalori kalori.

Belum lagi penambahan gula pada beberapa buah kering yang apabila kering akan terasa sangat masam. Sudah tentu, ini akan meningkatkan kadar gula dan pengambilannya dalam badan jika dikonsumsi dalam jumlah yang berlebihan. Oleh itu, anda perlu menghadkan penggunaannya setiap hari.

Makanan ringan pada buah adalah sihat. Bagaimanapun, buah segar dan buah kering keduanya tidak baik jika dimakan dalam kuantiti yang terlalu banyak. Terutama dengan ukuran buah kering yang relatif lebih kecil, jadi ketika anda memakannya, anda dapat melupakan berapa banyak yang telah masuk ke dalam badan. Berbeza dengan buah segar yang ukurannya cenderung lebih besar dan lebih kenyang.

Baca juga: Ketahui 3 Khasiat Kacang Areca untuk Kesihatan

Walaupun ukurannya agak lebih kecil, jangan lupa bahawa buah kering masih mengandungi gula dan kalori. Tidak mustahil berat badan anda akan meningkat diikuti dengan peningkatan kadar gula dalam darah walaupun buah kering masih boleh dikategorikan sebagai makanan sihat. Jadi, perhatikan pengambilannya, ya.

Kenaikan kadar gula dalam darah boleh mencetuskan pelbagai penyakit berbahaya, seperti diabetes dan darah tinggi. Oleh itu, perhatikan apa-apa gejala yang terasa berbeza di dalam badan anda, dan segera tanyakan kepada doktor anda jika anda merasakan perubahan badan yang tidak biasa. Anda boleh menggunakan aplikasi dan pilih perkhidmatan Ask a Doctor untuk bertanya mengenai masalah kesihatan selama 24 jam. Namun, sebelum itu, anda perlu muat turun permohonan ini pertama.