Diet Sihat untuk Penghidap Gastroparesis

, Jakarta - Adakah anda pernah mengalami atau mengalami loya, muntah, merasa kenyang dengan mudah, merasa kembung, atau mengalami sakit di lubuk hati anda? Mungkin aduan ini menunjukkan adanya gastroparesis. Penyakit ini menyebabkan pergerakan perut untuk mendorong makanan ke usus kecil menjadi lebih perlahan, disebabkan oleh gangguan pada otot perut.

Hati-hati, gastroparesis boleh mencetuskan pelbagai komplikasi berbahaya bagi tubuh, seperti kekurangan zat makanan atau dehidrasi yang teruk. Lalu, bagaimana mengatasi astroparesis gas? Berkenaan dengan sistem pencernaan, seperti apa diet sihat bagi orang yang menghidap gastroparesis?

Baca juga: 4 Pemeriksaan Pengesanan Gastroparesis

Kepentingan Perubahan Diet

Cara mengatasi gastroparesis perlu disesuaikan dengan gejala, sebab, dan komplikasi yang mungkin berlaku. Kadang kala, merawat penyebab gastroparesis dapat menghentikan penyakit ini. Tetapi, jika gastroparesis disebabkan oleh diabetes, doktor akan memberikan pelbagai cadangan perubatan untuk membantu mengawal kadar glukosa darah di dalam badan.

Walau bagaimanapun, jika penyebab gastroparesis tidak diketahui dengan pasti ( gastroparesis idiopatik ), doktor akan memberikan rawatan untuk membantu melegakan simptom dan merawat komplikasi yang berlaku. Contohnya, melalui perubahan diet untuk mengawal gastroparesis.

Menurut pakar di Institut Diabetes Nasional dan Penyakit Pencernaan dan Ginjal (NIDDK), mengubah diet membantu mengawal gastroparesis, dan memastikan bahawa penghidapnya mendapat jumlah nutrien, kalori, dan cairan yang mencukupi. Perubahan makanan ini juga dapat mengatasi dua komplikasi utama yang disebabkan oleh gastroparesis, iaitu kekurangan zat makanan dan dehidrasi.

Kembali ke soalan di atas, seperti apa diet sihat bagi penghidap astroparesis?

Baca juga: Pedih ulu hati boleh menjadi gejala gastroparesis

Rendah Lemak hingga Multivitamin

Perubahan dalam diet boleh memberikan pelbagai faedah bagi penghidap gastroparesis. Inilah diet yang sihat untuk penghidap astroparesis menurut pakar di NIDDK:

 • Makan makanan rendah lemak dan serat.
 • Makan bahagian kecil tetapi lebih kerap, misalnya, sekitar 5-6 kali sehari.
 • Kunyah makanan hingga sebati.
 • Makan makanan yang lembut dan dimasak dengan baik.
 • Elakkan minuman berkarbonat atau bersoda.
 • Elakkan pengambilan alkohol.
 • Minum banyak air atau cecair yang mengandungi glukosa dan elektrolit, seperti larutan rehidrasi, jus buah dan sayur dengan pemanis semula jadi dan rendah serat, atau sup jernih.
 • Elakkan berbaring selepas makan, sekurang-kurangnya dua jam.
 • Lakukan aktiviti fizikal ringan selepas makan seperti berjalan.
 • Ambil multivitamin jika diperlukan.

Anda juga boleh bertanya terus kepada doktor melalui permohonannya mengenai diet atau cara merawat gastroparesis. Praktikal, bukan?

Gangguan Otot Perut Sehingga Virus Menyerang

Apa yang anda fikir adalah penyebab gastroparesis? Malangnya, sehingga kini penyebab gangguan otot perut tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, gastroparesis boleh dipicu oleh kerosakan pada saraf yang mengawal otot perut atau saraf vagus.

Baca juga: 4 Gejala Umum yang Dialami oleh Orang yang Mengalami Gastroparesis

Saraf vagus berperanan mengatur semua proses di saluran pencernaan. Sebagai contoh, ia menghantar isyarat ke otot perut untuk berkontrak mendorong makanan masuk ke usus kecil.

Walaupun begitu, menurut pakar di Perkhidmatan Kesihatan Nasional - UK terdapat juga beberapa keadaan lain yang mencetuskan gastroparesis, seperti:

 • Diabetes jenis 1 dan 2 yang tidak terkawal dengan baik.
 • Komplikasi dari beberapa jenis pembedahan, seperti pembedahan penurunan berat badan (bariatric) atau pembuangan bahagian perut (gastrektomi)
 • Mengambil ubat-ubatan tertentu seperti ubat penahan sakit opioid (contohnya, morfin) dan beberapa antidepresan
 • Penyakit Parkinson, penyakit neurologi yang mempengaruhi bahagian otot yang menyelaraskan pergerakan badan.
 • Scleroderma, penyakit autoimun yang menyebabkan kawasan kulit keras dan menebal, dan boleh menyerang organ dalaman dan saluran darah.
 • Amyloidosis, penyakit yang jarang dan serius disebabkan oleh deposit protein yang tidak normal di tisu dan organ badan.

Di samping itu, terdapat keadaan lain yang meningkatkan risiko terkena gastroparesis. Ini termasuk ulser perut, kesan sampingan radioterapi di perut, hipotiroidisme, distrofi otot, anoreksia nervosa, hingga penyakit berjangkit seperti cacar air atau jangkitan virus Epstein-Barr.

Rujukan:
Institut Nasional Diabetes dan Pencernaan dan Penyakit Ginjal (NIDDK). Diakses pada tahun 2020. Gastroparesis
NHS UK. Diakses pada tahun 2020. Kesihatan A-Z. gastroparesis.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Penyakit dan Keadaan. gastroparesis.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Rawatan Gastroparesis