Ini Mitos dan Fakta Mengenai Shisha Yang Perlu Anda Ketahui

"Shisha sering dianggap sebagai alternatif rokok kerana cara membakarnya yang berbeza. Walaupun begitu, terdapat banyak orang yang terperangkap dalam mitos ini, sedangkan kenyataannya tidak semestinya seperti itu. Kerana, mungkin shisha lebih berbahaya daripada rokok biasa. "

, Jakarta - Di beberapa negara yang melarang merokok di tempat umum, alternatif yang dapat dilakukan adalah merokok shisha. Ramai orang berpendapat bahawa shisha lebih selamat daripada rokok tembakau biasa. Namun, sebenarnya, shisha lebih berbahaya daripada rokok dari segi kesihatan.

Oleh itu, anda harus mengetahui beberapa fakta dan mitos yang berkaitan dengan shisha. Dengan pengetahuan ini, diharapkan anda dapat membatasi penggunaan rokok shisha atau tembakau. Ketahui fakta dan mitos shisha di sini!

Baca juga: 4 Tabiat Yang Boleh Mencetuskan Sinusitis

Pelbagai Fakta dan Mitos Shisha

Shisha adalah tembakau yang disediakan khas dengan pemanasan untuk menghasilkan asap yang menggelegak melalui tiub air yang disambungkan ke tiub panjang seperti selang untuk disedut. Selang yang dihirup akan menghasilkan asap yang mempunyai rasa dan bau tertentu seperti yang dikehendaki.

Apabila seseorang yang menghisap shisha menghirup melalui selang, asap akan mengalir dari tembakau yang dipanaskan melalui badan ke dalam air. Ini biasanya menghasilkan bunyi yang menyerupai gelembung. Semasa melalui tiub, asap masuk ke mulut dan paru-paru, walaupun sebahagian asapnya telah keluar.

Selain itu, terdapat banyak berita mengenai shisha yang mungkin perlu didedahkan jika ini adalah mitos atau fakta. Nah, inilah penjelasan mengenai shisha yang termasuk dalam kategori mitos atau fakta:

1. Shisha Lebih Selamat daripada Tembakau Rokok

Mitos, hakikatnya seseorang yang merokok shisha sebenarnya lebih berbahaya dan berisiko tinggi daripada rokok. Semasa melakukan shisha, anda perlu melakukannya dalam satu sesi yang berlangsung sekitar satu jam. Nampaknya, perokok shisha boleh menyedut setara dengan 100 batang rokok atau lebih.

Juga, ingat bahawa semasa anda merokok shisha, anda menyerap bahan kimia berbahaya pada tahap yang lebih tinggi daripada rokok biasa. Semasa menyedut asap dari merokok yang dibuat dengan tabung air ini, penyedutan biasanya lebih dalam. Asap yang sangat pekat digabungkan dengan asap dan racun berasal dari arang dan bahan bakar lain.

Baca juga: Ingin Berhenti Merokok? Cubalah 8 Cara Ini

2. Shisha lebih beracun daripada rokok

Sebenarnya, asap dalam shisha mengandungi bahan kimia penyebab barah yang sama seperti cerut dan rokok. Perokok Shisha juga menyedut karbon monoksida, logam berat, dan sebatian toksik lain yang dikeluarkan oleh pembakaran arang.

Ketika merokok shisha secara berkumpulan, asap yang dihasilkan sangat padat, jadi risiko masalah kesihatan lebih tinggi.

3. Turunkan Nikotin di Shisha

Itu mungkin mitos, boleh jadi kenyataan. Sebenarnya, kandungan nikotin dalam shisha atau rokok lebih kurang sama. Dalam beberapa kes, ia bergantung pada produk tembakau dan tabiat merokok seseorang, jadi pengambilan nikotin lebih tinggi daripada merokok menggunakan kaedah paip air ini.

Anda juga boleh meminta doktor dari berkaitan dengan semua kesan buruk yang boleh berlaku akibat merokok shisha. Dengan muat turun permohonan , semua kemudahan dalam berinteraksi dengan pakar perubatan dapat dilakukan dengan menggunakan telefon pintar. Muat turun aplikasinya sekarang!

4. Air di Shisha Dapat Menyaring Bahan Berbahaya

Mitos. Penting untuk diketahui bahawa air di shisha tidak dapat menapis semua zat, terutama yang berbahaya. Sebenarnya, air dapat menyejukkan asap tembakau, menjadikannya kurang keras, mendorong penyedutan lebih dalam dan pengekalan lebih lama ketika disedut. Oleh itu, bahaya yang dihasilkan lebih tinggi jika dibandingkan dengan rokok.

Baca juga: Inilah yang berlaku sekiranya anda terlalu kerap terkena asap rokok

Nah, berikut adalah mitos atau fakta yang berkaitan dengan shisha yang biasanya dibandingkan dengan rokok. Dengan mengetahui beberapa fakta ini, dapat mengelakkan kebiasaan merokok shisha. Selain itu, merokok juga tidak semestinya lebih sihat, jadi lebih baik mengurangkannya untuk kesihatan.

Rujukan:

Rujukan:
Klinik Cleveland. Diakses pada 2021. 3 Sebab Mengapa Merokok Hookah Berbahaya.
Sains Langsung. Diakses pada tahun 2021. 4 Mitos Tentang Penggunaan Hookah Health Spur Wide.