Penambah Selera Kanak-kanak, Inilah 5 Khasiat Kencur

, Jakarta - Kencur adalah tanaman yang mempunyai banyak manfaat kesihatan, termasuk kesihatan anak-anak. Penggunaan kencur untuk kanak-kanak telah dilakukan sejak zaman berzaman. Manfaat kencur yang diperoleh boleh berbeza-beza, bergantung pada bagaimana kencur diproses. Contohnya, kencur boleh diproses dalam bentuk minuman atau disapu pada luka.

Manfaat kencur untuk kesihatan tidak perlu diragui. Kencur adalah tumbuhan yang sangat baik untuk dijadikan ubat semula jadi dalam badan. Di samping itu, sesetengah orang menyukai kencur kerana rasanya yang tersendiri. Juga, kencur sangat mudah diperoleh, baik dalam bentuk keseluruhan atau proses.

Baca juga: Tingkatkan Selera makan, Ketahui 6 Khasiat Kencur untuk Kesihatan

Kelebihan Kencur

Kencur dapat memberikan banyak faedah. Walaupun begitu, ibu tidak dapat memberikan kencur kepada bayi yang masih berusia di bawah 6 bulan. Ini kerana hanya susu ibu yang boleh dimakan oleh anak. Berikut adalah kebaikan kencur yang dapat memberi kesan yang baik pada tubuh anak:

  1. Memanaskan Badan Anak

Salah satu kelebihan kencur adalah memanaskan badan anak. Kandungan minyak pati dalam kencur dapat menjaga kesihatan tubuh anak. Penggunaan kencur sebagai penghangat badan telah dilakukan sejak zaman dahulu lagi. Caranya ialah dengan hanya mengambil kandungan minyak pati

Cara menggunakannya mudah. Ibu hanya menumbuk kencur hingga sebati, lalu memerah ampas yang berisi minyak. Sapukan cecair itu ke badan anak, agar dia tetap hangat ketika cuaca sejuk.

  1. Tingkatkan Selera Anak

Manfaat lain dari kencur ialah ia dapat meningkatkan selera makan anak. Kencur diperah sehingga menghasilkan air. Kemudian, cecair itu dicampurkan dengan minuman lain. Ekstrak dari kandungan kencur dapat meningkatkan selera makan anak-anak. Sekiranya anda melihat bahawa anak anda mula sukar untuk menyelesaikan bahagian makanan yang biasa diberikan, cuba berikan pengambilan kencur untuk mengatasinya.

Baca juga: Pelbagai Ubat Herba untuk Wanita

  1. Meningkatkan Daya Tahan

Seseorang dapat meningkatkan daya tahan hanya dengan memakan kencur. Jus Kencur boleh dicampurkan dengan makanan atau minuman. Ia dikatakan dapat meningkatkan sistem imun pada anak-anak, agar anak-anak tidak mudah sakit.

Cuba berikan kencur secara berkala dan sedikit demi sedikit bahagiannya. Akibatnya, sistem imun anak anda akan lebih kuat melawan virus, bakteria, dan parasit. Penyakit seperti selesema, cirit-birit, muntah, hingga jangkitan kulit dapat dicegah dengan tanaman ini.

  1. Mencegah Keletihan

Kanak-kanak yang mengalami keletihan dapat dicegah dengan memberi kencur melalui campuran makanan atau minuman. Anak-anak yang merasa letih akan mudah ribut, badan mereka lemah dan lembap. Di samping itu, anak akan kelihatan kurang ceria dan bersemangat daripada biasa. Cuba campurkan jus kencur ke dalam minuman sedikit demi sedikit, untuk menghilangkan keletihan.

  1. Membersihkan Darah Kotor

Salah satu kelebihan kencur adalah membersihkan darah kotor. Cara membuat ramuan ini sangat mudah, cukup gunakan sebiji buah kencur, dua ulas kering, daun fistula cassia, dan biji adas sesuai keperluan. Semua bahan ini kemudian direbus dalam 1 liter air. Biarkan mendidih, kemudian tapis dan biarkan sejuk sebelum diminum. Ramuan ini boleh diambil dua kali sehari untuk hasil yang lebih baik.

Baca juga: Spa Tradisional Unik dari Pelbagai Bahagian Nusantara

Itulah beberapa kelebihan kencur. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai tanaman tersebut, doktor dari sedia menolong. Komunikasi dengan doktor dapat dilakukan dengan mudah melalui Berbual atau Suara / Panggilan video . Di samping itu, anda juga boleh membeli ubat di . Secara praktikal tanpa perlu meninggalkan rumah, pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasinya kini ada di App Store dan Google Play!