Mengidam jinak wanita hamil Waspadalah terhadap perkara ini

, Jakarta - Selera wanita berubah ketika hamil. Ini berlaku kerana peningkatan keperluan bekalan makanan kepada janin. Peningkatan selera makan ini boleh menjadi salah satu penyebab keinginan wanita hamil. Selalunya ibu mengandung akan menginginkan makanan manis, karbohidrat dan tepung, makanan segera, dan makanan tinggi lemak.

Sekiranya anda mahukan makanan berserat dan rendah lemak, sepertinya tidak ada masalah. Bagaimana jika wanita hamil sangat menginginkan makanan berlemak seperti jeroan? Jangan keliru terlebih dahulu, sebenarnya ada kelebihan jeroan untuk wanita hamil. Jadi jangan risau.

Kandungan protein, vitamin, folat yang terdapat di hati baik untuk pertumbuhan janin dan kesihatan ibu hamil. Tetapi di sebalik pelbagai faedah, ternyata pengambilan terlalu banyak jeroan juga boleh memberi kesan negatif. Seperti kata pepatah, apa-apa yang berlebihan tidak baik. Berikut ini adalah penjelasan mengapa wanita hamil perlu berwaspada terhadap jeroan.

  1. Berat Badan

Setiap 100 gram jeroan mengandungi hampir 1600 kalori. Keperluan kalori purata setiap hari bagi wanita dewasa ialah 2000 kalori untuk aktiviti biasa. Sementara itu, menurut Institut Perubatan wanita hamil memerlukan hampir 3000 kalori, itu untuk wanita hamil yang memasuki trimester ketiga. Ibu dengan berat badan berlebihan dan juga kegemukan boleh membahayakan nyawa bayi dan meningkatkan risiko bayi dilahirkan dengan kecacatan.

  1. Kemungkinan Alergi

Pengambilan jus yang terlalu banyak juga dapat meningkatkan kemungkinan alergi pada wanita hamil. Kehamilan menjadikan wanita hamil sangat sensitif. Kadang-kadang badan boleh menjadi merah-merah atau jeragat. Terdapat orang tertentu yang mempunyai alergi terhadap protein. Sekiranya wanita hamil merasa gatal ketika memakan jeroan, ia harus dihentikan.

Untuk maklumat lebih terperinci mengenai perkara ini, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan memberikan penjelasan dan cadangan terbaik. Cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store, melalui ciri-ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

  1. Boleh Menyebabkan Sakit Belakang

Graviti badan wanita berubah ketika dia hamil. Peregangan ligamen akibat pembesaran rahim menyebabkan sakit pinggang. Keadaan ini dapat diperburuk dengan memakan terlalu banyak jeroan. Penjelasannya adalah bahawa memakan terlalu banyak jeroan dapat meningkatkan kolesterol yang menyebabkan gout.

  1. Kemungkinan Kelahiran Pramatang

Pengambilan jeroan yang terlalu banyak boleh menyebabkan tekanan darah tinggi sehingga darah menebal. Gumpalan darah dapat menyekat saluran darah. Keadaan ini boleh menyebabkan gangguan plasenta sehingga bayi tidak mendapat nutrisi yang sepatutnya. Bayi yang kekurangan zat makanan boleh menyebabkan kelahiran pramatang.

  1. Mengidam Offal tidak apa-apa, tetapi Masih Memerlukan Makanan Berkhasiat Lain

Sebenarnya, tidak menjadi masalah bagi wanita hamil untuk mengambil jamu selagi bahagiannya sesuai. Contohnya, jika anda makan jeroan pada waktu siang, jangan makan jeroan pada waktu malam. Kemudian, jangan hanya meningkatkan pengambilan protein, ingat juga bahawa wanita hamil memerlukan makanan berkhasiat lain seperti vitamin dan serat. Ini boleh didapati dari buah-buahan, sayur-sayuran dan susu. Walaupun anda ingin makan daging, elakkan bahagian lemak, makan kacang dan sayur-sayuran yang dimasak. (Baca juga Wanita Hamil Tidak Boleh Makan Nanas, Benarkah?)

Selain jeroan, terdapat beberapa jenis makanan lain yang perlu diperhatikan oleh ibu hamil, seperti makanan separuh masak seperti sushi dan telur dengan kuning telur atau teh susu telur, makanan yang diproses, makanan dalam tin, durian dan tentu saja alkohol.