Ketahui Komplikasi Yang Boleh Disebabkan Trichotillomania

, Jakarta - Trichotillomania adalah gangguan yang membuat seseorang terdorong untuk menarik rambut dari kulit kepala, walaupun mereka telah berusaha berhenti. Mencabut rambut dari kulit kepala dapat meninggalkan bintik-bintik botak yang boleh menimbulkan tekanan. Selain itu, keadaan ini juga boleh mengganggu aktiviti harian.

Seseorang yang menderita trichotillomania akan berusaha keras untuk menyamarkan keguguran rambut. Dorongan untuk menarik rambut boleh berbeza-beza dari orang ke orang. Pada tahap yang teruk, dorongan untuk menarik rambut sangat hebat sehingga sukar untuk membendungnya. Beberapa rawatan dapat membantu penghidap mengurangkan rasa ingin menarik rambutnya.

Trichotillomania, juga dikenali sebagai trichotillosis, tergolong dalam kategori gangguan kawalan impuls. Simptomnya adalah desakan kompulsif untuk mencabut rambut sendiri atau rambut orang lain. Ini menyebabkan keguguran rambut dan kebotakan. Gangguan ini juga boleh terjadi pada bayi, tetapi puncak gangguan ini adalah pada usia 9 hingga 13 tahun. Ia mungkin disebabkan oleh kemurungan atau tekanan.

Baca juga: Sebab Remaja Mendapat Trichotillomania dengan Mudah

Faktor Risiko Trichotillomania

Terdapat beberapa faktor risiko yang dapat meningkatkan peluang seseorang mengembangkan trichotillomania. Ini termasuk:

  1. Keturunan: Faktor genetik boleh memainkan peranan penting dalam perkembangan trichotillomania. Gangguan ini boleh berlaku pada seseorang yang mempunyai keluarga yang menderita trichotillomania.
  2. Faktor umur: Trichotillomania umumnya berkembang sebelum atau semasa awal remaja, tetapi paling biasa berlaku antara usia 9 dan 13 tahun. Ini adalah masalah yang boleh bertahan seumur hidup. Bayi juga cenderung menarik rambutnya sendiri dengan mudah, tetapi ini hanya masalah kecil dan akan hilang sendiri tanpa memerlukan rawatan.
  3. Gangguan lain: Gangguan ini juga boleh disebabkan oleh perkara lain, seperti kemurungan, kegelisahan, atau gangguan obsesif-kompulsif (OCD).
  4. Tekanan: Situasi atau peristiwa tertentu yang sangat tertekan boleh mencetuskan trichotillomania pada sesetengah orang.

Gangguan ini juga lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki. Ini mungkin kerana wanita cenderung mendapatkan nasihat perubatan dan juga kerana lelaki boleh mencukur rambut di kepala dengan mudah. Kanak-kanak pada usia dini, baik lelaki dan perempuan, mempunyai risiko yang sama untuk mengembangkan trichotillomania.

Baca juga: Makluman Trichotillomania, Gangguan Mental Menyebabkan Kebotakan

Komplikasi Trichotillomania

Kelainan yang membuat penderita cenderung untuk menarik rambut sendiri sebenarnya boleh menyebabkan komplikasi. Ini boleh memberi kesan negatif, jadi anda mesti segera mendapatkan rawatan. Komplikasi yang berlaku termasuk:

  1. Sukar Mengawal Emosi

Orang yang mengalami trichotillomania akan merasa malu kerana kebotakan yang mereka alami. Selain itu, penderita juga mungkin mengalami kemurungan, kegelisahan, pengambilan alkohol, dan penyalahgunaan dadah.

  1. Masalah dengan Interaksi Sosial dan Kerja

Seseorang dengan trichotillomania mungkin menghadapi masalah dengan interaksi sosial dan kerja. Ini kerana malu kerana kebotakan yang berlaku, maka dia akan menjauhi kegiatan sosial. Seseorang yang menderita gangguan ini mungkin berusaha menutupi kebotakan yang berlaku dengan cara apa pun.

  1. Kerosakan Kulit dan Rambut

Orang yang mengalami trichotillomania akan berusaha menarik rambutnya sehingga menyebabkan kerosakan pada tisu parut. Kerosakan lain juga mungkin berlaku, seperti jangkitan pada kulit kepala atau kawasan lain. Sekiranya keadaan ini dibiarkan, ia akan mempengaruhi pertumbuhan rambut.

  1. Trichobezoar

Seseorang yang mempunyai trichotillomania juga boleh menghidap trichobezoar. Trichobezoar adalah keadaan ketika seseorang makan rambut, menyebabkan rambut besar dan kusut di saluran pencernaan. Setelah bertahun-tahun berlatih, setumpuk rambut akan menyebabkan penurunan berat badan, muntah, penyumbatan usus, dan bahkan kematian.

Baca juga: Rakan Menunjukkan Gejala Trichotillomania, Inilah Cara Mencegahnya

Itulah komplikasi yang boleh berlaku pada orang yang mengalami trichotillomania. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai gangguan ini, doktor dari sedia menolong. Caranya adalah dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!