5 Latihan untuk Membantu Mengatasi Obesiti pada Orang Dewasa

“Senaman mempunyai banyak manfaat untuk tubuh, salah satunya adalah mengatasi kegemukan. Nah, ada beberapa latihan yang dianggap berkesan untuk menurunkan berat badan. Beberapa contoh latihan untuk mengatasi kegemukan yang dapat dilakukan, antara lain adalah basikal pegun dan berjoging. "

, Jakarta - Obesiti sering menjadi masalah biasa bagi orang dewasa, terutamanya semasa wabak ini. Setiap hari duduk di hadapan komputer riba tentu tidak membuat badan banyak bergerak sehingga kalori dibakar.

Cara mengatasinya, anda perlu mengetahui beberapa latihan untuk mengatasi kegemukan yang harus dilakukan secara berkala. Apakah latihan untuk mengatasi masalah kegemukan? Inilah ulasan penuh!

Baca juga: 8 Jenis Sukan untuk Membantu Mengatasi Obesiti pada Kanak-kanak

Sukan Berkesan Mengatasi Obesiti

Obesiti adalah masalah yang berlaku disebabkan oleh ketidakseimbangan tenaga, iaitu terlalu banyak kalori dan terlalu sedikit pembakaran. Beberapa faktor boleh mempengaruhi berapa banyak kalori yang dibakar seseorang setiap hari, seperti usia, saiz badan, dan gen. Walau bagaimanapun, faktor paling mudah untuk dikawal adalah jumlah aktiviti yang anda lakukan setiap hari.

Seseorang yang tetap aktif dapat membantu mengekalkan berat badan ideal atau menurunkannya jika berlebihan. Ini juga menurunkan risiko penyakit jantung, diabetes, strok, tekanan darah tinggi, osteoporosis, dan barah. Dengan tetap aktif, anda juga dapat mengurangkan tekanan perasaan dan meningkatkan mood anda.

Lalu, apakah latihan untuk mengatasi kegemukan yang boleh anda lakukan? Ketahui beberapa aktiviti fizikal yang boleh dilakukan di bawah:

1. Berjalan

Pertama, senaman yang paling mudah dan berkesan untuk mengatasi kegemukan adalah berjalan kaki. Di samping itu, kaedah ini juga paling berkesan bagi orang yang baru saja beralih ke gaya hidup yang lebih sihat.

Latihan ini boleh dilakukan di mana sahaja dan sangat berkesan untuk membakar tenaga yang akhirnya tenaga berlebihan dalam badan dapat diproses. Oleh itu, pastikan anda melakukan aktiviti fizikal ini dengan kerap.

Baca juga: 6 Jenis Sukan untuk Mengatasi Berat Badan Selepas Hari Raya

2. Basikal Statik

Basikal statik juga merupakan pilihan yang baik sebagai sukan untuk mengatasi kegemukan yang boleh anda lakukan. Pada mulanya sukar untuk melakukan latihan ini, tetapi semakin kerap anda menggunakannya, anda dapat menurunkan berat badan. Apatah lagi jika anda menggabungkannya dengan berjalan kaki yang merupakan kaedah terbaik untuk membakar kalori.

3. Berjoging

Setelah anda terbiasa berjalan, anda dapat meningkatkan intensiti dengan berjoging. Sudah tentu joging boleh menjadi latihan yang berkesan untuk mengatasi kegemukan. Dikatakan bahawa berjoging dapat membantu membakar lemak viseral berbahaya. Sekiranya lemak ini terus dibiarkan, pelbagai penyakit kronik boleh berlaku, seperti penyakit jantung dan diabetes.

Sekiranya anda merasakan bahawa kegemukan telah mempengaruhi aktiviti harian anda, ada baiknya anda melakukan pemeriksaan kesihatan di hospital yang berfungsi dengannya . Dengan cara itu, anda mengetahui risiko kesihatan yang paling mungkin dan bertanya mengenai cara berkesan untuk menurunkan berat badan. Untuk mendapatkan akses ini, cukup muat turun permohonan hanya!

4. Amalan Selang

Latihan selang, juga dikenali sebagai latihan interval intensiti tinggi, adalah rangkaian pergerakan yang merujuk kepada latihan intensif yang bergantian pemulihan. Latihan ini juga berkesan sebagai sukan untuk mengatasi kegemukan yang harus dilakukan secara teratur.

Biasanya, latihan ini hanya berlangsung selama 10-30 minit dan berkesan untuk membakar kalori. Kaedah ini terbukti dapat membakar lebih banyak kalori dalam masa yang agak singkat.

Baca juga: Bersenam dengan Diet tetapi Tidak Tipis, Perlu Liposuction?

5. Senamrobik Air

Senamrobik air juga boleh menjadi latihan yang berkesan untuk mengatasi kegemukan yang harus dilakukan. Air membantu menampung berat badan, yang menjadikan badan terasa lebih ringan yang menjadikan manfaatnya lebih berkesan.

Kaedah ini juga baik untuk mengurangkan masalah sendi yang sering dirasakan di pinggul atau lutut ketika berada di darat. Oleh itu, aerobik air boleh menjadi pilihan yang baik untuk mengatasi kegemukan.

Nah, itulah beberapa latihan untuk mengatasi kegemukan yang boleh anda lakukan. Dengan mendapatkan berat badan yang ideal, sudah tentu anda dapat mencegah pelbagai jenis komplikasi yang boleh terjadi akibat kegemukan. Tubuh juga terasa lebih ringan sehingga aktiviti harian lebih mudah dilakukan.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 8 Latihan Terbaik untuk Menurunkan Berat Badan.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Bagaimana Orang-orang yang mengalami Obesentif yang Tidak Sedap Dapat Meringankan diri dalam Latihan Berkala.