Rawatan untuk Penghidap Trichotillomania yang boleh dilakukan sendiri

, Jakarta - Banyak gangguan mental yang boleh terjadi pada manusia. Satu gangguan yang mungkin berlaku adalah trichotillomania. Trichotillomania berlaku apabila seseorang mempunyai kecenderungan mencabut rambut. Tingkah laku ini dianggap oleh penderita sebagai cara untuk menenangkannya. Jangan biarkan, anda perlu tahu bagaimana menangani trichotillomania ini.

Kerana kerap menarik rambut dari kulit kepala, kebotakan di suatu kawasan akan berlaku dan boleh memperburuk penampilan. Seseorang yang mengalami gangguan trichotillomania selalu berusaha menutupi kebotakan yang berlaku dengan segala kos. Selain itu, seseorang dengan trichotillomania juga sering mencabut rambut dari kening dan bulu mata.

Selain itu, perkara yang boleh menyebabkan seseorang mengalami trichotillomania tidak dapat dipastikan. Namun, seperti kebanyakan gangguan mental yang lain, ia dianggap disebabkan oleh faktor genetik dan persekitaran. Faktor lain yang boleh membuat seseorang mengalami trichotillomania adalah:

 1. Faktor genetik. Faktor keturunan atau genetik boleh menyebabkan trichotillomania pada seseorang.

 2. Umur. Gangguan ini umumnya berlaku dari usia 10 hingga 13 tahun, dan boleh bertahan seumur hidup.

 3. Tekanan. Tekanan hidup boleh menyebabkan gangguan ini berlaku pada seseorang.

Rawatan Bebas Trichotillomania

Terdapat banyak jenis rawatan untuk trichotillomania yang boleh anda lakukan secara bebas. Ini dilakukan untuk mengelakkan penghidapnya botak. Oleh itu, rawatan bebas trichotillomania yang boleh dilakukan adalah:

 1. Merakam Setiap Kali Anda Mencabut Rambut

Rawatan untuk trichotillomania yang boleh dilakukan adalah dengan selalu mencatat setiap kali anda melakukan penyingkiran rambut. Ini bertujuan untuk mengetahui seberapa kerap anda menarik rambut anda dan apa yang mendorong anda melakukannya. Di samping itu, anda juga dapat melihat perkembangan rambut anda dari hari ke hari mengenai rambut gugur.

 1. Lakukan Aktiviti Lain Apabila Anda Bersedia

Satu perkara yang boleh dilakukan untuk merawat trichotillomania secara bebas adalah melakukan aktiviti yang dapat membuat anda sibuk ketika anda mempunyai masa lapang. Perkara-perkara yang mudah dilakukan dan memberi kesan yang baik kepada diri sendiri, seperti melukis, mendengar muzik, membaca buku, dan bermain dengan rakan-rakan dapat mengalihkan perhatian dari penyingkiran rambut. Jangan beri diri anda peluang untuk mencabut rambut anda.

 1. Buat Rancangan untuk Menghilangkan Kebiasaan Mencabut Rambut

Rawatan trichotillomania bebas lain yang boleh dilakukan adalah dengan membuat rancangan untuk menghentikan kebiasaan tersebut. Tuliskan semua kesan baik sekiranya anda menghentikan kebiasaan untuk masa depan anda. Sentiasa berfikir positif dan masa depan yang lebih baik.

 1. Mengurangkan rasa tekanan yang timbul

Mengurangkan tekanan yang ada boleh menjadi salah satu rawatan bebas untuk trichotillomania yang boleh anda lakukan. Salah satu penyebab gangguan ini adalah tekanan tinggi. Oleh itu, anda mesti mengurangkan sumber tekanan yang ada. Cuba atasi tekanan itu dengan perkara-perkara yang menggembirakan anda.

 1. Lakukan Meditasi

Dengan bertafakur, anda dapat mengatasi trichotillomania tanpa bergantung kepada orang lain. Meditasi dapat membantu mengurangkan tekanan perasaan di dalam minda. Tabiat meditasi yang teratur dapat membersihkan minda anda, jadi anda dapat memfokus kembali pada aktiviti yang sedang dilakukan. Duduk dan tarik nafas dalam-dalam selama beberapa minit, pasti anda akan berasa lebih baik.

Itulah cara menangani trichotillomania secara bebas yang boleh anda lakukan. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai gangguan ini, anda boleh bertanya kepada doktor dari . Komunikasi dengan doktor dapat dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video . Di samping itu, anda juga dapat membeli ubat-ubatan yang diperlukan dan pesanan akan dihantar terus ke rumah anda dalam satu jam. Ayuh, muat turun tidak lama lagi di Google Play atau App Store!

Baca juga:

 • Rakan Menunjukkan Gejala Trichotillomania, Inilah Cara Mencegahnya
 • Makluman Trichotillomania, Gangguan Mental Menyebabkan Kebotakan
 • Hubungan antara Trichotillomania dan Kesihatan Mental yang Perlu Anda Ketahui