Berikut adalah 8 Punca Amenorea yang berlaku pada wanita

, Jakarta - Biasanya, setiap wanita yang telah memasuki masa baligh akan mengalami haid setiap bulan. Namun, apa yang berlaku sekiranya seorang wanita tidak mendapat haid walaupun dia berusia lebih dari 13 tahun? Keadaan ini dipanggil amenorea.

Amenorea adalah gangguan haid yang boleh berlaku secara semula jadi atau disebabkan oleh keadaan tertentu. Ketahui apa yang menyebabkan amenorea sehingga anda dapat mengambil rawatan yang betul.

Mengenali Amenorea

Amenorea merujuk kepada keadaan wanita yang tidak mendapat haid. Keadaan haid yang tidak normal terbahagi kepada dua jenis, iaitu:

  • Amenorea primer, iaitu ketika seorang wanita berumur 16 tahun, tetapi belum mengalami haid

  • Amenorea sekunder, iaitu ketika wanita yang tidak hamil dan tidak mempunyai haid lagi selama 6 bulan sejak haid terakhirnya.

Walaupun definisi itu masih diperdebatkan dalam kalangan perubatan, tetapi jika anda seorang wanita yang mengalami salah satu daripada dua jenis amenorea, anda harus segera berjumpa doktor.

Baca juga: Kenali Gejala Amenorea untuk Mengetahui Rawatannya

Punca Amenorea

Terdapat pelbagai keadaan yang boleh menyebabkan wanita tidak mendapat haid secara semula jadi, termasuk kehamilan, penyusuan, dan menopaus. Sekiranya seorang wanita tidak mendapat haid kerana dia mengalami salah satu daripada keadaan ini, maka itu adalah perkara biasa. Walau bagaimanapun, amenorea adalah ketiadaan haid yang tidak normal.

Berikut adalah beberapa sebab mengapa wanita mungkin tidak mendapat haid:

1. Kekurangan Hormon Seks Wanita

Punca amenorea utama adalah ovari tidak menghasilkan cukup banyak hormon seks wanita, iaitu estrogen dan progesteron (hipogonadisme). Ini boleh berlaku sekiranya seorang wanita mengalami keadaan berikut:

  • Kekurangan hormon gonadotropin melepaskan hormon (GnRH)

  • Hormon prolaktin berlebihan

  • Gangguan makan

  • Menghidap ketumbuhan otak

  • Gagal berkembang maju

  • Hipopituitarisme

  • Sindrom Cushing.

2. Kecacatan Lahir

Selain kekurangan hormon seks, amenorea primer juga boleh disebabkan kerana organ pembiakan tidak berkembang sepenuhnya, misalnya, terdapat penyempitan atau penyumbatan serviks (serviks), ketiadaan rahim atau Miss V, atau Miss V yang terbahagi kepada dua bahagian (Miss V septum).).

3. Penggunaan Dadah

Mengambil ubat tertentu juga boleh menyebabkan wanita tidak mendapat haidnya lagi. Ubat-ubatan ini, antara lain, kontraseptif, antipsikotik, antidepresan, ubat tekanan darah, ubat kemoterapi kanser, dan beberapa ubat alergi.

Baca juga: Tidak Perlu Bimbang, Inilah 4 Kesan Sampingan Kontraseptif IUD

4. Berat Rendah

Berat badan 10 peratus lebih rendah daripada berat badan normal juga dapat menyebabkan ketidakseimbangan hormon, sehingga akhirnya ovulasi berhenti. Oleh itu, wanita yang terlalu kurus kerana diet yang ketat atau mempunyai bulimia dan anoreksia berisiko tinggi mengalami amenorea.

5. Latihan Berlebihan

Atlet atau orang yang mengikuti latihan sukan intensif juga berisiko mengalami gangguan kitaran haid, termasuk amenorea.

6. Tekanan

Tekanan boleh mengubah fungsi hipotalamus, bahagian otak yang mengawal kitaran haid. Walau bagaimanapun, amenorea yang disebabkan oleh tekanan biasanya hanya sementara, maka haid akan muncul semula apabila tekanannya reda.

Baca juga: Wanita tidak boleh stres, inilah kesannya

7. Masalah Kesihatan yang Mengganggu Keseimbangan Hormon

Contoh masalah kesihatan yang boleh mengganggu keseimbangan hormon termasuk sindrom ovarium polikistik, gangguan tiroid, tumor hipofisis di otak, atau menopaus awal.

8. Masalah dengan Organ Reproduktif

Sebagai contoh, terdapat kelainan pada struktur organ pembiakan, seperti dalam kes sindrom Asherman.

Ini adalah beberapa penyebab amenorea. Masalah haid ini dapat diatasi dengan merawat keadaan yang menyebabkannya. Sekiranya anda mempunyai masalah dengan kitaran haid anda, jangan ragu untuk menghubungi doktor anda melalui . Anda boleh meminta nasihat kesihatan dari doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Sumber: