5 Cara Mengatasi Kebosanan Kanak-kanak Semasa Pandemik

, Jakarta - Sudah hampir 9 bulan sejak wabak COVID-19 memaksa kebanyakan orang tinggal di rumah. Ini pasti membuatkan ramai orang merasa sangat bosan, terutamanya kanak-kanak.

Itulah sebabnya ibu bapa harus terus memikirkan untuk melakukan aktiviti atau permainan yang menyeronokkan agar anak-anak tidak merasa bosan walaupun hanya di rumah. Walau bagaimanapun, pandemik yang telah berlangsung cukup lama boleh membuatkan ibu bapa kehabisan idea. Berikut adalah idea permainan yang boleh dicuba oleh ibu bapa untuk menghiburkan anak-anak mereka.

Baca juga: 5 Aktiviti yang Disyorkan untuk Kanak-kanak Mengisi Cuti

Idea Permainan untuk Menghilangkan Kebosanan Kanak-kanak

Cara untuk mengatasi kebosanan anak semasa pandemi tidak semestinya dengan membelikannya mainan baru yang mahal. Ibu atau ayah boleh membuat permainan mudah menggunakan barang yang anda dapati di rumah.

Contohnya, baru-baru ini video viral seorang bapa yang mengajak anaknya bermain dengan cara yang unik, iaitu membesarkan anaknya ke dalam bakul, kemudian memainkan video tersebut roller coaster dan goncangkan bakul ke arah yang betul roller coaster bergerak. Jadi, kanak-kanak itu merasa seolah-olah sedang menunggang roller coaster .

Berikut adalah beberapa idea aktiviti lain untuk kanak-kanak:

1.Buat Baju Tie-dye

T-shirt pewarna kini kembali aktif dan proses membuatnya boleh menjadi aktiviti yang menyeronokkan untuk kanak-kanak dari semua peringkat umur. Ayah dan ibu hanya perlu menyiapkan kemeja putih sesuai dengan ukuran anak dan mewarnakan pakaian dengan beberapa pilihan warna. Untuk membuatnya, anda dapat melihat tutorial video yang sudah banyak terdapat di Youtube.

2. Membuat Projek Sains

Membuat gunung berapi, kristal, tindak balas kimia dan eksperimen sains yang lain dapat memberikan pengalaman yang menyeronokkan kepada kanak-kanak untuk belajar perkara menarik sambil bersenang-senang.

3. Berpura-pura menjadi Superhero

Bermain mengejar mungkin perkara biasa, tetapi ibu dan ayah dapat menjadikan permainan ini menarik lagi dengan memprovokasi imaginasi anak. Contohnya, bapa boleh mengajak anak-anak bermain Wira super Dengan anak lelaki menjadi pahlawan dan ayah menjadi penjahat, maka buatlah anak itu mengejar ayah. Tambahkan juga 'senjata' yang dapat digunakan oleh kanak-kanak, seperti senapang air atau bola yang boleh dianggap sebagai bom untuk menjadikan permainan lebih menarik.

Baca juga: Kaedah yang betul untuk mengembangkan kreativiti untuk kanak-kanak berumur 1-5 tahun

4.Treasure Search Game

Idea permainan oleh MC terkenal di negara ini, Cici Panda bersama anaknya, juga menarik untuk dicuba, Puan. Konsepnya sama seperti permainan mencari harta karun, iaitu ibu dapat menyediakan sesuatu seperti barang atau makanan yang kemudiannya akan diberikan kepada anak sebagai hadiah ganjaran , kemudian simpan di tempat yang tersembunyi.

Kemudian, minta anak mencari barang tersembunyi dengan bergantung pada petunjuk apa yang ibu buat. Permainan ini memang memerlukan kreativiti dan masa tambahan untuk disiapkan oleh ibu bapa, tetapi permainan ini cukup menyeronokkan untuk dimainkan dan dapat melatih kemahiran berfikir anak-anak.

5. Berkelah di Halaman Depan

Sekiranya ibu mempunyai halaman berumput yang cukup besar, tidak ada salahnya membawa anak-anaknya berkelah di sana ketika cuaca cerah. Ibu boleh menyebarkan tikar atau kain sebagai tikar di rumput, kemudian menyediakan makanan ringan dan minuman kegemaran anak-anak, sehingga anak-anak dapat merasakan seolah-olah mereka sedang berkelah di taman yang indah.

Baca juga: Selalunya Bermain di Luar Boleh Meningkatkan Kecerdasan Kanak-kanak?

Itulah beberapa idea aktiviti dan permainan yang dapat dilakukan agar anak-anak tidak bosan semasa wabak tersebut. Walaupun terasa membosankan, anda disarankan untuk tinggal di rumah sebanyak mungkin semasa wabak tersebut. Sekiranya anda ingin melakukan perjalanan, ingatlah untuk selalu menggunakan 3M, pakai topeng, cuci tangan, dan jaga jarak untuk mencegah penularan virus korona.

Jangan lupa muat turun permohonan Ya, mereka yang boleh menjadi teman menolong menjaga kesihatan anda dan keluarga anda, terutama semasa wabak seperti sekarang. Anda boleh mendapatkan penyelesaian kesihatan yang paling lengkap, dari berbincang dengan doktor, membeli ubat hingga membuat janji temu di hospital dengan mudah melalui aplikasi .

Rujukan:
Forbes. Diakses pada tahun 2020. Ada Anak yang Bosan? Berikut adalah 20 aktiviti yang menyeronokkan untuk musim panas pandemik